Nya destillerier Alla som varit på Islay vet hur god öl Islay Ales gör, rökwhiskyöns eget bryggeri. När bryggeriet förnyas tänkte man att det vore lika bra att hänga på ett destilleri också.
Ett intressant projekt med tanke på att öns övriga destilleriet nyttjar konventionell whiskymalt (förutom Bruichladdich som experimenterar med bryggarmalt). Nu öppnar sig möjligheter att på sikt få smaka Islay-whisky gjort på stout- eller choklad-malt, alltså varianter som bränts/rostats hårt, och inte bara torvrökts i låg värme.
Ägarna bakom bryggeriet driver även firman The Islay Boys, en ’independent botter’ som ger ut whisky från andra destillerier. Donald MacKenzie och MacKay Smith köpte 2018 öns enda bryggeri Islay Ales. För det första ska bryggeriet omlokaliseras från nuvarande plats i Bridgend till Glenegedale i Laggan Bay. Sajten är på ett hektar och där vill man uppföra Laggan Bay Brewery & Distillery för att göra både öl, rom och whisky.
Enligt planerna ska stället ha en kapacitet på 150 000 liter alkohol årligen baserad på en mäskbytta som tar 1,5 ton malt. Det handlar om traditionell dubbeldestillering i en 7500-liters wash-panna samt en spritpanna på 5000 liter. Romen ska tillverkas i en kolonnpanna med utdragbara perforerade kopparplattor för att möjliggöra olika stilar. Bryggeriet uppgraderas från 4 till 12 tunnors kapacitet.

Donald MacKenzie har skaffat sig whisky-skills hos Jim McEwan på Bruichladdich, som också agerar konsult i under uppbyggnadsfasen. Han har dessutom jobbat med försäljning av sprit i Frankrike. MacKay Smith har jobbat med export av olika spritprodukter i USA, runt om i Europa samt i Asien. Deras storsäljare på whiskysidan lanserades för 6 år sedan och heter Flatnöse och Bårelegs. Bägge säljs idag i 15 länder.
– Äntligen kan vi berätta om våra planer på expansion, säger Donald MacKenzie. Bryggeriet Islay Ales får sällskap av ett destilleri som ska göra rökig maltwhisky och mer drastiskt: Islays första rom. Men framförallt är vi stolta över att få med oss en av världens bästa destillatörer Jim McEwan, ytterligare en Islay Boy.
För att finansiera planerna behövs femhundra delägare som ska samlas i 500 Founders Club. Varje investerare bidrar med £10 000 och kan senare kvitta ut ett 1st fill bourbonfat med antingen rökig maltwhisky eller melassbaserad rom samt aktier i det nya företaget till ett värde av £3000. Kommande år erbjuds dessutom delägare att köpa fler fat.
I framtiden siktar man på att lansera en Laggan Bay Single Malt. Ett premium-alternativ till befintliga Flanöse och Bårelegs. Firmans rom-program ska bestå av kryddade och lagrade varianter under ett annat varumärke. Och självfallet kommer man att fatlagra mycket av ölen, säkerligen med whisky- och romtoner i faten. I januari 2020 ska ansökan till myndigheterna lämnas in. Premiären är tänkt att ske lagom till festivalen Fèis Ìle i maj 2021.