Nya släpp Rye whiskey börjar bli inne. Under vår livstid har ju Straight Rye alltid funnits där. Måhända i väldigt liten skala borta i USA för 30 år sedan. Men idag har skaran av rye-fans ökat i takt med att jänkarna har återupptäckt sitt ursprungliga whiskeyarv. Fast amerikanerna gör sin Rye på en mix av minst 51% råg och majs. Bourbon görs på ju på mestadels majs med råg som smaksättare.
I Europa uppsöker man whiskytraditionens rötter och går all-in med enbart råg i receptet. Finland är rågwhiskeyns härförare med andra nålstick på kontinenten och även här i Sverige. Nu sällar sig irländarna till skaran.
Självaste stormärket Powers gör en Rye Whiskey på 100% råg efter experimenterande på Midleton Distillery. Målet är att ruska om kategorin, menar Master Distiller Eric Ryan:
– Den nya whiskeyn är en arbetsinsats från hela teamet här på Midleton. Också en hyllning till generationer av whiskeymakare som sett råg som en viktig beståndsdel av hantverket. Grödan är svårodlad och svår att mäska. Den behöver längre jästid. Den ska dessutom ha rätt fatbehandling. Om det bara handlade om effektivitet hade vi aldrig gett oss på råg. I slutändan var det värt alla ansträngningar.
Vätskan uppges ha en balanserad jordig, pepprig karaktär av råg med sötma från de amerikanska ekfaten som är en mix av jungfruek, 1st fill och refill-fat. Smakmässigt kommer maraschino-bär, apelsinskal och skumbanan fram, kombinerat med syltad ingefära och kryddnejlika, rostad apelsin och pepparmynta.
Det här är första gången i modern tid som irländarna gör en rågwhiskey med enbart råg i receptet. Irish Distillers arkivist Carol Quinn kom upp med idén att göra en traditionell Rye efter att ha hittat noteringar i Powers-arkiven.
Gamla recept visar att destilleriet jobbat med råg förut. När produktionen utvecklades med ny teknologi på 1800-talet experimenterade man med nygamla idéer. För i allmogen gjordes ju whiskey på allehanda grödor som korn, råg, vete och tillochmed havre under 1700- och 1800-talen.
– Destillatörerna på Powers John’s Lane destilleri har alltid velat utmana sig själva och testa nya metoder, säger Carol Quinn. På 1940-talet odlade man spannmål mitt inne i Dublin på destilleriets tak! Och dessförinnan uppfann man miniatyrflaskan som kallades Baby Powers. Det ligger i Powers DNA att prova nya vägar framåt.
En flaska Powers Rye Whiskey 43,2% kostar €40 och rullas ut med start 20 februari i USA, Irland, Nordirland och på Dublins flygplats. Den finns att beställa på powerswhiskey.com samt via The Whisky Exchange i UK.