fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 4 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Irish whiskeys storhetstid då alla drack pot still-whiskey

Det Irländska Imperiets uppgång och fall

av Henrik Aflodal
29 december 2020

På andra sidan sekelskiftet 1900 vaknade världsmedborgaren till Irish whiskey. Visserligen lurade nykomlingen Scotch i vassen, men det Brittiska Imperiets undersåtar valde oftare en Irish än en Scotch. På den växande pulserande amerikanska marknaden var Irish finwhiskey, rye och bourbon mer för vardagen. Framgången var ingen tillfällighet, Irish var ingen dagslända. Whiskeyn var först på banan helt enkelt. Hundra år före huvudkonkurrenten Scotch.

Tunnbinderiet på John Jamesons Bow Street Distillery i Dublin. Irland var i början av 1900-talet världens största whisk(e)y-producent.

I BEGYNNELSEN DRACK kelterna uisge beatha (YSCH-ke BAAH). Maltöl kokad i småpannor på gårdarna som dracks olagrad. Precis som vi här i Norden först kokade brännvin på vin (som fransmännen) och senare på potatis. Eller de slaviska folken som gjorde vodka på råg.

Husbehovsbränning var fordom en folklig rättighet för de som kunde avvara spannmål. Rika gårdar omvandlade säd till öl och även till sprit (som kunde sparas och kanske säljas ifall nöden krävde det).

På de brittiska öarna kallar man destillationsutrustningen ’pot still’. Helt enkelt för att kärlet ser ut som en förstorad gryta eller varför inte te-kanna? Hursomhelst ett metallkärl att koka något i.

Det vi idag kallar maltwhisky var något folk gjorde själva hemma. Rätt dålig kvalitet alltså. Köp-whisky var något helt annat. Denna kvalitet kom att kallas pot still-whiskey. Och den var irländsk, inte skotsk.

Detta är den dramatiska berättelsen om den irländska whiskeyns uppgång och fall. Den mest centrala skapelseberättelsen i whiskyvärlden. För att förstå sin nutid måste man känna till historien, heter det ju. Och whisk(e)y är först och främst en irländsk angelägenhet. Vilket naturligtvis en historielös skotte av idag skulle protestera emot. Detta är del 1 i artikelserien. Klicka på sifferknapparna nedan för att läsa vidare.

Sida 1 av 12
12...12Nästa

Senaste nytt

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Koldioxidneutral destillering för 1 miljard kr!

Nyheter
tis 8:03

TEST: Bästa snapsen till sommarmaten!

Features
tis 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.