OM DET FINNS något som kan kallas hus-cigarr är CAO Pilón det naturliga valet. Inte tillkrånglad och sökt utan bara ’down-to-business’. Kvalitetsrök med bastanta tobakstoner.
Det var också vad man ville komma åt på CAO när Classic Series skulle tas fram. Firman återvände till de jäsmetoder de gamla kubanerna applicerade.
Vi pratar sent 1800-tal då ”piloneros” mödosamt arrangerade täckblad i en rund stack som sedan fick jäsa i 18 månader samtidigt som bladbuntarna cirkulerades.
CAO-blender Rick Rodriguez har ägnat flera år åt att anpassa tekniken till moderna förhållanden och fann att helt annorlunda aromer utvecklades i bladen.
De tätt packade tobaksbladen smittar av sig kan man säga och ger en mer smakrik tobak. Pilón-cigarren som släpptes i augusti 2015 är resultatet av mödorna.
Stocken luktar sött och fylligt av choklad med vitpepparstick. Det ecuadorianska habano-täckbladet har också aromatiska nyanser av cederträ och en surhet påminnande om charkuterier.
Foten med nicaragua-tobak här mer örtig jordig gräddig arom, en renare medelfyllig karaktär. Kalldrag otänd ger mjölkchoklad och söt japp, på djupet kryddiga toner och örtig beska.
Första blosset nytänd börjar med en försmak av pepparfrukt innan krämigt chokladiga toner kommer igång, i basen en aning jordig beska. Överlag en sötaktig naturlig tobakston med färskare gröna inslag. Eftersmaken är nötig med röd peppar, innan allt planar ut i japp/mjölkchoklad.
En tredjedel in kvarstår tobakstonerna men aromatiskt cederträ höjer ribban något, sent ramlar kaffe ut. Den krämiga eftersmaken bjuder på chokladask. Verkligen råvarunära smaker!
Halvvägs in på stocken utvecklas frukten med russin samtidigt som karaktären blir mer nötig. I eftersmaken fortfarande japp men också mer tobaksrenhet. Som helhet fortfarande lättrökt.
Den sista tredjedelen in mot stumpen är alltid mest spännande. Värmen från glöden får smakerna att tätna och allt ställs på sin spets när karaktäristiken trycks ihop.
Jovisst ökar spänningen! Fortfarande krämig i starten men snatt tyngre jordig samtidigt som karamellmalt och chokladtoner avancerar. I eftersmaken vitpeppar-hosta mot jordig botten.
Det här är en garre som vore lätt att avfärda eftersom den smakar tobak, kort och gott. Men runt tobaken vävs ett finmaskigt nät av aromer som gör CAO Pilón till en mästerlig rökupplevelse – i all sin enkelhet. Karaktären kan sammanfattas med tre ord. Jordbunden. Tobaksorienterad. Sofistikerad.
Pilón övertygar dessutom för att den hanterar spritdryckerna så bra. Cigarren står stadig och anpassar sig bara när den vill. Grundtonen av tobak består men omgivningen ändras vilket gör Pilón till en praktgarre att leka runt med.
Första glaset vi ska testa är en rätt sofistikerad straight bourbon kallad Yellowstone. Märket i sig är rätt intressant och härstammar från 1880-talet då J.W. Dants son startade ett destilleri uppkallat efter nationalparken.
1944 döptes stället om till Glenmore som UDV (dagens Diageo) lät stänga på 1990-talet. David Sherman snappade upp varumärket och gjorde whiskeyn ett tag hos Heaven Hill innan han 2010 startade Limestone Branch Distillery med Steve Beam (ättling till Jim Beam). Nu görs whiskeyn i Lebanon, Kentucky.
Cigarren får whiskeyn att smaka friskt av gurka innan Yellowstones röda frukt tar över, mot slutet lättar ekipaget med lätta tobakstoner. Eftersmaken lugnar ner sig med läder innan lömsk hetta växer ut. Proffsig kombo.
Påföljande bloss blir annorlunda. Allt går långsammare, samtidigt som munhålan ju är varm av whiskeyn som ligger kvar. Ren behaglig start, grön tobak blir jordig och klassisk med läder. I eftersmaken torrare japp och grön banan. Straight-forward okomplicerad rökupplevelse.
