fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Irländsk terroir-rökwhiskey med härliga mäsktoner

av Henrik Aflodal
9 mars 2022

 Reviews    Whiskeyhandlare Daithi O’Connell på W.D. O’Connell är duktig. Irländaren bevisar att whiskeyutgivning framförallt handlar om kärleksfull och omsorgsfull fatbehandling.

Kan ju låta självklart. En whiskey kräver ju träfatslagring för att ny verkshöjd och ha rätt att kalla sig ’whiskey”. Men den som är ytterst noggrann och har en god näsa för kvalitet kan förädla råvaran. Förutsatt att destillatet man lagt ner är kompetent kokat och tillräckligt rent i stilen.

Bill Phil heter ett rökigt trippeldestillat som lagrats i upp till 5 år på bourbonfat. De tre gångerna genom pannan skalar ju bort en del av fenolerna, å andra sidan lämnas röktonerna delvis ifred av den relativt kortvariga lagringen.

Resultatet blir hursomhelst en remarkabel terroir-rök! Som att smaka rökmäsk/rökkorn direkt fast utan ungdomstoner. Både doft och smak är vulgärt exklusiva med fräscha mäskrökiga toner.

Whiskyn har stor frisk arom av mäskig rök och bubbelgum a la äppelskal. I munnen rökkorn och vetebullar som brister ut i mäskig fruktkaramell som blir blommig med kanderad söt torvrök. Eftersmaken är renare och lättare, drickvänligt kommersiell med fadd akaciahonung samt blommor, och samtidigt torvrökstät.

Whiskyn blir mer komplex vattnad. Rökkornhulkande inledning blir sötare med vetelängd plus blommiga toner. Sent salmiakrök och borstad ek.

Längre finish med fylligare ek samt sötare torvrök med beskare tobaksfeeling. Efter en stund syrlig uppgång i surt läder. Stark kandidat för den som vill byta husrökwhisky!

Grainwhisky är det nya heta. Eller borde i alla fall vara det. Maltwhiskydrickaren som känner sig redo för nya utmaningar borde snarast uppsöka en talangfull singelgrain!

Som denna irländska Cooley-kok lagrad på fat i 10 år. Den sista tiden har whiskeyn tilldelats en snyting i ett rye whiskey-fat. Och effekten är märkbar.

Ut kommer en mogen o-grainig grainwhiskey som mer liknar den amerikanska traditionen. Eken kör liksom över grainwhiskyn men lyfter fram frukten också. Sötman kultiveras och fördjupas av eken. Rye-faten kryddar på och skapar en bourbon-feeling.

Whiskeyn tar inte särskilt stor plats i näsan. Doften har en liten rågig sötma med bourbon-vibbar, syrlig citronkaramell med sandelträ. I munnen tobak och fruktkaramell, strax läskande äppelsallad, mot slutet kryddig och läder-fragrant. Lång ren eftersmak, torra toner av rågbröd och tobak möter sötare graintoner plus värme.

Whiskeyn ska tas vid 48%. Vatten exponerar grainwhiskeyn och gör allting mer spritigt. En annorlunda whiskey som kan glädja både maltwhsikydrickare med sin mogna stil och americana-vänner med sina uppenbara influenser av bourbon och rye whiskey. Cheers!

W.D. O’Connell Bill Phil 47,5%

 91p   Doft 22/21, Smak 24/24, Exit 22/23, Balans 23/23   Maltwhiskey utgiven av whiskeyhandlare W.D. O’Connell. Trippeldestillerad på rökigt maltkorn i pot stills av Great Northern Distillery i Dundalk. Lagrad på 1st fill bourbon barrels i 3 till 5 år. Ges ut i batcher, detta är nr 3. Finns i beställningssortimentet på Systembolaget.  SB 55089, 749 kr

W.D. O’Connell Bourbon & Rye 10 år 48%

 92/83p   Doft 23/21, Smak 23/21, Exit 23/21, Balans 23/20   Grainwhiskey utgiven av whiskeyhandlare W.D. O’Connell. Trippeldestillerad på rökigt maltkorn i pot stills av Great Northern Distillery i Dundalk. Lagrad på 1st fill bourbon barrels i 3 till 5 år. Ges ut i batcher, detta är nr 3. Finns i beställningssortimentet på Systembolaget.  SB 55090, 749 kr
LÄS MER: W.D. O’Connell ny spännande irländsk whiskeyhandlare
LÄS MER: Bill Phil – ny rökig irländsk maltwhiskey

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.