fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 1 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Så här firas Irish Coffee-dagen!

av Gustav Aflodal
25 januari 2022

Idag firas Irish Coffee-dagen! Såklart instiftad i USA där drinken, skapad av kocken Joe Sheridan på Foynes Airport vintern 1943, slog igenom 1952 på restaurangen Buena Vista i Fisherman’s Wharf i San Fransisco. Dagen till ära bjuder vi på några recept med Bushmills och Tullamore D.E.W – både rykande varma och vintrigt svala!

Bushmills Irish Coffee

  • 4 cl Bushmills Original
  • 1-1,5 cl demerara syrup (50/50 socker/vatten)
  • 12 cl svart kaffe eller Americano
  • lättvispad grädde

Värm glaset med varmt vatten, töm ut vattnet. Häll Bushmills, syrup och kaffe i det varma glaset. Blanda lätt med en sked. Häll grädden mot baksidan av en sked så att den rinner långsamt ned och lägger sig som ett lock ovanpå grädden. Servera genast!

Bushmills Coconut Irish Ice Coffee

  • 4 cl Bushmills Caribbean Rum Cask Finish
  • 1-1,5 cl demerara-syrup
  • 12 cl kallt svart kaffe eller Americano
  • lättvispad grädde med Cocos-smak

Häll 3 delar vispgrädde och 1 del Cocos-grädde i en bunke och vispa tills att grädden blir pösig. Kyl alla ingredienser i förväg. Häll Bushmills, syrup och kallt kaffe i iskallt glas. Blanda lätt med en sked. Häll cocosgrädden mot skeden så att den rinner långsamt ned och lägger sig som ett lock ovanpå grädden.

D.E.W. Irish Coffee

  • 4-5 cl Tullamore D.E.W.
  • 2 tsk farinsocker
  • 10-12 cl varmt kaffe
  • vispgrädde

Brygg kaffet enligt sedvanlig metod (8g kaffe/1,5 dl vatten). Skaka grädden lätt i en shaker. Här vill man uppnå samma textur som hos smält glass. Fyll tillfälligt Irish Coffee-glaset med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar.
Fyll det nu tomma och varma glaset i ordningen: farinsocker, Tullamore D.E.W. och varmt kaffe. Rör därefter om generöst så att sockret löses upp. Toppa upp till kanten med den luftiga grädden över en sked.

Vegan Irish Coffee

  • 4 cl Tullamore D.E.W.
  • 1,5 cl brunt farinsocker
  • 10-12 cl hett kaffe
  • 2-3 cl Oatly iMat Visp

Fyll tillfälligt ditt Irish Coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar. Vispa grädden med elvisp till en konsistens av smält glass. Fyll sedan det nu tomma och varma glaset med farinsockret, Tullamore D.E.W. och hett kaffe. Rör om i glaset för att blanda ingredienserna. Toppa upp glaset med den havrebaserade vispgrädden mot baksidan av en sked för att få den att lägga sig fint på toppen. 

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.