Andra glaset är en calvados. En remarkabel 12-åring från Roger Groult. Cigarren gör inget särskilt med äppeltonerna men äppelbrännvinet styr om cigarrsmakerna.
Nu oljig torr tobaksmak med knäckglimtar (!) och krämigt jordig ren eftersmak med en aning äppelsötma. Så läckert, calvadosen klär upp det spartanska rökverket med sötare knäck, snyggt!

Tredje och sista glaset hyser en Straight Rye. Ezra Brooks görs av nya Lux Row Distillery i Bardstown. Ezra himself kokade bourbon i slutet av 1800-talet men har inget med dagens produkt att göra.
Varumärket skapades 1957 av Frank Silverman i en tid då Jack Daniel’s hade brist på whiskey. Designen av etiketten och flaskformen liknar Tennessee-klassikern som man också lyckades ta försäljning ifrån. En rolig anekdot är att i Luc Bessons film om lönnmördaren Léon förser sig Gary Oldmans karaktär Stansfield av Ezra Brooks whiskey.
Pilón-stocken har hunnit brinna en tredjedel när jag testar Ezra och får jordgubbsarom (!) följt av snabb omkoppling till tobak och cederträ. Whiskeyns eftersmak är lång och aromatiskt pirrig med jordgubbsmarmelad och chokladkräm. Cigarren gör whiskeyn mycket godare och mer avancerad.
Cigarren påverkas dramatiskt av whiskeyn. Smaken lugnas och blir mer komplex med djupa chokladtoner och en fläkt av grön tobak, sent drar tropisk frukt från whiskeyn in. Den långa eftersmaken backar ändå tillbaka till utgångsläget med rena tobakstoner. Helt enkelt ljuvligt.
Här vill man stanna men det går inte, cigarrpuffande är en föränderlig process. Jag bolmar vidare och testar mig fram mellan glasen men får inte samma kick som nyss. Förrän jag kommer tillbaka till rye-whiskeyn och hunnit halvvägs in på rökverket.
Whiskeyn gör cigarrsmaken jordigt tung med choklad-wafers. Eftersmaken får extra tyngd av rye-whiskeyn som släpper ut karamelltoner. Basen är ändå tobaksgrön med aromatiskt cederträ och ännu mer av den goda nicaraguanska tobaken.
En helt otrolig kombo där sötman från whiskeyn fyller ut den tobakstinna cigarren.
Nu närmar vi oss sista tredjedelen och ska landa i calvadosen som med de allt intensivare röksmakerna verkligen kommer till sin rätt. Det smakar gammal ärorik calvados, eller cognac.
Massor av fallfrukt bygger upp ett crescendo av fruktträdgårdsglädje! Eftersmaken är oljig och cigarrökig med kalvskinn. Munhålan stånkar av åldrig calvados-äpple efteråt – det smakar nästan som en whisky!
Visst är destillatet fantastiskt på egen hand men ihop med cigarren blir 12-åriga Roger Groult ännu bättre!
Ett sista bloss efter calvados-sippen måste till. För-slag av grön selleri, strax bakad jordig/tung rökutveckling (roten närmar sig). Eftersmaken är lång och djup, oljiga toner av träolja rullar runt i munhålan. Munkänslan efteråt är sensationell. Som en rökig Islay-cavlados – slå det!
CIGARREN
87p CAO Pilón Robusto Extra Stilmässigt clean med tobakscentrerad smak. Smakar söt naturlig tobak med cederaromatiska övertoner. Sent kaffeliknande jordig beska. Chokladig eftersmak med krämig tobak och jappsötma. Nytänd och sista tredjedelen aningen peppriga toner. Robusto 20×127 mm. Ecuadorianskt Habana-täckblad som fått jäsa i 18 månader medelst cirkulär kubansk pilón-teknik. Nicaraguanskt omblad och inlaga. Pris: 125 kr
DESTILLATEN
• Yellowstone Kentucky Straight Bourbon Whiskey 46,5% | SB-nr 82083, 669 kr
• Ezra Brooks Straight Rye Whiskey 45% | SB-nr 85885, 409 kr
• Roger Groult Calvados Pays d’Auge 12 år 41% | SB-nr 82441, 479 kr