Business Royal Lochnagar är ett av Skottlands mest speciella destillerier. Litenheten sticker ut för whiskykunniga. Ägaren Diageo har låtit bevara den lilla fabriken i en koncern där allt annat är storskaligt. Det är till Lochnagar personal från hela världen skickas för att få en inblick i hur malthwisky gjordes förr i tiden.
Men för allmänheten är det närheten till drottning Elizabeths sommarslott Balmoral som gjort stället känt. Prefixet Royal fick man alldeles i starten efter att drottning Victoria med gemål Albert promenerat dit en eftermiddag och fått med sig en flaska hem.
Men en ’royal warrant’ eller ”kunglig hovleverantör” är något som hela tiden måste förnyas. Fordom förföll den något år efter monarkens död. Idag utfärdas ärebetygelsen fem år i taget varpå utvärdering sker och eventuell förnyelse beviljas.
Det formella krav som ska uppfyllas i början är förstås att det kungliga hushållet köper produkter från företaget. På sikt handlar det om att upprätthålla en hög kvalitet som kungahuset kan stå bakom.
Titeln är en tillgång man tar till i marknadsföringen av sin produkt. Nu har Royal Lochnagar tillåtelse att använda det kungliga vapnet på sina etiketter. Och inte bara referera till gamla lagrar på Victorias tid.
– Destilleriet har långvarig association med kungafamiljen så det är med stor stolthet vi mottar status som hovleverantör till hennes majestät drottningen, säger destillerichef Sean Phillips.
Första fatet som fylls efter tilldelningen av ’Royal Warrant’ har handmålats av Thomas Oates som är son till en möbelrestauratör verksam på Buckingham Palace.
Status som kunglig hovleverantör har man i 5 år, sedan utvärderas företaget och nytt beslut fattas. Just nu har bara destillerierna Royal Lochnagar och Laphroaig ’royal warrant’.
Men på listan finns whiskyhus som John Walker & Sons, John Dewar & Sons, Matthew Gloag & Son (Famous Grouse), Berry Bros & Rudd, Justerini & Brooks, Tanqueray Gordon & Company samt andra spritproducenter som The Pimm’s Co, Thoms Hine Cognac, Bacardi-Martini, Angostura.
Prins Charles som 1994 utsåg Laphroaig till sin hovleverantör gav 2007 även sitt välsignande till gintillverkaren London & Scottish International som gör ekologisk sprit och ligger bakom Juniper Green Organic Gin.