fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews

Frisk japansk blend från fem länder

av Henrik Aflodal
9 oktober 2019

 Reviews   Ichiro Akuto är en av världens stora whiskypersonligheter. Han brukar jämföras med Masataka Taketsuru. Om Taketsuru är den japanska whiskyns fader så är Ichiro dess sonson. Ichiro Akuto byggde det första maltdestilleriet i modern tid och är på sitt sätt lika mycket pionjär som föregångaren.

Herr Akuto började som brand ambassador på Suntory, men knöts till sin familjs sake- och whiskydestilleri Hanyu. Destilleriet gick dock i konkurs, men Ichiro Akuto lyckades starta ett nytt företag och köpte loss 400 fat från lagerhusen – som var nära att destrueras. Whiskyn som fanns i Hanyus lager började säljas som Ichiro’s Malt 2005. Flera av faten var av förbluffande kvalitet och när de mötte Europas whiskyentusiaster häpnade man. Framgångarna fick Ichiro Akuto att bygga ett helt nytt destilleri i den lilla staden Chichibu en dryg timma nordväst om Tokyo.

För mig som var med (som observatör) när herr Akuto satte sin första batch i destilleriet är Chichibu huvudnumret. Men för de japanska whiskyfansen är det verkligen Ichiro som gäller. Denna anspråkslösa man har blivit en legend under sig egen livstid och de bombastiska formuleringarna ovan är inte överdrivna.

Det är en frisk blend, ungdomlig men på rätt sätt med de välbekanta japanska estrarna som har vält en värld över ända.

I Japan finns ännu ingen reglering värd namnet. Det är fritt fram att importera skotsk whisky och sedan säga att den är japansk. Så har storbolagen Suntory och Nikka gjort i alla år. Och precis som överallt annars är det blended whisky som gäller, det är där man omsätter de stora pengarna. Nu börjar branschen formera sig och vill anta ett regelverk som kan höja statusen på japansk whisky både på hemmaplan och utomlands.

Ledande aktören Suntory lanserade i början av året en World Whisky. På etiketten skrev man öppet att whiskyn i flaskan kom från fem länder. Detta transparenta beteende är välkommet. Framför mig står Ichiro’s Malt & Grain, ännu en World Blended gjord på whisky från Japan, Skottland, Irland, Canada och USA.

Det är en frisk blend, ungdomlig men på rätt sätt med de välbekanta japanska estrarna som har vält en värld över ända – vem kan motstå? Det smakar malt och tropisk frukt som mango med en härlig tuggummi-ljushet. Men så smygs sandelträ in mot slutet, som kliar och bildar fond till det söta. Lång lättsam final, fragranta trätoner bär den tropiska frukten framåt, torvrök kittlar försiktigt längst bort.

Doften av skumbanan och juicy fruit är medelstor, i kanten inslag av dill och hyacint. Frisk, kul, ungdomlig arom. Vatten ska man inte ha här, gommen tunnas ut när sötman bedarrar. Letar du efter en ny blend att förgylla vardagen med är det här din flaska, kanpai!

Ichiro’s Malt & Grain Blended 46,5%

 92p ​ Doft 23, Smak 23, Avslut 23, Balans 23  Blended whisky med malt- och grainwhisky från fem länder: Japan, Skottland, Irland, USA, Canada. 90 flaskor till SE.  SB-nr 40000, 962 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.