fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 9 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Business

Indier köper Whyte & Mackay

av Henrik Aflodal Esq
22 maj 2007

Business | SKOTTLAND  Whyte & Mackay säljs till Indien. Utöver de högprofilerade singelmalterna Dalmore och Isle of Jura omfattar företagsgruppen Fettercairn, Tamnavulin samt graindestilleriet Invergordon. Affären kan öppna den väldiga indiska marknaden för Scotch som helhet.

1881 startade Charles Whyte och James Mackay sin firma, blenden kom 1896. På 1960-talet sammansmälte man med Dalmore Distillery, några ägarbyten senare hamnade firman i händerna på Jim Beam. 2001 köpte ledningsgruppen ut amerikanerna för 208 miljoner pund, finansiellt uppbackad av en tysk bank samt fastighetsmagnaten Robert Tchenguiz. Företagsnamnet Kyndal Spirits Ltd antogs. 2003 återtogs ursprungsnamnet Whyte & Mackay och två år senare köpte Tchenguiz och hans svåger Vivian Imerman (tillika VD) ut övriga delägare. Samtidigt flyttades affärsfokus från bulkförsäljning av maltwhisky åt stormarknader till eget varumärkesbyggande.

Med andra ord ett mer än lovligt byte för hungriga utlänningar. Våren 2006 approcherade indiske dryckes-tycoonen Vijay Mallya en då ovillig Imerman och ville köpa företaget. Lockbetet var en internationell karriär för varumärken. Förra veckan kom parterna överens och United Breweries köpte Whyte & Mackay för 595 miljoner pund. Indiern tar över som styrelseordförande och VD, Imerman blir hans rådgivare. Som pay-back delar Imerman sjangtilt ut 26 miljoner till de anställda, en bonus motsvarande tre månadslöner.

Affären kan visa sig avgörande för framtiden. Mogulen Mallya kallar sig Indiens förste globale affärsman, han förfogar över 140 spritmärken och kontrollerar halva inhemska marknaden för rom och whisky. En viljestark herre med vilda idéer, hans ölmärke Kingfisher har blivit flygbolag. Som parlamentsledamot har Mallya motsatt sig britternas försök att eliminera import-tullen på 550 procent för utländsk sprit. Motståndet bottnar i ilska över att Indisk whisky gjord på melass inte får säljas under beteckningen ”whisky” inom EU där lagkrav föreskriver sädesbas. Nu lär tongångarna bli annorlunda, alla räknar kallt med att tullarna droppas och en ny väldig marknad för Scotch öppnar sig.

Senaste nytt

Alt-sprit här för att stanna

Nyheter
mån 14:04

USA-tullar på skotsk maltwhisky tas bort

Nyheter
mån 5:50

Barracuda släpper vaniljkryddad rom

Nya släpp
fre 14:00

Ha-begärets gåta…

Nyheter
tor 14:55

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.