fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 20 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Hur smakar whisky för 65 000 kr?

Glen Mhor 1966 & Dumbarton 1975

av Henrik Aflodal Esq
26 november 2020

Halvsekelgammal maltwhisky från 1960-talet får man inte smaka på särskilt ofta längre. Kan en 52-årig whisky vara njutbar med så mycket ek i smaken? Och hur kan man ta in en whiskyupplevelse som kostar över 65 000 kr flaskan?

Glen Mhor Distillery utanför Inverness på 1960-talet.

 Reviews    1966 befann sig whiskybranschen mitt inne i en omställningsperiod. Tekniken uppdaterades, fabriker växte. Försäljningen av blended whisky gasade på. Effektiviteten måste bli bättre och volymerna blåsas upp.

Glen Mhor var ett av ett par destillerier i Inverness. Stället skulle komma att stängas på 1980-talet likt många andra fabriker. Men på 1960-talet var det full fart.

Idag finns av förklarliga skäl inte många 60-talsfat kvar. Därav priset på denna utdöda whisky: 65 256 riksdaler. Vad får vi för pengarna?

Blommig arom med bladbeska inslag. Man känner direkt att det här är urgammalt. Moteld anläggs av torra gammelestrar och ibland tropisk syrup. Aromen är egen och trots hotande bitterhet sitter allt där som det ska.

I munnen kakifrukt-estrar som breddas med tropisk nektar. Halvvägs eterisk mynta som snabbt övergår i skarpare eukalyptus. Det bittra pareras av gammelestrar och sträv sherry.

Eftersmaken är lång och lågmäld. Eukalyptus fyller munhålan, späda gröna kvistar med sav förstärker. I botten savande estrar och torr tobak.

Det är gammalt och vackert. Ingen skugga faller på smaken trots den svarta sinnesstämningen. Man vill ta en sipp till bara. Men först ska whiskyn vattnas för att se hur gamlingen reagerar.

Jag tar risken trots den ringa styrkan. 50-plussaren har bara 44% kvar och faran med att vattna gammal whisky är att fruktsötman tappas bort och ekbitterheten tillåts ta över.

Doften förenklas och blir mer utgående. Druvmust och videkvistar med sherryn på djupet. Massor av ek drar in tidigt i munnen och stoppar upp fruktigheten. Mot slutet björnlim och friska minttoner. Tjock smörfet exit med värme och tyngre sherryanslag som ändar i söta mintpastiller.

Whiskyn klarar sig från att tippa över ättestupan men tjockheten gör den tung att dricka. Om du någon gång får smaka den här whiskyn, håll dig borta från vattenkannan!

Glen Mhor-reliken från 1966 ska drickas ren och det är den pigga fruktsmaken jag kommer att minnas. Den förväntade ekmyntan och sherryn håller sig i skinnet och kommer först efter en stund.

Och den där coola (avkylande) gröna kvistigheten i eftersmaken är också något att minnas. En suverän både-ock-whisky där det gamla bittra får gå sida vid sida med pigga frukttoner utan att man som whiskydrickare besväras.

Smaker går aldrig att prissätta. Prislappen beror på vad folk är beredda att betala. Och just nu går whiskymarknaden på högvarv. Man kan säga att maltwhiskyn slutligen slagit igenom med sitt smakomfång likt parisiska parfymer som vida överstiger allt vad vinvärlden ens kan drömma om.

Det unika med denna tappning är ju inte de dryga 65 000 kronorna utan åldern. Allt färre människor kommer att få smaka halvsekelgammal whisky framöver. Och dessa smaker går inte att åstadkomma efter 30-40 år.

Dumbarton var ju Ballantine’s ståtliga graindestilleri vid inloppet till Glasgow. En bra grain som vi saknar. Den åldras väl i Gordon & MacPhails lagerhus. Den här rariteten från 1975 har lagrats på sherryfat av hogsheadstorlek.

Whiskyn handlar inte alls bara om sherry, det finns mycket under huven, vilket inte minst den något aggressiva aromen illustrerar.

Grain i normal ålder kan vara rätt påklistrad. En limton som hänger med upp i åldrarna. 45-åringen har en vass limliknande graindoft. Citrus-dunster med eteriska inslag av färsk salvia. Under mjukgörande torkad frukt.

Smaken har inga problem med skrikig grainwhisky. Kakiga estrar i munnen samt citrus som i förstone biter ifrån men mjukas upp och drar mer åt citruslikörhållet när estrarna hinner ifatt. Samtidigt vinner mörk choklad mark i takt med att eken tar över kommandot.

Innan allt går överstyr kickar sherryfatet in och rullar ut en lång sherryimpregnerad sorti där fruktkaka med syrup och grästoner passerar revy.

En fin liten berättelse som börjar med ursprunget och de aggressiva graintonerna, tar på ålder och djupare estrar och planar ut i välkomnande söt sherry.

Vatten lockar fram mer farinliknande sherry i näsan tillsammans med lite tobak. Smaken blir också mer sherrylik med fruktsyrup bakom ratten. Halvvägs vaknar kryddan till liv samtidigt som citrusen biter ifrån.

Mörkare ek ansluter senare vilket är bra. Värmande sprakande eftersmak med färska frukttoner. Citrus varvas med exotiska gammelestrar som bär.

En sherry-däven grainwhisky som sprudlar vattnad och blir riktigt häftig. När man dricker känns det faktiskt mer som en maltwhisky än en grainwhisky.

Glen Mhor 52 år 1966 41%

 93/87p ​  Doft 23/22, Smak 24/22, Avslut 23/22, Balans 23/21   Utgiven av Gordon & MacPhail i serien Private Collection. Destillerad 1966 och buteljerad 2019. Lagrad på refill sherry hogshead nr 4834. 3 flaskor till SE. Webblansering 26 nov.   SB-nr 40761, 65 256 kr

Dumbarton 45 år 1975 44%

 88/92p ​  Doft 22/22, Smak 22/23, Avslut 22/24, Balans 22/23   Utgiven av Gordon & MacPhail i serien Private Collection. Destillerad 1975 och buteljerad 2020. Lagrad på refill sherry hogshead nr 34200. 9 flaskor till SE. Webblansering 26 nov.  SB-nr 40783, 13 581 kr
LÄS MER: Gamla Ballantine’s-malter som får det att vattnas i munnen… (Inverleven, Glenburgie, Balblair)
LÄS MER: Prisvärd Glenlivet-lyx från Gordon & MacPhail du inte får missa

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.