Reviews Whiskeyhandlare Daithi O’Connell på W.D. O’Connell är duktig. Irländaren bevisar att whiskeyutgivning framförallt handlar om kärleksfull och omsorgsfull fatbehandling.
Kan ju låta självklart. En whiskey kräver ju träfatslagring för att ny verkshöjd och ha rätt att kalla sig ’whiskey”. Men den som är ytterst noggrann och har en god näsa för kvalitet kan förädla råvaran. Förutsatt att destillatet man lagt ner är kompetent kokat och tillräckligt rent i stilen.
Bill Phil heter ett rökigt trippeldestillat som lagrats i upp till 5 år på bourbonfat. De tre gångerna genom pannan skalar ju bort en del av fenolerna, å andra sidan lämnas röktonerna delvis ifred av den relativt kortvariga lagringen.
Resultatet blir hursomhelst en remarkabel terroir-rök! Som att smaka rökmäsk/rökkorn direkt fast utan ungdomstoner. Både doft och smak är vulgärt exklusiva med fräscha mäskrökiga toner.
Whiskyn har stor frisk arom av mäskig rök och bubbelgum a la äppelskal. I munnen rökkorn och vetebullar som brister ut i mäskig fruktkaramell som blir blommig med kanderad söt torvrök. Eftersmaken är renare och lättare, drickvänligt kommersiell med fadd akaciahonung samt blommor, och samtidigt torvrökstät.
Whiskyn blir mer komplex vattnad. Rökkornhulkande inledning blir sötare med vetelängd plus blommiga toner. Sent salmiakrök och borstad ek.
Längre finish med fylligare ek samt sötare torvrök med beskare tobaksfeeling. Efter en stund syrlig uppgång i surt läder. Stark kandidat för den som vill byta husrökwhisky!
Grainwhisky är det nya heta. Eller borde i alla fall vara det. Maltwhiskydrickaren som känner sig redo för nya utmaningar borde snarast uppsöka en talangfull singelgrain!
Som denna irländska Cooley-kok lagrad på fat i 10 år. Den sista tiden har whiskeyn tilldelats en snyting i ett rye whiskey-fat. Och effekten är märkbar.
Ut kommer en mogen o-grainig grainwhiskey som mer liknar den amerikanska traditionen. Eken kör liksom över grainwhiskyn men lyfter fram frukten också. Sötman kultiveras och fördjupas av eken. Rye-faten kryddar på och skapar en bourbon-feeling.
Whiskeyn tar inte särskilt stor plats i näsan. Doften har en liten rågig sötma med bourbon-vibbar, syrlig citronkaramell med sandelträ. I munnen tobak och fruktkaramell, strax läskande äppelsallad, mot slutet kryddig och läder-fragrant. Lång ren eftersmak, torra toner av rågbröd och tobak möter sötare graintoner plus värme.
Whiskeyn ska tas vid 48%. Vatten exponerar grainwhiskeyn och gör allting mer spritigt. En annorlunda whiskey som kan glädja både maltwhsikydrickare med sin mogna stil och americana-vänner med sina uppenbara influenser av bourbon och rye whiskey. Cheers!