Reviews Hampden Estate är ett romhus med hängivna fans. Great House heter Jamaica-destilleriets hus-rom som folk slåss för att få tag på. Men den här är möjligen mer intressant. Här får vi prov på en av destilleriets många stilar, eller ’marques’ som man säger.
Destillatet benämns LROK vilket uttyds Light Rum Owen Kelly. Beteckningen står för en rom med högt ester-innehåll som går från 200 till 500 gram per hektoliter ren alkohol. På Jamaica kallar man typen Wedderburn, en kategori som definierades 1952.
Just denna tappning har en estertäthet på 314,8 gram. Destillerad 2016 och lagd på amerikanska barrels för lagring i 5 år. Vilket generellt får betraktas som vällagrat i Karibien men den engelska skolan drar sig inte för dubbla tiden i fat så det här är ändå relativt ungt.
Stor översvallande arom, nästan övermäktig. Rörsocker och arrak med gummivibbar. Frejdigt ung. Vitt socker i munnen, strax söta gummitoner a la Hampden som tyvärr körs över av sockerlag. Finishen är ungsockrig med typiska gummivibbar åt avgashållet.
Vatten behövs för att lugna ungsockret, romaromen framstår nu som mer moget sansad. Sockrig med fylliga arrakstoner, Men mer gummi med lite tropiska frukt också. Enkel och typisk för ön.
I munnen demarara-socker som spricker upp i exotisk frukt a la carambole och guava (avancerat). Uppspelet dämpas dock ånyo av sockerlag färgat med gummi.
Eftersmaken är lång och balanserad. Sockerlagen hänger kvar till en början men vänder upp i gummi och mer avgaser efterhand. Slutet gott, allting gott.
5-åringen är en frisk fläkt som visar var Hampden Estate kommer ifrån. Man förstår hur viktigt muck-hålet med dunder-sörjan är. Samtidigt tappar tappningen bort den gloriösa tropiska dimensionen som utvecklas efter längre tid i fat. Den typiska (och härliga) gummi/avgas-dimension tampas tappert med sockerlagen.
Vatten tar ändå fram den tropiska frukten i munnen som förtar lite av lagen. Avgas-signaturen får därmed mer utrymme i efterspelet. En entry-level introduktion till Jamaica och framförallt unika Hampden Estate.