fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Irlands första 100% rye whiskey heter Powers!

av Henrik Aflodal Esq
23 februari 2023

 Nya släpp    Rye whiskey börjar bli inne. Under vår livstid har ju Straight Rye alltid funnits där. Måhända i väldigt liten skala borta i USA för 30 år sedan. Men idag har skaran av rye-fans ökat i takt med att jänkarna har återupptäckt sitt ursprungliga whiskeyarv. Fast amerikanerna gör sin Rye på en mix av minst 51% råg och majs. Bourbon görs på ju på mestadels majs med råg som smaksättare.

I Europa uppsöker man whiskytraditionens rötter och går all-in med enbart råg i receptet. Finland är rågwhiskeyns härförare med andra nålstick på kontinenten och även här i Sverige. Nu sällar sig irländarna till skaran.

Självaste stormärket Powers gör en Rye Whiskey på 100% råg efter experimenterande på Midleton Distillery. Målet är att ruska om kategorin, menar Master Distiller Eric Ryan:

– Den nya whiskeyn är en arbetsinsats från hela teamet här på Midleton. Också en hyllning till generationer av whiskeymakare som sett råg som en viktig beståndsdel av hantverket. Grödan är svårodlad och svår att mäska. Den behöver längre jästid. Den ska dessutom ha rätt fatbehandling. Om det bara handlade om effektivitet hade vi aldrig gett oss på råg. I slutändan var det värt alla ansträngningar.

Vätskan uppges ha en balanserad jordig, pepprig karaktär av råg med sötma från de amerikanska ekfaten som är en mix av jungfruek, 1st fill och refill-fat. Smakmässigt kommer maraschino-bär, apelsinskal och skumbanan fram, kombinerat med syltad ingefära och kryddnejlika, rostad apelsin och pepparmynta.

Det här är första gången i modern tid som irländarna gör en rågwhiskey med enbart råg i receptet. Irish Distillers arkivist Carol Quinn kom upp med idén att göra en traditionell Rye efter att ha hittat noteringar i Powers-arkiven.

Gamla recept visar att destilleriet jobbat med råg förut. När produktionen utvecklades med ny teknologi på 1800-talet experimenterade man med nygamla idéer. För i allmogen gjordes ju whiskey på allehanda grödor som korn, råg, vete och tillochmed havre under 1700- och 1800-talen.

– Destillatörerna på Powers John’s Lane destilleri har alltid velat utmana sig själva och testa nya metoder, säger Carol Quinn. På 1940-talet odlade man spannmål mitt inne i Dublin på destilleriets tak! Och dessförinnan uppfann man miniatyrflaskan som kallades Baby Powers. Det ligger i Powers DNA att prova nya vägar framåt.

En flaska Powers Rye Whiskey 43,2% kostar €40 och rullas ut med start 20 februari i USA, Irland, Nordirland och på Dublins flygplats. Den finns att beställa på powerswhiskey.com samt via The Whisky Exchange i UK.

LÄS MER: Den nya europeiska ryewhiskyn
LÄS MER: Välsmakande Euro-Rye från Agitator

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.