Titta på filmen om Irish Whiskey där Carol Quinn och Henrik Aflodal tar upp ’highs and lows’ i whiskeyhistorien. Aldrig tidigare visat bildmaterial direkt från Irish Distillers arkiv i Midleton finns med. Och så avnjuts Single Pot Still-whiskeyn Redbreast 12 år…
WhiskyTV Här är den fängslande berättelsen om Irish Whiskeys segertåg över världen och dramatiska fall. I slutet av 1700-talet etablerade familjerna Jameson och Power kolosser till fabriker i Dublin.
I jättelika pot still-pannor kokade man whiskey som under 1800-talet började kallas Pure Pot Still Whiskey. Och den fanns överallt i världen.
– Det är lättare att säga var Pot Still Whiskey inte såldes, menar Carol Quinn, arkivarie på Irish Distillers. Den såldes på Honolulu och i Kairo. Och den var relativt dyr. Irish whiskey var inte för gemene man utan något folk med pengar kunde unna sig.
När vinlusen på 1870-talet slog ut cognacsodlingarna i Frankrike öppnade sig Europa på allvar för whisky. Även Scotch fick chansen att växa. Men Irish behöll greppet. Vid sekelskiftet 1900 sålde man 144 miljoner flaskor världen över, motsvarande 12 miljoner nioliterslådor.
– Powers var den stora exportsuccén, konstaterar Carol Quinn. Redan 1886 började man buteljera sin egen whiskey för att säkra kvaliteten. Jameson fortsatte att mestadels exportera på fat för att härtappa på lokala marknader. Det var också John Power & Son som uppfann miniatyren. ”Baby Powers” svepte man i farten i ’three swallovs’ vilket illustreras med tre svalor på etiketten!

1900-talet blev en mardröm för den irländska whiskeyn vars enastående rykte svärtades ner i omgångar. Första attacken kom från mindre nogräknade skottar.
Skotska grainwhiskyfabrikörer kryddade sin grainwhisky med pot still whiskey och sålde den på Irland under falska förespeglingar att det var äkta Pure Pot Still Whiskey. De irländska destillatörerna reagerade starkt och försökte få blended klassad som icke-whisky.
Men förlorade. Vad är whisky-frågan kulminerade med 1909 års regeringskommission som fastslog att whisky ska göras på säd med innehåll av malt. Grundbulten i dagens skotska lagstiftning.
Sedan kom krigen. Inte bara världskrig utan framförallt det irländska befrielsekriget som 1921 resulterade i att britterna erkände den nya republiken.
Förbudstiden i USA som inleddes 1920 framställs i historieskrivningen som den direkta orsaken till den irländska whiskeyns fall. Det är inte riktigt sant, menar Carol Quinn:
– USA var bara en av flera exportmarknader. Försäljningen påverkades självfallet men hela 1920-talet rullade verksamheten ändå på rätt bra. Problemet var att amerikanska ’bootleggers’ gav sin ’moonshining’ irländska namn eftersom de kunde ta bättre betalt för ”Irish Whiskey”. En ny generation whiskydrickare som fick smaka på Irish fick avsmak. Det dåliga ryktet förstörde den amerikanska marknaden för oss under överskådlig tid.
Den irländska höga moralen gjorde att man vägrade befatta sig med smugglarna. Vilket inte bekymrade de skotska blended-firmorna som inte hade något särskilt rykte att försvara utan passade på att sälja sina varor via omvägar till maffian.
– Värre än Prohibition var handelskriget med Storbritannien som utbröt på 1930-talet, förklarar Carol Quinn. Där och då beseglades den irländska whiskeyns öde när imperiets marknader stängdes. Kvar var i stort sett hemmamarknaden. Samtidigt stod andra världskriget för dörren. Efterkrigstiden såg en industri slagen i spillror.

Vägen tillbaka inleddes på 1960-talet då kvarvarande destillatörer gick samman och bildade Irish Distillers (IDL). Och återhämtningen har sedan dess varit formidabel. Nu är siktet inställt på att omkullkasta själva Scotch från världens whiskytron, menar Carol Quinn:
– Alltsedan 1966 då konkurrenterna Jameson, Power och Cork Distilleries slöt upp för att rädda irländsk whiskey från undergång har vi alla hjälpts åt för att få Irish att växa. IDL hjälper nya destillerier att komma igång. Vi har idag 39 destillerier på ön och fler är på väg. Det är den här förmågan att jobba tillsammans som är nyckeln till framgång. Snart kommer Irish Whiskey ånyo vara förstavalet framför bardisken världen över!
