fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 10 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Inverness återupptar whiskymakande efter 40 års tystnad

av Henrik Aflodal Esq
3 augusti 2022

Det nya whiskydestilleriet och bryggeriet i de skotska högländerna kommer att kosta minst 6 miljoner pund. För knappt 40 år sedan stängde de sista whiskyfabrikerna i Inverness. 40-talet jobb skapas och kraften tas från Ness-floden.

I november 2022 slår Jon Erasmus upp portarna till sitt nya destilleri Uilebheist i Inverness. Namnet är gälsiska och betyder ’monster’. Vattnet tas ju från River Ness, floden som fyller på Loch Ness-odjurets sjö!

 Nya destillerier    Uile-bheist ska Inverness nya destilleri heta. Fabriken har höga hållbarhetsmål och kraftförsörjningen ska komma från River Ness. 40-talet jobb ska skapas, meddelar ägaren Jon Erasmus:

– Projektet har fötts ur en skotsk myt och legend, odjuret i Loch Ness. Vi vill skapa något unikt för trakten med både ett destilleri och ett bryggeri som får sin kraft från Ness-floden.

Allt vatten som ska användas i tillverkningen kommer från floden vilket betyder att när man dricker Uilebheist i framtiden smakar man också på hela Highlands, menar Jon Erasmus.

Destilleriet väntas öppna i november 2022 och tar sitt namn efter det gäliska ordet för monster och har inspirerats av skotsk folklore. Bryggeriet är först ut med produktion och i slutet av året ska man kunna köpa de fem stilar som ska bryggas.

– Genom att göra både öl och whisky samtidigt kan vi släppa en produkt direkt medan vi väntar på att whiskyn mognar. Självklart kommer vi att sälja ett begränsat antal fat. Faktiskt från det första produktionsåret vilket gör det unikt.

Bara 100 fat görs tillgängliga att investera i. Det är först till kvarn som gäller. Man ska också satsa på besöksupplevelsen med omsorgsfullt utformade rundturer och möjlighet att prova whiskyn i masterklasser.

Destilleriet ska hålla nere utsläppen till ett minimum. Uppvärmning och varmt vatten tillhandahålls av pumpar som får sin energi från floden. Även närbelägna hotellkomplexet Glen Mhor ska dra nytta av kraftstationen.

Chefdestillatör blir Bruce Smith som har en mastersexamen i bryggning och destillering från Heriot-Watt University. Han har jobbat tiotalet år i bryggindustrin och har erfarenhet av att lagra öl på whiskyfat.

– Whiskyproduktion inleds i början av 2023. Vi är så småskaliga att bara 200 fat kommer att läggas ner på årsbasis. Uilebheist kommer att bli ett av de minsta destillerier i hela Skottland.

Whiskyn ska lagras på bourbon- och sherryfat, fortsätter Bruce Smith:
– Vi är beredda att vänta länge på att whiskyn ska bli klar, det är ingen brådska. Kvalitet i smak är främsta fokus.

De sista destillerierna i Inverness stängdes 1983. Då ägdes Glen Albyn och Glen Mhor av Distillers Company som i samma veva stängde elva fabriker över hela Skottland, inte minst Brora.

22 anställda förlorade sina jobb i inverness som var en whiskyhubb på den tiden med destillerier, mälterier och bryggerier.

LÄS MER: Första Inverness-destilleriet på 130 år öppnar

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.