fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Nya destillerier

Port Ellen No 2 ska kunna göra allt

av Henrik Aflodal Esq
1 januari 2019
Elixir Distillers nya destilleri i Port Ellen, Islay

 Nya destillerier    Sukhinder Singhs nya destilleri på Islay, i utkanten av Port Ellen, växer fram. Byggplanerna som inlämnats till myndigheterna avslöjar en modern stilfull skapelse där ”en hel familj av spritsorter” ska tillverkas och sedan lagras under jord. Singh är mannen bakom näthandlaren The Whisky Exchange i London, och byggherre är dotterbolaget Elixir Distillers som äger varumärkena Port Askaig och Elements of Islay.

Visionen är att bygga ett nytt modernt destilleri som ska göra traditionell sprit men också utforska nya destilleringsmetoder och skapa en familj av olika sprittyper. Fabriken ska årligen kunna göra 1,2 milj liter i två enheter, en whiskydel och ett experimentellt pilotdestilleri för annan sprit. Anläggningen ska förutom korn kunna hantera andra sädesslag och även producera gin och rom. Här finns tillochmed en area för att odla egna kryddväxter. Man vill dessutom anlägga öns fjärde golvmälteri vid sidan av Bowmore, Laphroaig och Kilchoman. Bryggdelen i whiskyanläggningen ska ha 16 jäskar och destillerihallen får fyra kopparpannor med vertikala kondensorer med utsikt över Jura-sundet.

Destilleriet ska byggas en halv mile från Port Ellen och blir det fjärde i ordningen på sydkusten, en förlängning av vandrings- och cykelleden som börjar vid Ardbeg och passerar Lagavulin och Laphroaig. Destilleriet får ett havsnära läge men kommer att ordna så att leden möter havet. Fabriken blir ett naturligt stopp där förbipasserande inte bara ska få se whiskyproduktion utan också lära sig om Islays historia, geologi och fauna. Arkitektoniskt ska byggnaden smälta in i omgivningarna. Designmässigt formar destilleriet bokstäverna CHO som är den kemiska formeln för alkohol. En bit bort på en liten udde byggs också en stuga där mindre sällskap kan samlas för att prova whisky.

Det separata pilotdestilleriet med en kapacitet på 300 000 liter får en gin-panna, en kolonnpanna samt en pot still för att processa gin, vodka, rom och nya innovativa dryckestyper på olika sädesslag samt tillochmed pot still-whiskey i irländsk stil. När Macallan på Speyside grävde ner sina pannor i något som liknar Hobbit-kulor ska Elixir sänka ner faten i underjordiska lagringsvalv formade som omkringliggande kullar.

Det är ont om boende på Islay så Elixir hoppas kunna bygga hus för personalen samt även gästsängar för besökare. Men den delen av projektet läggs i en separat ansökan till myndigheterna.
– Byggansökan är inlämnad i december och så snart vi får klartecken börjar vi bygga med avsikten att inleda destillering 2021, förklarar Sukhinder Singh.

När allt är igång skapas 25 nya arbetstillfällen med ytterligare 67 tjänster i övriga UK. Planerna presenterades offentligt under i dragning i Ramsay Hall i Port Ellen i april 2018.
– Det har aldrig rått någon tvekan om att välja Islay som plats för vårt destilleri, fastslår Sukhinder Singh.

Vad stället ska heta är inte bestämt men man blir inte först ut bland Islays nya destillerier. I början av 2019 startar Ardnahoe sin produktion på den norra delen av ön i regi av independent bottler Hunter Laing. Och så är ju Diageo i farten med att återuppväcka Port Ellen Distillery.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.