Maltwhisky-VM I VM:s första rökwhiskydrabbning gick det livat till. VM-cirkusen drog till Nyköping, och ärrade whiskyklubben HABOST, för att utröna vilka två rökare som skulle till semifinal.
Startfältet bjöd på spridda smaker med relativt ung whisky från två världsdelar och tre länder. En indier, en svensk och ett gäng skottar.
Kampen om semifinalplatserna blev hård. Fyra av sex whiskys delade i stort sett på rösterna med en dryg fjärdedel vardera. Indiern valdes till vinnare med tillräcklig marginal.
Paul John görs på indiskt maltkorn som röks med torv importerad från självaste Islay i Skottland. Torvrökstonerna finns där även om röken är mer sotig till stilen, kommenterar juryns ordförande Henrik Aflodal:
– Paul John handlar ju mer om estrar med en mastig fruktforcering en bit in som måste ha vällt omkull juryn. Röken är betydande men har i sammanhanget mer en stöttande funktion. En komplex rök- och fruktkavalkad som stod ut mest i blindtestet.
Alla hade väntat sig att Kilchoman från Islay skulle utmana om segern. Men rököns succé-destilleri kom till korta, slagen på upploppet av en svensk singelmalt. Eller rättare sagt gotländsk.
Henrik Aflodal är mäkta imponerad och förstod direkt att något stort var på gång när whiskyn dök upp i blindprovningen.
– Det är en skräll av episka mått. Isle of Lime har en kvalitet och balans som skiljer ut den. Många av sorterna brakar på i oförsonlig rökstil. Gotlänningens fruktsmak har spår av kafferosteri med lätt kryddighet och tobaksrök i refrängen. Sötman binder ihop allt sjangtilt. Jag tror att juryn behövde lite lugn och ro emellan rökvirvlarna. Ett smart val.
Kilchoman som tävlade med Machir Bay, mestadels lagrad på bourbonfat, nådde inte ända fram. Trots att stilen är omisskännlig ISLAY med savande fruktsmak a la torvrök samt aromatiska tuggummitoner.
– Ambitionen med rökklassen i årets upplaga av Malt-VM är att undersöka om publiken är mogen för annan rök än den klassiska Islay-traditionen. Habost-folket har varit med länge och provat allt vilket gör dem vidsynta och härligt prestigelösa.
Juryn följde inte devisen ”rökigast är bäst.” Även om Edradours rökversion plockade många röster. Kvalprovningens enda whisky med åldersbeteckning, 10-åriga Ballchin, var faktiskt den rökigaste. Destillatet designades en gång av Iain Henderson som efter pensioneringen från Laphroaig var chef på Edradour ett tag.
– Jag har väl aldrig fått en ruskigare Ballchin, pustar Henrik Aflodal. Torvrökig med oljiga gummitoner och surved plus salmiak i munnen och tjärpastill i eftersmaken. En helt suverän rökwhisky för den som suktar efter tunggung.
Mer lättviktiga i jämförelse var Loch Lomond med sin annorlunda fastlandsrök a la verkstadsgolv ovanpå den säregna äppelfrukten. Eller nybyggda Isle of Raasay som mixar rökig och orökt whisky och framstod som aningen omogen i mötet med de äldre konkurrenterna.
Tävlandet behöver inte vara över för den som varit nära kvalifikation. Det finns ett par vakanser i rökklassen. Wildcard kan delas ut till destillerier som gjort bra ifrån sig. Både Kilchoman och Edradour kan alltså få återkvala när Whisky-VM rullar vidare.
PEATED style | Nyköping 24 augusti
1. Paul John Bold Peated 46% = 33+6 poäng
2. Isle of Lime Gotland 46% = 30
———————————–
3. Kilchoman Machir Bay 46% = 22+2
3. Ballechin (Edradour) 10 år 46% = 24
5. Loch Lomond Heavily Peated 40% = 10
6. Isle of Raasay 46,4% = 2
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).