
Jack and Coke, anyone? Det finns väl ingen drink som är så enkel att göra. Och så otroligt omtyckt. Jack Daniel’s Old No 7 ihop med Coca-Cola i ett highball-glass fullt av is.
Men det är en utmaning att få ihop smakerna i en drink med lagrad sprit. Enklare är det med gin. En G&T blir alltid bra oavsett vad man använder för ingredienser.
Att vodka är så populär bakom bardisken beror på att spriten är ’tasteless’ och därför kan dressas upp med vilka smaker som helst. Det kan inte mörka spritdrycker.
Minsta snedsteg i en cocktail resulterar i bråk och i värsta fall krascher. Parterna måste hitta varandra, sömlöst och vant. Helst ska matchningen vara befruktande, att nya smaker och aromer skapas. Att 1+1 blir 3!
Whiskey & Cola säger vi här i Europa om den populära kombinationen av amerikansk whiskey och Coca-Cola. Men det var med rom allt började.
Urkombon Cuba Libre ska ha namngetts av en amerikansk soldat stationerad i Havana under frihetskriget mot spanjorerna i slutet av 1890-talet. Där han helt enkelt hällde lokal rom i sin Coca-Cola. En story som Bacardi promotar intensivt men som är svår att bevisa.
Sant är i alla fall att en kubansk delegation på besök i Washington DC 1898 serverades drinken Cuba Libre. Dock vet man inte vad som var i glasen. Hur som helst är kombon 100% naturlig och Coke distribuerades på Kuba från år 1900 och framåt.
I USA är kopplingen till whiskey starkare. Coca-Colas distributör i mellanvästern rapporterar 1902 att man kränger ’Coca-Cola Highball’ på whiskey. En lika naturlig kombination, whiskey fanns ju överallt.
Whiskey & Cola fick sitt stora genombrott efter andra världskriget då amerikanerna släppte loss med den godaste drink man kunde tänka sig. Coca-Cola hade spridit sig över nationen i likhet med Jack Daniel’s. Det var där och då namnet Jack & Coke satte sig i folks medvetanden. Och så är det fortfarande.
Jack Daniel No 1 Distillery var först med att ta ut spritlicens efter inbördeskriget. 1866 satte 19-årige Jack Daniel fyr under sin panna vid Louse Creek. Kaggar med whiskey fraktades ut till kunderna med häst och vagn.
Kvalitet var ledordet i en tid då folk drack vad som helst. Att göra sprit som var karaktärsfull och ren från finkel var vägen framåt förstod den unge entreprenören.
Jack var försäljaren och affärsmannen. Men whiskeyn gjordes av en frigiven svart slav. Nathan ’Nearest’ Green var mentorn bland pannorna.
Fotografiet av Jack Daniel med en ung svart man vid sin sida på ålderns höst visar vilken särställning Green-klanen hade på destilleriet. Det är Nearest son George på bilden som, ihop med brodern Eli, fortsatte att jobba för Daniel livet ut.
När Jack blott 13 år gammal började jobba i predikanten Dan Calls destilleri var det av Nearest Green han lärde sig handgreppen. I gamla dokument från tiden listas också Daniel som andre Master Distiller.
Att Amerikas första licensierade whiskey gjordes av en svart före detta slav är ny kunskap som ägaren Brown Forman idag backar upp och pratar öppet om. Men att ändra i historieskrivning är ingen lätt sak att hantera i ett land där rasmotsättningar alltid puttrar under ytan.
Det var tänkt att Brown-Forman skulle uppdatera sin rundtur redan 2016 men avstod på grund av den rasinfluerade valkampanjen som resulterade i att Trump efterträdde landets första svarta president Obama.
– Jag bedömde att vi skulle bli anklagade för att göra ekonomisk vinning genom att slå mynt av rasfrågan, säger destilleriets VD Mark McCallum. Folk missförstod ju dessutom historien, de utgick från att Daniel ägt Green och stulit hans recept. Fakta är att Daniel aldrig ägde slavar och talade öppet om Green som sin mentor, vilket ju bevisas av att han anställdes som chefsdestillatör efter kriget.
I maj 2017 samlade Mark McCallum så destilleriets 100 anställda och kungjorde att Nearest Green var destilleriets förste Master Distiller.
Porträttet med Jack och en av Nearests söner har hängts upp för att belysa förhållandet. Och destilleribesökarna reagerar positivt på budskapet att världens kändaste whiskey formats av en svart slav.

Idag är Jack Daniel’s Old No 7 en av världens mest populära whiskeys. Den fyrkantiga buteljen hade under Jacks levnad en grön etikett.
Det sägs att flaskan draperades i dagens svarta färg för att hedra grundaren efter hans bortgång. Jack Daniel blev 65 år och avled i sviterna av i kallbrand 10 oktober 1911, efter att ha sparkat till ett trilskande kassaskåp, och brutit tån, många år innan.
