Idag firas Irish Coffee-dagen! Såklart instiftad i USA där drinken, skapad av kocken Joe Sheridan på Foynes Airport vintern 1943, slog igenom 1952 på restaurangen Buena Vista i Fisherman’s Wharf i San Fransisco. Dagen till ära bjuder vi på några recept med Bushmills och Tullamore D.E.W – både rykande varma och vintrigt svala!
Bushmills Irish Coffee
- 4 cl Bushmills Original
- 1-1,5 cl demerara syrup (50/50 socker/vatten)
- 12 cl svart kaffe eller Americano
- lättvispad grädde
Värm glaset med varmt vatten, töm ut vattnet. Häll Bushmills, syrup och kaffe i det varma glaset. Blanda lätt med en sked. Häll grädden mot baksidan av en sked så att den rinner långsamt ned och lägger sig som ett lock ovanpå grädden. Servera genast!
Bushmills Coconut Irish Ice Coffee
- 4 cl Bushmills Caribbean Rum Cask Finish
- 1-1,5 cl demerara-syrup
- 12 cl kallt svart kaffe eller Americano
- lättvispad grädde med Cocos-smak
Häll 3 delar vispgrädde och 1 del Cocos-grädde i en bunke och vispa tills att grädden blir pösig. Kyl alla ingredienser i förväg. Häll Bushmills, syrup och kallt kaffe i iskallt glas. Blanda lätt med en sked. Häll cocosgrädden mot skeden så att den rinner långsamt ned och lägger sig som ett lock ovanpå grädden.
D.E.W. Irish Coffee
- 4-5 cl Tullamore D.E.W.
- 2 tsk farinsocker
- 10-12 cl varmt kaffe
- vispgrädde
Brygg kaffet enligt sedvanlig metod (8g kaffe/1,5 dl vatten). Skaka grädden lätt i en shaker. Här vill man uppnå samma textur som hos smält glass. Fyll tillfälligt Irish Coffee-glaset med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar.
Fyll det nu tomma och varma glaset i ordningen: farinsocker, Tullamore D.E.W. och varmt kaffe. Rör därefter om generöst så att sockret löses upp. Toppa upp till kanten med den luftiga grädden över en sked.
Vegan Irish Coffee
- 4 cl Tullamore D.E.W.
- 1,5 cl brunt farinsocker
- 10-12 cl hett kaffe
- 2-3 cl Oatly iMat Visp
Fyll tillfälligt ditt Irish Coffee-glas med kokande vatten så att glaset värms upp ordentligt innan du börjar. Vispa grädden med elvisp till en konsistens av smält glass. Fyll sedan det nu tomma och varma glaset med farinsockret, Tullamore D.E.W. och hett kaffe. Rör om i glaset för att blanda ingredienserna. Toppa upp glaset med den havrebaserade vispgrädden mot baksidan av en sked för att få den att lägga sig fint på toppen.