fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 17 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Nya destillerier

I Fife puttrar pannorna ånyo efter 500 år

av Henrik Aflodal Esq
9 januari 2018


 Nya destillerier    Det var här Skottlands första whisky gjordes. På riktigt, av munken John Cor. Lindores Abbey i Fife har nu ett halvt årtusende senare kokat sin första whisky-batch. 13 december fylldes de första amerikanska barrel-faten från Woodford Reserve i kentucky. Fansen får vänta i minst 3 år på resultatet men kan under tiden avnjuta destilleriets akvavita.

– Alla gör ju en gin så vi tänkte att en akvavita vore bättre, menar grundaren Drew McKenzie Smith. Särskilt med tanke på platsens historia som kloster. Munkarna gjorde aqua vitae på sin tid. Örter som växte här i trakten 1494 har använts.

Förutom att köpa akvavitan i besökcentrat kan man göra sin egen flaska i ”apoteket” där en speciell mikrodestillationsutrustning finns att tillgå. Brännvinsmakare är kemisten Tim Foster från Heriot-Watt University. Och så planerar man att starta biodling och göra egen honung bakom destilleriet där päronträd en gång växte. Klostret hade stor produktion av honung för länge sedan.

Destilleriet började ta emot besökare i oktober 2017. Del av storyn är att det var här Skottlands första whiskykok utfördes. Munken John Cor som på uppdrag av kung James IV tillverkade aqua vitae av 8 bollar korn gjorde det i klostret och inte i kungens slott som somliga tror. På whiskysidan ska ägarna Drew och Helen McKenzie Smith göra 150 000 liter per år. Gary Haggart med ett förslutet inom Diageo är destillerichef:
– Lindores är whiskyns andliga hem, här gjordes Skottlands första whisky för 500 år sedan. Känslan av att pånytt koka sprit här är svindlande. Särskilt i detta innovativa destilleri med en utrustning i världsklass.

Fife är Skottlands mest livfulla och minsta whiskyregion. Allt började 2005 med Daftmill. 2014 kom destilleridelen av bryggeriet Eden Mill igång samtidigt som Wemyss Malts startade Kingsbarn. I slutet av 2015 hängde InchDarnie på och nu alltså Lindores. En egen whiskyfestival är också på gång. Premiär 10 mars 2018 på kornbörsen (från 1862) i Cupar. Åk dit och glöm inte golfklubborna. Kusten är kantad av links-banor. I kuststaden St Andrews föddes ju gentlemannasporten.

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.