Reviews Agricole-stilen är inte självklar att gilla. Somliga romdrickare vänder i dörren, andra faller pladask (i alla fall efter en tids tillvänjning). Det är den gräsiga vegetala dimensionen som utmanar.
Aldehyder som man måste lära sig gilla. Ingen förnekar dock att agricole-rom är en källa till flerbottnad komplexitet. Genren är på flera sätt något för de varit med i romsvängen ett tag.
Med J. Bally i glaset blir det 100% agricole. Destillatet tar ut de vegetala svängarna så det står härliga till. Ambré har simmig farin-odör av gammal lump och tobak/humidor.
Centralt sötseg surdegslimpa, bakom sega råttor och fullkornsskorpa. Gummi med avgaskänningar gör det spännande. Jag får vibbar av euro-rye-whisky, bakvänt men intressant.
Bumpy grön agricole-smak. Fullkornsskorpa a la agricole tar fart i munnen, strax farin och praliner, samtidigt rör sig svampkräm i basen, mot slutet starkvin åt Madeira-hållet.
Lång eftersmak av vintage portvin och sandelträ, sega råttor gör det gott. Mjölkiga toner rundar av. Munnen är en smula krävande men avslutet är vackert!
Det intressanta med denna typiska agricole-rom är att den köps och (förmodligen) dricks som den är. Trots att den med en vattendroppe blir mer avväpnande och faktiskt godare. Pepparkaka ramlar ut i nosen och dirigerar en underton av citronsyra. Lumpen finns kvar fast nedtryckt och diminutiv.
Smaken blir lättare och renare, färsk frukt tar täten före starkvinstonerna. Eftersmaken blir om möjligt ännu vackrare när fullkornsaromen letar sig tillbaka mitt ibland all fruktighet.
Det här är den bästa introduktionen till fransmännens älsklingsrom. Martinique dominerar stort i utbudet av den ”äkta stilen” agricole. Och som sagt mer agricole får man inte än med J. Bally. Ambré är måhända en smula kantig och orolig men den går i mål med alla tummar upp.
Och som vårt blindtest av de 15 största lagrade rommärkena visat är detta det tveklöst bästa köpet. Fast det finns såklart ännu bättre versioner att prova. Har du tålamod att vänta ska du genast beställa J. Bally 12 år och 7 år. Där får man mer i samma stil men smakerna går djupare tack vare eken och faller på plats ännu bättre.