Jack Daniel’s Bonded revolutionerar Tennessee-whiskeyns liv. Detta är den femte reguljära utgåvan i firmans 150-åriga historia. Bottled-in-Bond signalerar att whiskeyn är gjord på ett destilleri under en säsong och lagrad på nya ekfat i minst fyra år samt buteljerad vid 50%. Möt en Jack med koncentrerade smaker där eken, ihop med djupgående fruktighet, bygger en komplex smak som är ’jaw-dropping’.
Whiskeytipset JACK DANIEL’s Old No 7 Brand måste vara Amerikas mest inbjudande whiskey. Black Label säger de oinitierade förstås. Tennesse-folket menar att namnet kommer av att det var det sjunde receptet som valdes, det Jack själv tyckte var bäst. Men ursprungligen anspelar siffran på att destillerilicensen var den sjunde i det fjärde distriktet i USA.
Det var med den whiskeyn framgångsresan för Jack Daniel började. 1904 utsågs whiskeyn till ”världsmästare” i världsutställningen i St Louis, Missouri. Det var tur det, försäljningen på hemmaplan i Tennessee hade bedarrat på grund av nykterhetsrörelsens landvinningar. 1910 inträdde delstaten i ’prohibition’, men whiskeyn såldes då över hela landet vilket räddade firman.
Om det är en whiskey jag måste ha med till en öde ö är det Old No 7. Kvaliteten är obestridlig, man kan svårligen hitta mycket bättre standard-bourbons än denna Tennessee-klassiker. Outspoken doft med en sötaktig charm svår att motstå. En god okomplicerad smak med allt i de rätta proportionerna, luftig och fruktig omvartannat.
Men mest spännande är såklart avslutet, påtaglig ek visar hur ekintensiv lagringen blir i den amerikanska söderns väderexponerade fatlador. En JD är förstås äldre också, jämfört med motparten Jim Beam som är 4 år väntar Tennessee-folket bortåt 5 år innan de skördar.
Eller som de själva säger: ”Tasted for flavour by masters until deemed ready.” Man skördar när faten är klara, inte tvångsmässigt när de fyller 4 år. Jag har varit där och sett teamet i arbete. Stället har såklart en blender som idag heter Chris Fletcher. Men varje batch ska också godkännas av de officiella provsmakarna som plockas från golvet, folk på destilleriet med goda smaklökar.
Amerikanerna förälskade sig direkt i whiskeyn från Tennessee. Genombrottet utomlands kom efter segern i världsutställningen i Bryssel 1954. Snart omringas The Hollow, där destilleriet ligger, av lagerhus som vart och ett rymmer 20 160 tunnor.
Bekymret är skatten på $10.50 per gallon som måste erläggas på all sprit man har i lager. Ägarfamiljen Motlow knäcks finansiellt men räddas av ett av Kentuckys mest ärevördiga familjeföretag Brown-Forman, med kraft att ta whiskeyn ut i världen.
Globalt är JD tvåa efter Jim Beam, men man knappar in. Jim backade några procent 2022 då man fick iväg 16,7 miljoner nioliterslådor, medan Jack ökade med +7,9% till 14,6 miljoner lådor, vilket motsvarar 188 miljoner flaskor sålda på ett enda år!
En förklaring till framgången är att konservativa Jack Daniel’s på allvar börjat bredda sitt utbud, för att locka till sig nya kunder. Hemma i staterna ligger man sexa. Före i listan är mer ”exklusiva” märken som Woodford Reserve, Michter’s, Maker’s Mark.
Det är så man ska se det i sammanhanget revolutionerande släppet av 50%-iga Jack Daniel’s Bonded. Flaskan har samma kontur som Old No 7 (designad av Jack själv 1895), men lånar Single Barrel-pavans karaff-liknande hals. Etiketten har formen av en gördel med utrymme för prägling på glaset.
Established & Registered 1866 anspelar på unge Jacks tilltag att efter inbördeskriget inregistrera Amerikas första licensierade whiskeypanna. Fast faktum är att licenspappren lämnades in så sent som 1875, har senare forskning visat.
Det var Jack själv som saluförde en annan version eftersom ju äldre hans destilleri var desto högre trovärdighet skulle hans whiskey få. Även om pappren inte var i sin ordning så tidigt var det den storyn han gick ut med. Lite ’smart marketing’ alltså, Jack Daniel var säljare ut i fingerspetsarna.
Koden DSP-TN-1 är helt enkelt myndighetskoden tillskriven licenshavaren för ett ’bonded warehouse’. I detta fall första Distilled Spirits Producer i delstaten Tennessee.
Whiskeyn är alltså bottled-in-bond vid 100 proof, alltså 50%. Lagen Bottled-in-Bond Act trädde i kraft 1897. Framförallt var det Colonel Edmund Haynes Taylor Jr som lobbade för lagskärpningen för att få bukt med oseriösa fuskare.
Amerikansk whiskey var en utlöpare till vilda västern kan man säga. Moonshiners kokade svartsprit som undgick skatt och sålunda var billigare än lagrade kvalitetsprodukter från licenshavare.
Lönnbränneriet tilltog 1865 då spritskatten sattes till $2 för att reducerades tre år senare till en halv dollar per gallon. Tanken var att spriten skulle få ligga i tullfritt upplag i upp till ett år innan skatten skulle in.
Denna ’grace period’, eller bonding-tid, var dock i underkant eftersom konsumenterna vant sig vid att dricka minst 2-årig whiskey. 1879 utsträcktes bonding-perioden till tre år och 1894 till åtta år. Först 1958 utökades tidsramen till dagens 20 år. Köper man en 23-årig whiskey har alltså utgivaren betalat alkoholskatt tre år tidigare.
