Innovativa släpp Den skotska whiskyn sitter fast i sitt regelverk där man inte får frångå traditionen särskilt mycket. Vilket få destillerier gör. De nystartade håller sig i stort sett till det förväntade.
Det där med traditioner stoppar inte irländarna. Visst gör man traditionell pot still whiskey på den gröna ön men det blir mest maltwhiskey för de nya entreprenörerna. Och när det kommer till fatlagring så verkar inga regler beaktas.
Men så banar största spelaren Irish Distillers vägen för de andra med sin Method & Madness-serie som verkligen spränger gränserna för vad Irish Whiskey kan vara.
Nu följer Diageo-ägda Roe & Co efter och utmanar konventionerna. Deras nya whiskey har lagrats på japanskt sugi-trä, även kallat röd ceder. Även själva lagringsmetoden är minst sagt nyskapande, förklarar Master Blender George Harper:
– När jag tittar på att skapa nya smaker som blender börjar jag med råmaterialet. Som träet i faten. För att fördjupa smakerna och addera nya aromer. Det irländska regelverket gör ju att vi kan utforska andra träslag än eken. Att jobba med det japanska sugi-trädets gåvor har varit mycket spännande.
För att skapa sin whiskey har man använt sig av förlängda ”korkar”, alltså den träplugg som vanligen sitter i hålet där whiskeyn töms i. I fatet har istället fem långa sugi-pluggar infogats. Tio fat preppades.
Metoden adderar träkryddiga toner och tropisk fruktighet till whiskeyn. Trots att trämängden är så liten blir effekten stor på grund av att träslaget är poröst och kan interagera livfullt med vätskan.
Cederträet tillför aromatiska parfym-toner till spriten, menar Roes chefsdestillatör Lora Herny:
– Vi är glada över att få tillhöra en så vågad och utvecklingsvillig industri. Den irländska whiskeyscenen av idag bubblar av innovation. Det finns liksom inga tekniska gränser för hur långt evolutionen kan föra oss.
– Östasiatiska träslag har mycket aromatiska aromer i sig. Sugi-trä bjuder på matcha-te, rostat sandelträ, lycheefrukt, irisrot och toffee. Att göra experimentell whiskey finns i vårt DNA här på Roe.
Whiskeyn ska serveras som den är eller över is ett highball-glas på japanskt vis. Roe & Co Japanese Sugi 46% finns att köpa på destilleriet i Dublin. Priset är €80 per flaska. Webbshopen betjänar tyvärr bara Irland och Nordirland.