Whiskymakande Blackwater i Ballyduff kokade sin första whiskey i slutet av november 2018 och blev då Irlands 21:a whiskeydestilleri. Destilleriets tre pannor kommer från italienska kopparslagaren Frilli. Här görs på maltwhiskey och pot still-whiskey (mix av mältat och omältat korn). Destilleriet utforskar urtima kornvarianter. Tillsammans med irländska jordbruksverket ska man de kommande fem åren odla och göra whiskey på korn som tidigare använts av den inhemska whiskeyindustrin. Nu har man kokat pot still-whiskey på Hunter-korn som en gång i tiden var den mest populära kornsorten. Det handlar om en mix av mältat och omältat korn samt ’green barley’ (säd som fått gro men inte torkats i ugn).
– Detta är ett väldigt spännande projekt och det är fantastiskt att smaka på skillnaderna mellan modernt korn och gamla sorter som Hunter eller Goldthorpe, säger destillatör John Wilcox.
I vår planteras andra kornsorter som Old Irish och Spratt Archer (från tidigt 1900-tal). Dessa traditionella varianter ger mindre alkohol jämfört med moderna typer men smakar desto mer.

Firman är först med att använda blockchain-teknik i whiskybranschen. Varje etikett ska förses med en unik symbol som kan skannas för att ge besked om den individuella flaskans väg från åker till glas. Målet är att vara 100% transparent gentemot konsument.
– Man kan se vart kornet kommer ifrån, vilken dag vi mäskade in, förklarar grundare Peter Mulryan. Och hela vägen fram till var faten har legat. Dessutom kan köparen på videolänk se en feed från den dag whiskeyn destillerades!