Novembermörkret är över oss och lite spänning kan behövas för att lysa upp tillvaron. Kanske lägga bud på några välvalda rariteter? Varför inte Armagnac från 1940- till 1970-talet. Eller ropa in ett moget portvin samt botanisera bland spännande amerikansk whiskey där en riktig legend dyker upp. Men se upp för en lömsk cognac.
Auktionsdags! Efter en djupdykning i novembers auktionskatalog på Bukowskis är det armagnac som lockar mest. Först tittar vi på 1943 Domaine de l’Espérance, buteljerad av Francis Darroze i december 1984.
Den har en bra fin vätskenivå, tack vare den vaxade förslutningen. Firman har ett bra rykte och sedan 1970-talet köper och lagrar man i egen källare och buteljerar under eget namn. Idag finns ett 50-tal olika årgångar att välja bland från firman.
Janneau Armagnac Vintage Collection innehåller armagnac från 1962, 1967, 1968, 1970 samt 1973.
Vaxade förslutningar, men märkligt med de låga nivåerna, speciellt 1967 och 1973. Jämför med 1968:an som har en perfekt nivå.
Förpackningen måste ha legat i en opassande varm och torr miljö, som i skåpet ovanför kylen? Kan det även finnas någon liten krackelering i det skyddande vaxet?
Drickbara är dom säkerligen, men med en avvikande smak för just 67 och 73 och en liten rolig provning kan det bli – men håll i plånboken och låt dig inte sväva iväg, med tanke på ovannämnda vätskenivå.
Plötsligt dyker denna cognac från Bisquit upp. Jag undrar om någon fått solsting i november? En 1940-talstappning sägs det vara – men hur man kom fram till en värdering på 10 000 kronor ställer jag mig ytterst frågande till, för en icke årgångscognac, som finns i flertal på marknaden.
Ta ut den från auktionen, så ingen blir lurad, är min bästa rekommendation! Stackars säljare som snart får veta det riktiga värdet… Men att göra värderingsfel är mänskligt – bara man rättar till det!
Snart stundar juletid och det är dags att bunkra upp med lite portvin, om det inte redan finns i ditt lager. Jag har kikat på Burmester Colheita 1997, buteljerad 2010.
Colheita är en årgångsvariant som innan buteljering mognar på fat och är helt klar att drickas direkt efter utgivning. Vintage port däremot, ligger runt 2 år på fatlagring och behöver många års flaskmognad för att vara njutbar.
Colheita behöver heller inte dekanteras eftersom utfällningen sjunker till botten redan i faten, medan en vintage ska dekanteras för att skilja vin och den ibland stora fällningen – som inte på något sätt är farlig, men smakar lite bitter och ser inte särskilt rolig ut i ett glas.
Men visst är det ändå lite fint att hälla upp en colheita i en karaff och sitta framför julbrasan tillsammans goda vänner och med lite julgodis, lagrad ost eller mandelkaka med dadlar! Och det bästa? Jo, priset på portvin har i stort sett stått still i decennier!
Ett till köpvärt utrop är tre flaskor Late Bottled Vintage (LBV), som inkluderar Niepoort och Croft. LBV kan som Tawny och Colheita drickas strax efter buteljering. De buteljeras efter 4-6 år på fat. En del kylstabiliseras innan buteljeringen och behöver ingen dekantering, medan övrig LBV kan ansamla en del fällning i flaskan.
Vill du satsa på en riktigt fin whisky till julen, rekommenderar jag bland annat denna: Yoichi Apple Brandy Wood Finish. Märk dock att det står buteljerad 2000, korrekt buteljeringsår är 2020.
Denna utgåva uppmärksammar 100-årsdagen för bröllopet mellan Masetaka Taketsuru och Rita Cowan. Paret gifte sig 1920 och det var början på den japanska historien om Dai Nippon Kaiju, alltså sedermera Nikka Whisky Co.
Totalt buteljerades 6700 flaskor. Den här släpptes på Systembolaget för drygt ett år sedan. Flaskan håller 47% så droppa gärna i lite vatten när du smakar av.
Det släpptes även en jubileumsutgåva från Miyagikyo. Att de just lagrades på japanska äppelbrännvinsfat är en referens till betydelsen av äpplen i Nikkas historia. Sex månaders slutlagring på 28 år gamla fat som tidigare innehållit äppelbrännvin. Kanpai!
Låt oss dra över Atlanten och gräva guld i USA? Nja, men gräva långt ner i plånboken behöver man för att lägga vantarna på ett par Hirsch-flaskor.
På novemberauktionen finns två versioner av A.H. Hirsch Reserve 1974 16 år. En värderad till 20 000 kr och den andra till 30 000 kr. Vad är skillnaden? Jo, den dyrare kallas Gold Capsule!
