fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Islays första romdestilleri igång!

Islay Rum görs i Port Ellen

av Henrik Aflodal
8 mars 2022
Den gamla saftfabriken i Port Ellen från 1959 hyser nu ett romdestilleri – Islays första någonsin!

ROMDESTILLERIET PÅ ISLAY är igång och kokar sprit! Det gick fort efter att den överraskande nyheten läckte ut för snart ett år sedan. Whiskybolaget The Vintage Malt Whisky Company skulle bygga en romfabrik på världens mest kända whisky-ö. Inrymt i en gammal saftfabrik i Port Ellen.

Islay-bon Ben Inglis från The High Road Rum Company hade gått och grunnat på sitt romrecept i flera år. Det enda som behövs är ju importerad melass, sedan är det bara att börja mäska och koka sprit! Och med pengar från nya partners har drömmen blivit sann.

Den första spriten rann ur pannan 19 januari 2022. Det gemensamma bolaget heter The Islay Spirits Company och man kallar sig rätt och slätt Islay Rum i sociala medier. Vad destilleriet egentligen ska heta är lite oklart. Kanske The Old Lemonad Factory som det står i loggan.

– Arbetsnamnet för destilleriet är ”lemonadfabriken” som var byggnadens funktion när den byggdes 1959, förklarar Ben Inglis. Men vår rom kommer att säljas under varumärket ISLAY RUM som är inregistrerat. Rom har aldrig tidigare gjorts på ön och vi kommer vara ”The original Islay Rum”.

Pannans design går tillbaka till 1767 då kemisten Peter Woulfe skissade på en glaspanna för att destillera kemikalier. Men det var Edouard Adam som skalade upp tekniken och modifierade den för att göra alkohol. Hans tekniska lösning är mer effektiv än den vanliga pot still som skotska destillerier gör whisky i idag.

Adams innovation var att seriekoppla flera pannor där spritångorna förstärker varandra och berikar aromerna innan de slutligen kyls ner till flytande form igen.

I juni 2021 var ytrenoveringen av lokalerna avklarad och man hade också snyggat upp invändigt. 10 augusti anlände den stora kopparpannan och de två retort-tunnorna, följt av spritskåpet. Levererat av Speyside Copper Works. Resten av maskineriet anlände under hösten. Allting var sammankopplat 23 december.

15 januari 2022 igångsattes melassmäsken och så onsdag 19 januari genomfördes det första romkoket någonsin på Islay! Bruichladdich och bryggeriet Islay Ales har småfuskat med rom innan dess men inte på det här sättet där ett helt destilleri tillägnas uppgiften.

– Det kommer att ta ett tag att intonera utrustningen och lära sig göra rom på riktigt, säger Ben Inglis. Så snart vi är nöjda med balansen i spriten drar vi på för fullt och börjar lägga ner destillatet på fat.

Kopparpannorna framhamrade av Speyside Copper Works levererades i augusti 2021.

Melassen kommer från olika sockerrörskällor och blandas samman för att bli konsistent. Årsvolym är inget man egentligen har tänkt på ännu. Pannan rymmer 2000 liter vilket inte är stort jämfört med en normal whiskyfabrik som nyttjar pjäser på 15-17 000 liter.

– Vi är ett boutique-destilleri och årsvolymen beror på hur hårt vi kör pannorna och hur vi utformar skiften framöver.

Huruvida man ska göra annat än rom i fabriken är osagt. Det är inget Ben Inglis går och funderar på just nu. Men någon whisky blir det inte eftersom produktionskedjan inte är riggad för den uppgiften.

Fortfarande är man i uppstartsfasen. Efter två veckors provkok rapporterades om en alkoholhalt på 83%. Det handlar såklart om att förmera estrarna och uppnå djup och tyngd i uttrycket.

En förebild för Ben Inglis är ingen mindre än Hampden Estate, en romvärldens gigant. Esterrik rom a la Jamaica som verkligen kan landa i den mäktiga sprittradition med tung rökdestillat som Islay står för. Men den stora skiljelinjen är klimatet.

