fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 23 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Maltwhiskeyn som smakar brända alger…

av Henrik Aflodal
20 september 2022

 Reviews    Vad sägs om en maltwhisky med smak av bränd tång? Det låter ju häftigt, inte sant. För den som varit med ett tag i whiskysvängen framstår inte brända alger/sjögräs som något omöjligt att lyckas med. Antyhing goes if it’s wild enough!

Currach produceras av irländska Origin Spirits. Namnet lånas av Currach, som är en traditionell irländsk båt gjord av flätat djurskinn tätat med tjära. Råvaran i whiskeyn är rökfri trippeldestillerad maltwhiskey lagrad på bourbon barrels en tid. I nästa steg ska den brända algtonen tillföras. Det görs genom att jungfrufat bräns ur inuti med alger/tång av olika typer.

Såklart smakar whiskeyn inte rökigt eftersom det är ekfaten som behandlas och inte själva kornet. Effekten beskrivs av firman bakom produkterna som umami-liknande.

Förstlingen presenterades i mars 2020 och använde kombu-tång från Atlanten. En brun sort. Och förra sommaren kom Atlantic Wakame Seaweed Cask. Den brungröna algen plockas längs stränderna i County Clare och är mest känd för att användas i misosoppa i Japan, därav namnet.

Kombu-flaskan har svårt att sortera aromerna. Whiskeyn har en liten, stram, torr doft av paranöt och muskotnöt. Gröna toner av grönt bananskal dominerar med en känsla av stärkelse och en parfymerad ton av rökelse i bakgrunden.

I munnen försmak av rå potatis. Annars matbanan och ekfanér med torkad tång-vibe i kulisserna. Halvlång ungfinklig eftersmak där aromatiska toner drar åt olika håll, i botten enkel sötma. En produkt som känns ofärdig. Skum och konstig smak där tång-tonerna gör det hela smått jobbigt.

Uppföljaren heter Atlantic Wakame Seaweed Cask och den har inte heller en särskilt kul arom. Också liten med malkule-vibbar men fetare och lite fylligare, vilket är bra. Här finns grönkål och brysselkål med fragrant mitt av rökt sandelträ som måste vara wakame-algen!

Smaken är friskare med grönkål och gurkskal i starten. Strax fruktsötma och kaneldamm, mot slutet parfymerat balsaträ. Eftersmaken är lång och lowkey. Puttrande örtig med fruktsoda som ökar i styrka.

En klantig off-arom som man gärna undviker. men smaken räddas av sötman från destillatet som efter aldehyd-starten lyfter med fragranta balsaträtoner. Eftersmaken blir rätt smutt och god.

En försiktig köprekommendation måste utfärdas. Detta är en annorlunda maltwhiskey med en egen märklig vibe man nog kan lära sig uppskatta.

Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask 46%

 74p   Doft 18, Smak 19, Exit 18, Balans 19  Utgiven av irländska Origin Spirits. Gjord på orökt maltkorn och trippeldestillerad av Bushmills samt lagrad på bourbon barrels. Slutlagrad i 3 månader på jungfrufat som bränts ur inuti med atlantisk kombu-tång. Irländska namnet Currach har lånats från en traditionell båt gjord av djurskinn tätat med tjära.  SB-nr 58162, 569 kr

Currach Atlantic Wakame Seaweed Cask 46%

 83p   Doft 19, Smak 21, Exit 22, Balans 21  Utgiven av irländska Origin Spirits. Gjord på orökt maltkorn och trippeldestillerad av Bushmills samt lagrad på bourbon barrels. Slutlagrad i 3 månader på jungfrufat som bränts ur inuti med atlantisk kombu-tång. Irländska namnet Currach har lånats från en traditionell båt gjord av djurskinn tätat med tjära.  SB-nr 58154, 599 kr

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.