I Europa har whiskeyn ett rock’n’roll-rykte men hemma i staterna omges den av ett romantiskt skimmer av lantlig idyll.
Whiskeyn från småstaden Lynchburg som är det äktaste en amerikan kan dricka. Så familjär att whiskeyn lystrar till förnamnet Jack eller möjligen JD. När det ropas beställningar över bardisken.
Jack är en rätt bullrig amerikan i glaset. Det är stora yviga smaker. Men så lagras den längre än konkurrenternas 4 år. Old No 7 får ligga i upp till 5,5 år på nya barrels innan den är klar. Det frispråkiga destillatet kräver lite längre tid, ansåg Jack själv som ju ville ha överlägsen kvalitet i sina flaskor.
Stor fruktig smak direkt ur startblocken möts av lädertoner en bit in och mörkt kaffe. Man sveps med av sötman och de häftiga ektonerna som gör whiskeyn kryddvarm i eftersmaken där karamell mildrar. Verkligen gott och riktigt avancerat – ’high quality stuff!’
Att Coca-Cola är världens vanligaste mixer när det kommer till mörk sprit som rom och whiskey förvånar kanske ingen. Det handlar ju om jordens vanligaste läsk.
Som finns i varje gathörn och närhelst någon är sugen på en törstsläckare är det den röda burken med den snirkliga loggan man gör sin drink på. Coca-Cola själva tackar och tar emot men från barhåll har viss kritik hörts genom åren.
Mixologer hörde av sig till firmans huvudkontor i Atlanta, Georgia och undrade om världens största läskföretag måhända ville ta fram en serie special-cola som bara ska användas i cocktails.
Där man skräddarsyr och ändrar i det klassiska Coca-Cola-receptet för att möta smakerna i whiskey och rom?
Sagt och gjort. Processen startade och 2018 släpptes en serie special-cokes. Som vi testat omsorgsfullt här på The Spirits News för att hitta den bästa colan till just Old No 7.
Spicy är den friskaste mixern i Coca-Colas premium-serie. En läsk smaksatt med lime och ingefära samt lite örter och spansk peppar.
Sniffar man på colan solo med lite is i glaset doftar den aromatiskt av citrus med en torr colaton bakom. Namnet talar för sig själv, denna kryddiga mixer bjuder på varma kryddor redan i starten och går ut i ett hett fyrverkeri av aromer.
Colasmaken är citrusbubblig och kryddpirrig med inslag av cederträ. Eftersmaken är ren, lätt och halvtorr med colasmak och örtig rosmarin samt långsamt växande jalapeño-peppar som kliar.
En sofistikerad och komplex blend med välvalda beståndsdelar som har olika funktioner. Citrusbeskan kommer av lime, vi får syrlig kryddighet från ingefära som supportas av syrligt het jalapeño-peppar. Mot detta ställs fragrant rosmarin och aromatisk jasmin.
Tillsammans med colasötman serveras en zestig jordig smaksensation som är ljuvlig tillsammans med kryddig, sötaktig whisky, eller spiced rom samt lagrad tequila.
Två kvinnliga bartenders ligger bakom Spicy-colan. En collab mellan spanska Adriana Chía och engelska Pippa Guy.
Adriana är en meriterad tävlingsmixolog som driver cutting edge-baren Compañía de las Indias i Barcelona. Hon har ett särskilt öga för visuella detaljer och hämtar inspiration från matlagning i sina kreationer.
Pippa är chefsbartender på prestigefulla American Bar på Hotell Savoy i London. Den första kvinna som basat över denna institution i barvärlden. Hon har ett stort intresse för parfymer och inspireras av det berömda kakbordet hotellet serverar vid afternoon tea.
Adriana Chía har längtat efter denna revolution på mixerfronten för cola-drycker. Valmöjligheterna tidigare har varit för enahanda.
– De mixers vi tagit fram är alla stora personligheter med rik karaktäristik och därför mycket användbara till lagrade spritdrycker. Men det häftiga är att colan och destillatet transformeras till en perfekt dryck, tillsammans utan att förlora sina nyanser.
När Pippa Guy kom in i projektet var utgångspunkten för hennes mixer-förslag ingefära, som hon älskar:
– I början hade vi en mer blommig bas i mixern. Men så bestämde vi oss för att trappa upp kryddigheten för att få en mer intensiv smakupplevelse. Ingefära är en smak som blir alltmer populär i drinkar. Och den tillför inte bara hetta utan också komplexitet utöver själva kryddan.
Spicy & Jack är den kombo som får mest applåder i vårt blindtest med de olika cola-versionerna. En coke som går bra ihop med Jacks temperament och stora kropp.
Men för att få det verkliga lyftet ska man droppa i lite lime-jos i drinken. Och så måste ingefäran med i glaset. Garnera med tunna skivor så sätter du drinken på rätt spår.