Bottled-In-Bond Act fastslår (1) att all whiskey i flaskan ska komma från ett destilleri, (2) gjord samma säsong, (3) lagrad i minst fyra år i ett licensierat ’bonded warehouse’ och (4) buteljerad vid 100 proof/50% utan att annat än vatten tillsätts.
När det begav sig i slutet av 1800-talet köpte handlare whiskey från olika destillerier och gjorde blends vilka naturligtvis kunde hålla hög kvalitet men långt ifrån alltid. Men destillatörerna gillade inte att andra tjänade pengar på deras värv.
Värre var att vit sprit gjord av moonshiners färgades för att se ut som den var lagrad. Därav kravet att inget annat än vatten får tillsättas, skottarnas infärgning med karamellfärg är inte tillåten i Amerika för en Straight Whiskey. Lagstiftningen skärptes 1938 då man slog fast att bara nytjärade fat fick brukas, inte återanvända tunnor som i Europa.
Bonded är ett nytt kapitel i Jack Daniels långa historia. I modern tid har vi bara kunnat dricka klassikern fram till 1988 då Gentleman Jack återinfördes, baserad på ett gammalt recept man hittat i Jack Daniels personliga anteckningar. Skillnaden är att whiskeyn filtreras genom kol av sockerlönn både före och efter lagringen på ekfat.
1997 kom sedan Single Barrel. Handplockade 7-åriga fat, som ofta legat under taknocken i flervåningslagerhusen där ektonerna intensifieras. 2017 dök också en Straight Rye upp där hela 70% av receptet är råg. Men av majsdominant whiskey finns bara i fyra versioner.
Chris Fletcher om Bonded och sitt destilleri som är ”the most complete in the industry”. Man gör allting själva från träkolen som whiskeyn filtreras genom till ekfaten som binds i det egna tunnbinderiet.
Hollow Distillery har gjort exceptionell amerikansk whiskey av högsta standard i generationer, både före och efter Bottled-in-Bond Act, ända sedan Mr Jacks dagar, berättar whiskeyns skapare, Master Distiller Chris Fletcher:
– Bonded är en hommage till vårt rika whiskeyarv som kryddats med innovation och skickligt hantverk. Jag är mycket nöjd med vad vi åstadkommit och hoppas att både våra fans och nya whiskeydrickare ska upptäcka den rika smakvärld som Jack Daniel’s kan erbjuda.
Chris Fletcher som är uppvuxen i Lynchburg tog över som Master Distiller 2020 efter att ha gått vid företrädaren Jeff Arnetts sida i sex år. Med examen i kemi återvände han till sin hemtrakt. Hans farfar Frank ”Frog” Bobo var Master Distiller mellan 1966 och 1989, bättre läromästare kan man inte ha:
– Jag sprang runt här som femåring och kommer ihåg dofterna och värmen från pannorna. Min farfar såg till att stilen inte förändrades trots att destilleriet växte. Det är samma utmaningar jag jobbar med, att se till att Old No. 7 smakar likadant nu som då.
Den nya whiskeyn skimrar i mahognymörk färg och har aromer av karamell och kryddiga ektoner, säger Chris Fletcher:
– Smakprofilen är ekdriven. Faten är noga utvalda för att ge en stor och kraftfull smak med toner av bränd karamell och kokt fruktighet nedbäddad i eklager. Varma kryddor bygger eftersmaken som stannar i en sorts rökighet.
Bonded är något helt nytt, och på många sätt revolutionerande. Det är första gången vi får möjlighet att prova whiskeyn i relativt orört skick, närmare originalstyrka. Vanliga Black Label är ju 40% och smakintensivare Single Barrel ökar på till 45% men 50% är verkligen ’next level’.
Skillnaden är som väntat stor. I grunden samma whiskeykok men faturvalet är annorlunda. Man har plockat fat som maximerar ekeffekten. I kombination med ökad styrka växer whiskeyns kropp, fruktigheten når oanade höjder samtidigt som uttrycket fördjupas av ektyngden.
Jacks destillat förtjänar chansen att glänsa, för spritkoket har stor potential, den olagrade råwhiskeyn är storslagen på ett sätt som utmanar alla andra amerikaner. Här för första gången i koncentrerat format.
Bonded tätare och tyngre genomgående, eken hovrar storslaget över whiskeyn. Jämfört med Old No 7 är doften sötaktigt koncentrerad. Intensiv fruktkaramell och mer fruktsyra med citrushugg. Eken sänker tyngdpunkten, mer oljig polerad ek och polish, på djupet sötlakrits och retfull krydda, ovan äpplig air och färsk tobak.
Smaken lyckas förena mättade fruktintensiva aromer med luftig tobaksek, en sofistikerad balansakt. Munnen är tät med aprikos-nektar men samtidigt luftig med läder och tobak. Eken blir kryddvarm och sötbesk med ökande chokladmörka toner. Här märks styrkan på 50%, smaken komprimeras/förtätas.
Det fruktiga destillatet rullar upp en eftersmak av savande fruktkompott med karamellig syra och en släng av syrade gröna tomater. Ekbasen präglar avslutet, ur mörk choklad växer saltlakrits som går djupt. Stannar i rött äpple och bittra tobaksblad.
Grundsmakerna är desamma i de båda flaskorna. Men styrkan gör att de kommer ut på helt olika sätt. Bonded plöjer djupare med kraftfull sötma och ekresonans i en stadigare kropp. Vanlige Jack rullar lättare i munnen och får en torrare luftigare utgång. Två sidor av samma personlighet.
Den här whiskeyn dricker man i kupa. Man känner sig utvald till något stort. För att sniffa och sippa på en äkta Bottled-in-Bond-whiskey är rätt fantastiskt. Cheers Mr Jack!