Reviews Ichiro Akuto är Hanyus arvtagare. Det var hans familj som kokade den mytomspunna whiskyn i Tokyos utkanter som idag slår rekord på auktioner med spelkortserien, utgiven av Ichiro själv.
Det är pengarna därifrån som möjliggjort satsningen på det egna destilleriet Chichibu som mäskade sin första batch 13 februari 2008. Som om inte det var nog har han byggt ett nytt litet Chichibu nr 2 några kilometer från originalet som började koka whisky 2019.
Wine Wood Reserve har Ichiro Akuto komponerat av whisky som slutlagrats på olika typer av rödvinsfat. Huvuddelen Pinot Noir-fat från Bourgogne, men även vinfat från andra länder ingår.
Whiskyn är en Blended Malt – fast Ichiro väljer att använda den äldre beteckningen Pure Malt. I receptet ingår även whisky från nedlagda Hanyu.
Det luktar spännande av knäck och radiator med raspiga mineraler under. I kanten gräddkola och sötaktig kokt skinka.
Saftig rik fruktsmak med bärtoner och tobak. Mot slutet sötaktig bacon och läder. Lång avslutning med fylliga vintoner, sötaktig åt starkvinshållet men också livgivande aromatisk.
Väldigt trevlig ungwhisky där åldern inte märks särskilt mycket. Bra genomarbetad av blender Ichiro Akuto.
Lite vatten framkallar sötare toner av kanderad apelsin i näsan med råfruktoner av äpple. Friskare och trevligare nu.
Citrus-bitig frukt i munnen, strax choklad plus savaräng som framkallar en rund beska. Mot slutet kryddig med syrlig jordgubbssaft under. Ren eftersmak som är lagom lång. Choklad färgar starkvinet.
Vatten lyfter ekipaget några snäpp. Doften friskas upp och smaken får mer tyngd av choklad-eken. Smaklig välbalanserad vinfatswhisky.