Det nya whiskydestilleriet och bryggeriet i de skotska högländerna kommer att kosta minst 6 miljoner pund. För knappt 40 år sedan stängde de sista whiskyfabrikerna i Inverness. 40-talet jobb skapas och kraften tas från Ness-floden.
Nya destillerier Uile-bheist ska Inverness nya destilleri heta. Fabriken har höga hållbarhetsmål och kraftförsörjningen ska komma från River Ness. 40-talet jobb ska skapas, meddelar ägaren Jon Erasmus:
– Projektet har fötts ur en skotsk myt och legend, odjuret i Loch Ness. Vi vill skapa något unikt för trakten med både ett destilleri och ett bryggeri som får sin kraft från Ness-floden.
Allt vatten som ska användas i tillverkningen kommer från floden vilket betyder att när man dricker Uilebheist i framtiden smakar man också på hela Highlands, menar Jon Erasmus.
Destilleriet väntas öppna i november 2022 och tar sitt namn efter det gäliska ordet för monster och har inspirerats av skotsk folklore. Bryggeriet är först ut med produktion och i slutet av året ska man kunna köpa de fem stilar som ska bryggas.
– Genom att göra både öl och whisky samtidigt kan vi släppa en produkt direkt medan vi väntar på att whiskyn mognar. Självklart kommer vi att sälja ett begränsat antal fat. Faktiskt från det första produktionsåret vilket gör det unikt.
Bara 100 fat görs tillgängliga att investera i. Det är först till kvarn som gäller. Man ska också satsa på besöksupplevelsen med omsorgsfullt utformade rundturer och möjlighet att prova whiskyn i masterklasser.
Destilleriet ska hålla nere utsläppen till ett minimum. Uppvärmning och varmt vatten tillhandahålls av pumpar som får sin energi från floden. Även närbelägna hotellkomplexet Glen Mhor ska dra nytta av kraftstationen.
Chefdestillatör blir Bruce Smith som har en mastersexamen i bryggning och destillering från Heriot-Watt University. Han har jobbat tiotalet år i bryggindustrin och har erfarenhet av att lagra öl på whiskyfat.
– Whiskyproduktion inleds i början av 2023. Vi är så småskaliga att bara 200 fat kommer att läggas ner på årsbasis. Uilebheist kommer att bli ett av de minsta destillerier i hela Skottland.
Whiskyn ska lagras på bourbon- och sherryfat, fortsätter Bruce Smith:
– Vi är beredda att vänta länge på att whiskyn ska bli klar, det är ingen brådska. Kvalitet i smak är främsta fokus.
De sista destillerierna i Inverness stängdes 1983. Då ägdes Glen Albyn och Glen Mhor av Distillers Company som i samma veva stängde elva fabriker över hela Skottland, inte minst Brora.
22 anställda förlorade sina jobb i inverness som var en whiskyhubb på den tiden med destillerier, mälterier och bryggerier.