fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Har du träffat på Islay-snubben Big Peat?

av Henrik Aflodal
9 mars 2023

Känner du till Big Peat? Den där Islay-snubben som verkar leva på förskräckligt rökig whisky. Ingen gammal sjökapten som Bunnahabhains rorsman utan en mer nutida Islay-karl sådär lagom väderbiten och märkt av ett hårt liv på sjön. Och ett och annat järn whisky. Här är storyn om hur Fred Laing skapade sin rökiga blandmalt med Ardbeg, Bowmore, Caol Ila som virke. Plus en skvätt Port Ellen som topping.

Big Peat är den rökiga Islay-whsikyn som säljs med humor. Följarna är hängivna, somliga skaffar tatueringar med den vresige fiskaren Peat!

 Whiskytipset    Whiskyn skapades 2009 av whiskyfirman Douglas Laing & Co, grundad 1948 av krigsveteranen och flygaren Fred Douglas Laing. Som fick en succé med blenden King of Scots.

En av beundrarna var Ugandas diktator Idi Amin, stormförtjust i Skottland, och självutnämnd ”King of Scotland”. Amin krävde visum av alla utlänningar utom skottar som fritt fick komma och gå i landet. Firmans arvtagare Fred Laing minns hur första affären gjordes, via brev:

– Vi skrev att ”om ni är Kung av Skottland måste ni dricka King of Scots Scotch Whisky.” En månad senare kom en check med en order på 200 lådor.

Fred Laings egen ”baby” Big Peat är av modernare snitt. Firmans bästsäljande maltwhisky, bara blenden är större. Whiskyn är inne på fjortonde året nu och är speciell för upphovsmannen:

– Vi ville skapa den ultimata Islay-whiskyn. Gjord på utvalda destillat från de mest karaktärsfulla destillerierna på rökön.

Upprinnelsen till whiskyn är aningen långsökt. Det började med att Laings reklambyrå skulle skriva ihop en text om en Port Ellen-utgåva i samband med firmans 60-årsjubileum. De bad Fred beskriva smaken och orden ’big peat’ kom för honom. Och med den tanken på en ny folklig Islay-whisky.

– Jag sa: ”Rita en storväxt fiskare som just gått iland på Islay.” Designkillen kom tillbaka med Big Peat, men karaktären log, så jag sa lite fräckt: ”Nej, han ska precis träffa sin fru och behöver en rejäl sup av en stor stark Islay-whisky.”

Det var där och då fiskaren fick sin grimas istället för ett glatt leende. Men vad whiskyn skulle heta var inte helt självklart från början, minns Fred Laing:

– Jag hittade på en lättretlig fiskare från Islay som vi helt enkelt kallade Big Peat. Whiskyn blev en succé direkt och växer i snitt med 29% från år till år.

Kring ett varumärke som Big Peat flockas anhängare bortom det normala. Fansen är minst sagt hängivna, konstaterar Fred laing nöjt:

– Folk tatuerar in porträttet av den vresige Islay-bon på sina kroppar. Det finns faktiskt en grupp som kallar sig Big Peat Nerds, som lever sina liv i ära över Peat och hans whisky.

Fred Laing fick idén till Big Peat år 2009 då han skulle beskriva smaken på en Port Ellen-whisky.

Men hur skapades själva innehållet i flaskan? Tillsammans med bolagets maltwhisky-ambassadör Jan Beckers listade Fred Laing alla fat man hade från Islay och började bolla med procentsatser för att få ihop något drickbart.

– Eftersom västkustfolket i Skottland gillar sött blev vår Islay-tolkning åt det sötare hållet. Men här finns fortfarande allt koldamm och skorstenssot och pyrande aska som jag vill ha.

Karaktären sätts av de namnkunniga pannorna Ardbeg, Bowmore, Caol Ila. Ardbeg är vargen i sammanhanget med den oljiga röken, Bowmore kommer med sötman och frukten, Caol Ila har kryddenergin plus finliret rökmässigt. Men hur är det egentligen med Port Ellen, som påstås ingå i den prisvänliga blandmalten?

Fred Laing ler och medger att man 2009 hade betydligt fler fat av Port Ellen än idag. Hur kan man offra svindyra fat i en billig produkt, undrar många. Fred konstaterar torrt att det handlar i slutändan om kvalitet och firmans fat blir bara äldre och äldre:

– I början gjorde det ont att ta ett gammalt fat och stoppa ner det bland yngre malter. När Port Ellen-faten närmar sig 40-årsåldern har whiskyn förlorat Islay-identiteten med sin kraftfulla jodkaraktär med maritima influenser. Helt ärligt kan jag inte med gott samvete släppa sådan whisky som Single Cask. Men att kunna skriva Port Ellen på en flaska Big Peat är attraktivt, eller hur?