Den kalla fuktiga väderleken på Islay som skapar en alldeles särskild jod-artad torvrökston i maltwhiskyn kommer att producera en helt annorlunda rom än vad jamaicanerna åstadkommer i sitt varma fuktiga klimat.

– Vår rom kommer att skilja sig från Jamaicas på samma sätt som Barbados- eller Demarara-rom gör. Visst, vi har valt att använda den traditionella uppställningen med ’pot & twin retort stills’ men de lokala faktorerna påverkar också. Som vattnet, annorlunda jäst och det skotska vädret inte minst.

Men Ben Inglis erkänner ändå att förebilderna styr tänket och att man tar efter de karibiska destilleriernas metoder. Dunder, som är de sura rester från en tidigare destillering, ska utnyttjas. Precis som utdragen jästid.

– Idén är att hämta inspiration från dessa fantastiska historiska destillerier men vi vill absolut sätta vår egen prägel på vår rom. Det kommer att blir en unik Islay-rom med viss igenkänning av Karibien.

Att man ska gå så långt som att gräva en ”muck-grop” på baksidan av lemonadfabriken är väl att gå för lång, det medger Ben Inglis. Hampdens ’muck pit’ var från början ett sätt att bevara särarten under perioder då produktionen stod stilla.

Man tog helt sonika sin dunder och grävde ner i ett hål i jorden. Sörjan används dagligen för att ”smaksätta” mäsken. Graven är en illaluktande häxkittel av bakterier som luktar spya men i kombination med alkohol bildas bland annat ananas-estrar. Vilket är eftersträvansvärda aromer i en rom.

– Visst är vi sugna på att gräva en ’muck pit’ men jag är osäker på om vi har de rätta klimatförhållandena här på Islay för att få det att fungera. Vi får se framöver om vi gör ett försök.

Liten pot still med dubbla retort-tunnor. Till höger Ben Inglis i sitt växthus på Islay där han provar att odla sockerrör!

Kanske kan man våga hoppas på att Jamaicas speciella avgas-ton som påminner om sötrök kan få en värdig utmanare i Islay-rom? Det får vi veta först om några år.

Även om rom är färdig att drickas efter bara några år i fat är Ben Inglis också inställd på att långlagra sin rom som är populärt på de forna brittiska öarna i Karibien. Den brittiska skolan förespråkar ju pot still-rom som legat ett bra tag i ekfat.

– Jag kan idag inte veta hur romen blir. Vi har en strategi för att lagra rom på kort, medellång och lång sikt. Första steget blir nog att introducera en ’spiced rum’. Samtidigt har vi inte bråttom. Planen just nu är att fylla fat med ny-rom och sedan vänta och se hur det blir.

Vilka fat man ska använda är såklart en intressant fråga. inte minst med tanke på den kreativitet som råder i whiskybranschen där man traditionellt använde starkvinsfat som sherry och port för att efter kriget ta amerikanska bourbon barrels i bruk. Men i modern tid har alla möjliga vinfat kommit i spel.

Islay Rum-gänget är tack och lov konservativa och tänker hålla sig till 1st fill barrels samt refillfat som man sourcar från rökfria whiskydestillerier på fastlandet. Men också lokala rökinfuserade Islay-fat kommer självklart att testas.

– Vi är nyfikna på hur rom reagerar på att lagras i rökiga whiskyfat. Vi kommer naturligtvis också att experimentera med sherryfat samt möjligen även port, madeira, marsala och andra starkviner. Men i grunden är vanliga ekfat valet, precis som i Karibien

När det gäller whisky är den skotska branschen hänvisade till fat av ekträ men sådana begränsningar finns inte för romproduktion så Ben Inglis öppnar för att testa fat byggda av främmande träslag.

LÄS MER: Islay får sitt första rom-destilleri

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.