fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Cigarr

Huscigarr gjord enligt gamla kubanska metoder

Whiskey & Calvados till CAO Pilón Robusto

av Henrik Aflodal
10 juli 2020

OM DET FINNS något som kan kallas hus-cigarr är CAO Pilón det naturliga valet. Inte tillkrånglad och sökt utan bara ’down-to-business’. Kvalitetsrök med bastanta tobakstoner.

Det var också vad man ville komma åt på CAO när Classic Series skulle tas fram. Firman återvände till de jäsmetoder de gamla kubanerna applicerade.

Vi pratar sent 1800-tal då ”piloneros” mödosamt arrangerade täckblad i en rund stack som sedan fick jäsa i 18 månader samtidigt som bladbuntarna cirkulerades.

CAO-blender Rick Rodriguez har ägnat flera år åt att anpassa tekniken till moderna förhållanden och fann att helt annorlunda aromer utvecklades i bladen.

De tätt packade tobaksbladen smittar av sig kan man säga och ger en mer smakrik tobak. Pilón-cigarren som släpptes i augusti 2015 är resultatet av mödorna.

Stocken luktar sött och fylligt av choklad med vitpepparstick. Det ecuadorianska habano-täckbladet har också aromatiska nyanser av cederträ och en surhet påminnande om charkuterier.

Foten med nicaragua-tobak här mer örtig jordig gräddig arom, en renare medelfyllig karaktär. Kalldrag otänd ger mjölkchoklad och söt japp, på djupet kryddiga toner och örtig beska.

Första blosset nytänd börjar med en försmak av pepparfrukt innan krämigt chokladiga toner kommer igång, i basen en aning jordig beska. Överlag en sötaktig naturlig tobakston med färskare gröna inslag. Eftersmaken är nötig med röd peppar, innan allt planar ut i japp/mjölkchoklad.

En tredjedel in kvarstår tobakstonerna men aromatiskt cederträ höjer ribban något, sent ramlar kaffe ut. Den krämiga eftersmaken bjuder på chokladask. Verkligen råvarunära smaker!

Halvvägs in på stocken utvecklas frukten med russin samtidigt som karaktären blir mer nötig. I eftersmaken fortfarande japp men också mer tobaksrenhet. Som helhet fortfarande lättrökt.

Den sista tredjedelen in mot stumpen är alltid mest spännande. Värmen från glöden får smakerna att tätna och allt ställs på sin spets när karaktäristiken trycks ihop.

Jovisst ökar spänningen! Fortfarande krämig i starten men snatt tyngre jordig samtidigt som karamellmalt och chokladtoner avancerar. I eftersmaken vitpeppar-hosta mot jordig botten.

Det här är en garre som vore lätt att avfärda eftersom den smakar tobak, kort och gott. Men runt tobaken vävs ett finmaskigt nät av aromer som gör CAO Pilón till en mästerlig rökupplevelse – i all sin enkelhet. Karaktären kan sammanfattas med tre ord. Jordbunden. Tobaksorienterad. Sofistikerad.

Pilón övertygar dessutom för att den hanterar spritdryckerna så bra. Cigarren står stadig och anpassar sig bara när den vill. Grundtonen av tobak består men omgivningen ändras vilket gör Pilón till en praktgarre att leka runt med.

Första glaset vi ska testa är en rätt sofistikerad straight bourbon kallad Yellowstone. Märket i sig är rätt intressant och härstammar från 1880-talet då J.W. Dants son startade ett destilleri uppkallat efter nationalparken.

1944 döptes stället om till Glenmore som UDV (dagens Diageo) lät stänga på 1990-talet. David Sherman snappade upp varumärket och gjorde whiskeyn ett tag hos Heaven Hill innan han 2010 startade Limestone Branch Distillery med Steve Beam (ättling till Jim Beam). Nu görs whiskeyn i Lebanon, Kentucky.

Cigarren får whiskeyn att smaka friskt av gurka innan Yellowstones röda frukt tar över, mot slutet lättar ekipaget med lätta tobakstoner. Eftersmaken lugnar ner sig med läder innan lömsk hetta växer ut. Proffsig kombo.

Påföljande bloss blir annorlunda. Allt går långsammare, samtidigt som munhålan ju är varm av whiskeyn som ligger kvar. Ren behaglig start, grön tobak blir jordig och klassisk med läder. I eftersmaken torrare japp och grön banan. Straight-forward okomplicerad rökupplevelse.