Fred Laing säger inget om hur mycket av den sällsynta whiskyn som ingår. Det är inte mycket men den finns verkligen där, numera droppvis.

Whiskyn ges ut vid 46% och slipper såklart kylfiltrering. Big Peat har en fascinerande syrlig rökodör. Där småcitrus ger doften en tunn skärpa. Röken är egenartad med drag av laxskinn och jod. I bakgrunden söt torvrök och fruktkaramell.

Lågmäld honungsstart i munnen med stigande torvrök och sirlig tobaksrök. Mitt i sallad med honungsvinäger. Efterhand torrare med ekfanér. Halvsöt rök-finish som mixar torvrök och sockerlag – ’simple pleasure’.

En fryntlig Islay-grabb den där Big Peat. Whiskyn har något visst, en egen personlighet, samtidigt som den är så otroligt tillmötesgående och ’approachable’. Vattnad bjuds man på ett explosivt potpurri av rökfenoler.

Aromen lugnas och blir sötare, fylligare. Nu doftar det söt torvrök med inslag av citronkaramell, bakom stick av bränt laxskinn – riktigt elegant! Saftig smak, honung tar på fruktsyrup samtidigt som distinkt torvrök parerar. Mot slutet mer sötrök men också en fetare läderton.

Lång fruktkaramellig eftersmak som bärs framåt av sirlig torvrök. Kanelpuder pirrar och whiskyn stannar i sotig aska.

Med vatten utvecklas smakerna i munnen. Ett explosivt potpurri av rökfenoler. En sötare, mer expressiv torvrök på hejad av mer frukt. Allting landar i en härligt sotig kryddpirrig eftersmak. Gamle PEAT kan än!

Inför jul varje år köar fansen världen över för att få smaka årets julutgåva, en Christmas Limited Edition. Den håller sig kring 53% och 2022 landade styrkan på 52,8%.

Denna ’cask strength’-utgåva kan drickas året runt. Vad man får är egentligen samma sak som standardutgåvan men outspädd. Nästan i alla fall. Råvarorna är desamma men blendern sätter ju ihop en aktuell tolkning av temat. Styrkan ger smakerna en helt annan utgångspunkt och resultatet blir ett annat.

Whiskyn har en fyllig arom av sötrök. Torvrök omges av en air av tablettask. Mitt i karamelliserad schalottenlök som ger nosen sin edge. Runtom kvistig odör av rökt maltkorn.

Whiskyn är skönt hopskruvad och man kan lika gärna dricka den vid fatstyrka där smaken kommer ut som mer elegant än vattnad. Söt start i shortbread-kakor följs av torvrök – en simmig sötröka som kröns av rökt äppelträ! Lång, långsam efterklang. Syrup och torvrök kreear en ton av rökt sockervadd med mandelorgeat, på djupet anas söta jodtoner.

En riktig cool Peat. Så förnämligt balanserad vid fatstyrka att man egentligen inte behöver vattna. Whiskyn blir sötare med en skvätt vatten, först fruktrally, sdedan röktjocka. I båda fallen sötröksmutt eftersmak.

Så här faller smakerna med lite vatten i glaset: Simmig start av rökig fruktkaramell med torvrök och jod på släp och sent lite kaffesump. Lång och tjock-söt finish med torvrök, jod samt funky gräddkola, i nämnd ordning – smått rökgalen whisky! Urkommersiell rökvirre för rökfreaks.

Vad ska Big Peat hitta på framöver då? Ja, denne hetlevrade Islay-bo har alltid något nytt på gång, Big Peat vilar aldrig, säger Fred Laing:

– Han har en strålande framtid. Vi odlar nära relationer med våra favoritdestillerier på Islay och det är så kul att utveckla nya specialare av Big Peat för olika marknader. Kanske är det dags för svenskarna att göra en egen Big Peat?

Big Peat Islay Malt Whisky 46%

 88/91p   Doft 22/23, Smak 23/23, Exit 21/22, Balans 22/23   Rökig maltwhisky utgiven i serien Remarkable Malts av Douglas Laing. En blandning av destillat från mestadels Ardbeg, Bowmore och Caol Ila med en skvätt Port Ellen. Lagrad på refill-fat.  SB-nr 80314, 519 kr

Big Peat Christmas Edition 52,8%

 91p   Doft 22/22, Smak 23/23, Exit 23/23, Balans 23/23  Big Peat Christmas heter den årliga cask strength-utgåvan som kommer strax före jul varje år. Samma grundrecept med mestadels Ardbeg, Bowmore och Caol Ila samt lite Port Ellen.  slutsåld, 729 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.