fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features Krönikan

Irish leder whisk(e)y-revolutionen

av Henrik Aflodal
8 februari 2019

IRISH WHISKEY är grejen numera. Irländsk whiskey växer men inte på bekostnad av Scotch. Den gröna ön har hittat ett nytt tilltal som lockar ovana whisk(e)y-konsumenter till bardisken. Det verkar vara så att nya konsumenter hellre väljer irländskt före skotskt – skottarna får behålla sina gamla stofil-fans. Framgångarna för Irish är förstås en del av en global whiskyvåg.

Vi har de senaste 10 åren i förbigående nämnt Nya världen-whisky som en intressant men marginell företeelse. Att entusiaster bortom de stora whiskyländerna skaffar pannor och gör maltwhisky i liten skala. Men folkrörelsen att bygga eget börjar nu få reell kraft på ett globalt plan. Ändå är trycket större i historisk whiskyterräng. Skottland får på 2010-talet över 50 nya destillerier, vilket i numerären motsvarar whiskyboomen på 1890-talet då industrin växte kolossalt. Samtidigt stagnerade Irland som whiskynation och närapå utplånades.

På 1960-talet kvarstod bara pot still-fabrikörerna Jameson, Power, Cork (plus Bushmills i Ulster). Irländarna kraftsamlade i ett enda bolag (Irish Distillers) och byggde ny jättefabrik i Cork. Sedan har det inte hänt så mycket, mer än att nymornade exportblenden Jameson erövrat världen i glupska mängder. Ön har mest haft muséer, overksamma destilleriskal, att bjuda på. 2013 fanns blott fyra operativa fabriker. Men idag räknar vi in 21 stycken pannor! Senast i raden är Blackwater Distillery som började koka whiskey i november 2018. Och i dagarna rapporterades att den whiskeyrelaterade turismen under 2018 lockade nära 1 miljon besökare.

Vad är det som händer? För det första pågår diversifiering, det är inte Jameson som ökar intresset eller skjuter iväg i volym längre. Det verkar vara en uppriktig nyfikenhet kring vad irländsk whiskey är som driver de nya fansen. Den storslagna (och melankoliska) storyn om det irländska whiskey-arvet har man tragglat i alla år utan att någon brytt sig. Det gamla vi-mot-dem-temat har för länge sedan kastats överbord. Om Jameson på 1970/80-talen jämförde sig med Scotch tar man idag fasta på sina egna kvaliteter. Irish är Irish och verkligen inte en avart av Scotch.

Tilltalet är nutida när Irish whiskey visar upp sig 2019. Scotch är och förblir ”gubbigt” i den stora vida världen. ”Pappa drack Scotch” gäller fortfarande, i alla fall bortom maltwhiskykretsarna. Fortfarande vill bartenders ogärna grotta ner sig i gamla Scotch-märken. Orsaken är inte att whiskysmaken står i vägen, en skicklig bartender kan göra underverk med en spritbas som är in-your-face. Man tycker helt enkelt att Scotch är mossigt. Irish verkar existera i ett helt annat universum, drycken känns fräschare och sitter inte fast i gamla gängor.

När whisky kommer på tal hamnar alltid Scotch i fokus och får ta den skit vanligt folk kastar mot whisky-kategorin. Det kan vara någon nybörjare som smakat en rökwhisky och tycker det smakar apa, alltså avfärdas (orättvist) hela Skottland som producent av skitdricka. Irish har de senaste åren visat sig vara bättre på att attrahera nya kundgrupper som tidigare tackat nej till det generiska whisk(e)y. Ändå sker det offentliga samtalet kring whisky i slutna rum bland redan övertygade. Branschen och det nya medielandskapet med sociala medier måste öppna upp sig och tala högre om dryckens förtjänster.

Och det är kanske här Nya världen-rörelsen kommer in. Småföretagare som börjar i sin hembygd för att när de växer sprida sina produkter allt vidare. Såklart blir effekten kraftfullare när man har en gedigen tradition i ryggen som på Irland. Tyvärr lär det bli svårt att vända steken för skottarna. Man har gjort ett så ”bra” jobb under efterkrigstiden för att etablera varumärket Scotch att det kommer att bli svårt att frigöra sig från myten. Dessutom försvarar ju branschen med Scotch Whisky Association i spetsen affärsmodellen med de stora företagens bästa för ögonen. En dinosaurie som får svårt att reformera sig, eller? Irländarna visar att det går att komma igen och lyfta diskussionen till en ny nivå. Att göra Irish whiskey till något spännande och intressant man väljer före andra drycker.

Hur som helst lever vi som fascineras av whisky i en brytningstid. 2010-talet förändrade whiskyscenen radikalt med massor av nya mikrodestillerier. På 2020-talet kommer vi att få skörda. När whiskyn börjar mogna och samtalet spridit sig via gräsrötter ut i samhällskroppen. Som blender-legenden Colin Scott på Chivas Brothers en gång sa till mig: ”Scotch handlar inte om siffror eller kemi, det är människorna som skapar magin i glaset.” Människor gör avtryck och skapar berättelser och formar livsöden. Det är samtalen om whisky som kommer att värva allt fler hängivna anhängare. Och vi vill vara lokala och globala på en och samma gång. Smutta på bywhiskyn därhemma samtidigt som vi söker upp fjärran whiskymakares droppar. Och det bästa samtalet börjar ju alltid över ett glas (whisky) – eller hur!

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.