Det doftar whiskey och ingefära, en ren och studsig arom som blir väldigt frisk med några lime-stänk. Det smakar frisk ingefära med örtiga övertoner och runda torrare whiskey-toner under.
Lime gör smaken mer aromatisk och triggar ingefärakryddan i munnen. Eftersmaken är härligt syrlig med jalapeño-varma efterdyningar.
Av de olika W&C-varianterna är detta den mest lättdruckna. Jämfört med Coca-Cola Woody är drinken friskare och härligt ingefära-fartig vilket gör den easy-going.
Woody är som namnet indikerar en favorit i whiskey-sammanhang. Whiskey lagras ju som bekant på ekfat. Colan är lastad med exotiska träaromer som adderar jordiga träiga toner.
Men har samtidigt basilika och yuzu-citrus som ska balansera den grundläggande colasmaken. För att friska upp träigheten i läsken garneras drinken med tunna skivor av grönt äpple.
Pigg aromatisk doft med plats för whiskeyn. Vanilj och torkad frukt plus äppelträ! Bra bett i käften, whiskeyn driver på rejält.
Drinken är samtidigt bubbligt uppfriskande med en blommigt fragrant ton från läsken. Mot slutet härligt äppeljosig med torr balsaträig finish som är lätt parfymerad. Kliande krydda hänger kvar, en autentisk ek-feeling som får en gammal whiskeydrickare att må riktigt bra.
En lowkey W&C för kännaren som vill ha något riktigt sofistikerat i glaset. Av drinkvarianterna den med mest ’body’. Man kan verkligen känna whiskey-eken som byggs på med träaromerna från colan.
Smoky är nog den coolaste colan som verkligen sticker ut. Det är guaiac-träet som ger läsken sin karaktäristiska tjärton med gummivibbar. Mer en match för en torvrökig Scotch kanske. Men Old No 7 kan hantera särlingen med mycket is i glaset.
Perfekt garnityr i en rökig W&C är apelsinskal. Faktiskt ett måste med tanke på att citrusen konnektar så bra med frukttonerna i Jack Daniel’s Old No 7.
Det häftiga är att drinken luktar klockrent av apelsin. Det är oljorna från skalet som överrumplar de andra aromerna.
Jag får ett infall att testa med några droppar citronsaft för att boosta citruskaraktären vilket också funkar smakmässigt med citronkaramell-arom samt kanel från colan men röken bedarrar vilket ju är synd – colan heter ju SMOKY!
Med bara Jack & Coke i ett glas fullt av is får drinken en saftig whiskey-karamellig start med apelsinig gödsel-ton (coolt) och pärlande mineraler mot slutet, plus rökelse.
Eftersmaken har en bolmande karamellsötma som färgas av hickory-rök a la liquid smoke. Finishen är halvtorr och ren, röken balanseras av apelsinarom.
A-living-on-the-edge whiskey & cola som är frejdigt nördig. ‘Fresh and bold’ i stilen med rökig touch. Gillar du rökig whisky måste du bara testa! Men glöm inte apelsinskalspiralen. Cheers!
Jack & Spicy Coke
- 6,5 cl Jack Daniel’s Old No 7 Tennessee Whiskey
- 10 cl Coca-Cola Batch No 2 Spicy Notes
- 2 ml lime-jos
- 1-2 ingefäraskivor (2 mm)
Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Jack Daniel’s whiskey i glaset. Droppa i lime-josen. Toppa upp med Coca-Cola Spicy. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Vrid ingefäran över drinken så den savar. Ställ försiktigt ner skivorna ovanpå isblocken. Servera!
Förberedelser: Skär 2 mm tunna skivor av färsk ingefära (på längden), låt skalet vara kvar. Och förkyl gärna både whiskey och läsk innan.
Jack & Woody Coke
- 5,5-6 cl Jack Daniel’s Old No 7 Tennessee Whiskey
- 10 cl Coca-Cola Batch No 4 Woody Notes
- 1-2 skivor av grönt äpple (3 mm, halvmåneformade)
Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Jack Daniel’s whiskey i glaset. Toppa upp med Coca-Cola Woody. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Ställ försiktigt ner skivorna ovanpå isblocken. Servera!
Förberedelser: Skär 3 mm tunna halvmåneformade skivor av grönt äpple (låt skalet vara kvar). Och förkyl gärna både whiskey och läsk innan.
Jack & Smoky Coke
- 5-5,5 cl Jack Daniel’s Old No 7 Tennessee Whiskey
- 10 cl Coca-Cola Batch No 1 Smoky Notes
- apelsinskalsspiral
Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Jack Daniel’s whiskey i glaset. Toppa upp med Coca-Cola Smoky. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Droppa i apelsinzest. Njut!
Förberedelser: Skala en apelsin runt om med liten skalkniv. Se till att inte få med så mycket av det vita. Forma skalet så du får en lång remsa. Och förkyl gärna både whiskey och läsk innan.