fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 17 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Maltwhisky-VM

Okänd japan utklassar skotsk superwhisky

av Henrik Aflodal Esq
18 september 2018
Kura är faktiskt en skotsk blandmalt som slutlagrats på japanska romfat från Helios Distillery

 Maltwhisky-VM    Nordmarken hade vi hamnat i. På ett alldeles nyfött destilleri. I trakten av Årjäng och Koppom, nära norska gränsen. Du kommer kanske ihåg Grythyttans Destilleri som gick omkull. Lagret snappades upp av Bergslagens Destilleri men dessförinnan hade värmlänningarna lagt beslag på utrustningen. Nu under oktober ska den första spriten sippra genom de små tusenliterskärlen byggda i Skottland under överinseende av Morgan Svensson och Ingmar Karls.
Här i Nordmarken utkämpades ett mäktigt trehäradslag mellan asiater och skottar. Församlingen konstaterade snart att kvaliteten på whiskyn var hög. Ingen tappning fallerade, rösterna spred sig jämnt mellan fem av sorterna, en stack ut och grep segern, högst oväntat. Det var helt enkelt semifinalstämning i det sista testet i Malty-klassen.

Juras 10-åring var rökigast med en lite jobbig oljig svärta i munnen men syrlig frukt räddade föreställningen. Craigellachie strödde i vanlig ordning sin sotighet omkring sig och spred oro. Juryordförande Henrik Aflodal blev betagen av whiskyns krumbukter vattnad:
– Doften var oväntat fruktglad och inbjudande. Ljuvliga frukter tog fart i munnen med kaxig krydda och sotig tablettask i avslutet som bars in i evigheten av värmepåslaget. En energi och komplexitet som ingen annan kunde matcha.

Henrik Aflodal blev också överraskad av Clynelishs framfart. 14-åringen är lättrökt och brukar börja i maltig vaxighet. Nu hängde den på i fruktrallyt och var godare än någonsin.
– Man kan inte tro att det här är Clynelish. Den doftar ju som en fruktkorg med en frukteuforisk glädje i munnen jag aldrig upplevt tidigare, tobakslingor vävs hovsamt in mot slutet. Med vatten frammanas malttonerna och torrare vaxighet plus röksvans i eftermälet. Fascinerande kvalitet.

Clynelish med gamla Brora till höger

Och just Clynelish hade ett litet övertag på sina konkurrenter. Men asiaterna bjöd hårt motstånd. Indiska Amrut levererade som alltid världsklass med återhållen exotisk frukt i flaskan med en komplex mun som hade tagit sig vidare i vilket startfält som helst. Likaså levererade japanska Nikka enligt planerna med estrar i kubik och en rusning av choklad-ek i munnen. Men värmlänningarna var inte på det söta humöret denna kväll. Den asiatiska whiskyn hyllar ju de söta estrarna över allt annat och det kan bli för mycket av det goda, friskare frukttoner premierades. Ändå var vinnaren tvärtom i allt. Kura är en blandmalt från Helios Distillery på söderhavsön Okinawa:
– Man kan inte tro att detta är en japan, estrarna fattas, trots att den är lagd på romfat. Jag får en arom av smutstig frukt, en sorts förförisk rökmäsk. Torr röksmak med luftig sötma och jodstänk. Spartansk i sin uppsyn. Bryter av fullständigt i kvällens lineup.

Helios Distillery i Okinawa gör framförallt brännvinet shochu

Vad vet vi om Helios? Okinawa ligger allra längst söderut i Japan, känd för sin lugna livsstil som tillåter att landet äldsta befolkning överlever där. Destilleriet grundades 1961 och började sälja rom. Tiki-trenden från Hawaii var som hetast då. Idag gör man allt från awamori, shochu och likörer till öl. På 1980-talet när whiskykonsumtionen peakade började man lägga ner whiskyfat också. Men 2001 upphörde produktionen. Ändå finns firman kvar med whiskyprodukter. Förklaringen är att Helios köper in whiskyn från andra. Dock inte från andra japaner (ingen säljer till sina konkurrenter).

Det sensationella är att japsarna helt sonika köpt en färdig blandmalt från Skottland som slutlagrats på romfat tagna ur den egna produktionen. Är det ens lagligt att kalla detta japansk whisky? Jovisst, japansk lagstiftning reglerar knappt whisky alls, man bryr sig till exempel inte om ursprunget för drycken. Anledningen till att bolag som Nikka och Suntory i många år ägt skotska destillerier är att Scotch är en naturlig ingrediens i deras blends. Så juryns känsla och förkärlek för den mer återhållsamma skotska whiskyn regerar – värmlänningarna valde en rökskadad halvskotte till vinnare!
Är du sugen på att prova? Kura skulle ha lanserats i september men blev försenad. 600 flaskor kommer på Systembolaget 19 oktober, skaffa en flaska då (SB-nr 40417, 895 kr).

MALTY style | Årjäng 14 september

1. Kura Rum Cask 40% = 44 poäng
2. Clynelish 14 år 46% = 20+2
———————————–
3. Craigellachie 13 år 46% = 15+6
4. Super Nikka 43% = 15
5. Amrut 46% = 14
6. Jura 10 år 40% = 11

Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.