Dessa 16-åriga varianter har buteljerats vid tre olika tillfällen. Den första originalvarianten kallades Blue Capsule, eftersom vaxningen var blåfärgad och även försedd med en annorlunda etikett.
En senare buteljering kom på 1990-talet och var försedd med en guldfärgad toppvaxning. Dessa två buteljerades under överseende av Julian van Winkle hos Old Commonwealth Distillery – det ursprungliga destilleriet där Michter’s gjordes. Destilleriet monterades ned för länge sedan.
Slutligen kom den tredje utgåvan 2003, i form av en flaska omsluten av en vanlig folie. Den var också buteljerad i närvaro av van Winkle. Alla tre versionerna destillerades 1974 hos Pennco Distillery i Schaefferstown, Pennsylvania.
Destilleriet gick dock i konkurs 1975 och några lokala affärsmän köpte upp det, tillsatte en ny VD och bytte namnet på destilleriet till Michter’s.
Så, vad är skillnaden? Ja, egentligen ingen alls. Efter 16 år på ek-barrels tog whiskeyn ut och lades över på ståltankar, för att avstanna mognadsprocessen och frysa tiden.
Ofta använder man sig av en ädelgas i ståltankarna, exempelvis kvävgas, för att ämnet inte ska reagera med omgivningen. Gasen gör tanken syrefri, så att syret inte får vätskan att oxidera, vilket dramatiskt förändrar karaktären på en whisky.
Det är ju därför det är viktigt att kolla på vätskenivån i en auktionsflaska. Det som händer rent kemiskt om luftspalten blir alltför stor är att ”sumpgaser” produceras och spriten degenererar.
En del fat från 1974 lagrades ytterligare några år och släpptes som 18-, 19- och 20-åringar. Nåväl, det höga priset till trots, så är detta ett stycke unik amerikansk whiskeyhistoria.
Ett annat intressant utrop är två USA-flaskor – Balcones True Blue Corn Whisky och Bernheim Original Wheat Whiskey. Balcones är ett ganska ungt destilleri, som öppnades 2008. Denna Texas-whisky – man stavar faktisk så – består av enbart Hopi Blue Corn från New Mexico och lagras på små 5-gallons fat.
”Blå majs” innehåller en större andel protein än vanlig majs och ger en nyanserad och fyllig smak. I detta fall en mer balanserad smak rostade toner med en sötaktig karamellkaraktär med vanilj samt en ton av saltade popcorn.
Bernheim Wheat Whiskey kommer från Heaven Hill Distillery. Här är ingredienserna 51% vete och 49% majs samt mältat korn. Här finns också en fyllighet med toner av kokosnöt, karamell och lite underliggande apelsintoner.
Utropet på 1200 kronor är överkomligt, men det är nog inga samlarwhiskeys – men kommer att bli bra till julen eller efter en skidtur i fjällen.
Jag nämnde nyss vaxade flaskförslutningar. En ypperlig toppning, om vaxet håller tätt vill säga. Med tiden blir det skörare och har en tendens till att krackelera. I bra skick så hindrar det att vätskan dunstar så att vätskenivån håller sig på en fin, hög nivå.
Men nackdelarna? Ja, det uppenbara problemet är ju att du inte ser vad som är under vaxet. Är det verkligen en originalvaxning från destilleriet, eller inte?
Det är inte svårt att manipulera. Knacka bort vaxet, drick upp innehållet och häll i lite billig sprit. Tryck i korken och doppa flaskan i vax – svårare än så är det inte och mycket svårt att upptäcka eftersom flaskan i övrigt är original!
Så man måste var på sin vakt – det finns en del fejkwhisky på marknaden. En del slarvigt gjorda som man ser på avstånd och en del bättre förfalskningar. Men du ska inte heller gå alltför säker trots att du köpt i en butik utomlands – kolla upp butikens historia, om de fått klagomål av arga kunder på nätet.
Hos Systembolaget är det tämligen säkert att handla. Men som alltid med auktion – var uppmärksam och var påläst, så slipper du de vanligaste fällorna.
Novembers utrop!
• 1943 Bas-Armagnac Domaine de l’Espérance
• 1962-1973 Janneau Armagnac Vintage Collection
• Bisquit Dubouché Napoléon Grande Fine Champagne
• 1997 Burmester Colheita
• 1984 & 1986 LBV: Croft & Niepoort
• Yoichi Apple Brandy Wood Finish
• A.H. Hirsch Reserve 1974 16 år
• A.H. Hirsch Reserve 1974 16 år (gold capsule)
• Balcones True Blue Corn Whisky & Bernheim Original Wheat Whiskey