Andra glaset är en calvados. En remarkabel 12-åring från Roger Groult. Cigarren gör inget särskilt med äppeltonerna men äppelbrännvinet styr om cigarrsmakerna.

Nu oljig torr tobaksmak med knäckglimtar (!) och krämigt jordig ren eftersmak med en aning äppelsötma. Så läckert, calvadosen klär upp det spartanska rökverket med sötare knäck, snyggt!

Så här ser en pilón-batch ut. Den runda stacken med lindade täckblad får stå och jäsa i 18 månader. Varje cigarr är batch-märkt, upplagan är begränsad.

Tredje och sista glaset hyser en Straight Rye. Ezra Brooks görs av nya Lux Row Distillery i Bardstown. Ezra himself kokade bourbon i slutet av 1800-talet men har inget med dagens produkt att göra.

Varumärket skapades 1957 av Frank Silverman i en tid då Jack Daniel’s hade brist på whiskey. Designen av etiketten och flaskformen liknar Tennessee-klassikern som man också lyckades ta försäljning ifrån. En rolig anekdot är att i Luc Bessons film om lönnmördaren Léon förser sig Gary Oldmans karaktär Stansfield av Ezra Brooks whiskey.

Pilón-stocken har hunnit brinna en tredjedel när jag testar Ezra och får jordgubbsarom (!) följt av snabb omkoppling till tobak och cederträ. Whiskeyns eftersmak är lång och aromatiskt pirrig med jordgubbsmarmelad och chokladkräm. Cigarren gör whiskeyn mycket godare och mer avancerad.

Cigarren påverkas dramatiskt av whiskeyn. Smaken lugnas och blir mer komplex med djupa chokladtoner och en fläkt av grön tobak, sent drar tropisk frukt från whiskeyn in. Den långa eftersmaken backar ändå tillbaka till utgångsläget med rena tobakstoner. Helt enkelt ljuvligt.

Här vill man stanna men det går inte, cigarrpuffande är en föränderlig process. Jag bolmar vidare och testar mig fram mellan glasen men får inte samma kick som nyss. Förrän jag kommer tillbaka till rye-whiskeyn och hunnit halvvägs in på rökverket.

Whiskeyn gör cigarrsmaken jordigt tung med choklad-wafers. Eftersmaken får extra tyngd av rye-whiskeyn som släpper ut karamelltoner. Basen är ändå tobaksgrön med aromatiskt cederträ och ännu mer av den goda nicaraguanska tobaken.

En helt otrolig kombo där sötman från whiskeyn fyller ut den tobakstinna cigarren.

Nu närmar vi oss sista tredjedelen och ska landa i calvadosen som med de allt intensivare röksmakerna verkligen kommer till sin rätt. Det smakar gammal ärorik calvados, eller cognac.

Massor av fallfrukt bygger upp ett crescendo av fruktträdgårdsglädje! Eftersmaken är oljig och cigarrökig med kalvskinn. Munhålan stånkar av åldrig calvados-äpple efteråt – det smakar nästan som en whisky!

Visst är destillatet fantastiskt på egen hand men ihop med cigarren blir 12-åriga Roger Groult ännu bättre!

Ett sista bloss efter calvados-sippen måste till. För-slag av grön selleri, strax bakad jordig/tung rökutveckling (roten närmar sig). Eftersmaken är lång och djup, oljiga toner av träolja rullar runt i munhålan. Munkänslan efteråt är sensationell. Som en rökig Islay-cavlados – slå det!

CIGARREN

 87p   CAO Pilón Robusto Extra  Stilmässigt clean med tobakscentrerad smak. Smakar söt naturlig tobak med cederaromatiska övertoner. Sent kaffeliknande jordig beska. Chokladig eftersmak med krämig tobak och jappsötma. Nytänd och sista tredjedelen aningen peppriga toner.  Robusto 20×127 mm. Ecuadorianskt Habana-täckblad som fått jäsa i 18 månader medelst cirkulär kubansk pilón-teknik. Nicaraguanskt omblad och inlaga.  Pris: 125 kr

DESTILLATEN

• Yellowstone Kentucky Straight Bourbon Whiskey 46,5% | SB-nr 82083, 669 kr
• Ezra Brooks Straight Rye Whiskey 45% | SB-nr 85885, 409 kr
• Roger Groult Calvados Pays d’Auge 12 år 41% | SB-nr 82441, 479 kr

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.