Hur går det i dryckesauktionerna? Vilka är vinnare och förlorare. Det är inte alltid säljarna (och auktionshuset) lyckas med att trissa upp priserna. Sören Nylund synar prisuppgångar och prisfall. Och hittar en del spännande köp samt mindre lyckade transaktioner som gick under klubban nu i september.
Auktion Det verkar som jag hade rätt i mina spekulationer om japansk whisky börjar tappa mark på auktioner. Alla lotter i septemberauktionen klubbades under utropspris förutom en, vilket ju inte är särskilt kul för säljarna.
Själva kärnan i all auktionsverksamhet är att värdet ökar och inblandade spekulanter tjänar pengar. Men ibland kan köparen få utdelning. Eller inte, frågan är ju om den japanska whiskyhaussen har peakat och priserna framöver bara kommer att dala?
Då kan den nya ägaren till Noh-utgåvan av Karuizawa från 1995 för makalösa +70 000 kr få svårt att få tillbaka investerade pengar fullt ut. Ännu större risk tar köparen av ”piratbuteljeringen” av Yamazaki från 2005 signerad Scotch Malt Whisky Society som kostade 25 000 kr – för en 11-åring! – vilket var hela 5000 kr under begärt pris.
Undantaget i den japanska katalogen där budgivningen översteg utropet är en rätt lustig lustig duett. I detta utrop är det Hammer Head 1989 som drar upp slutpriset. Den har blivit en mer eftertraktad whisky med tiden.
Här ihopsatt med en rätt enkel Nikka Yoichi. Den statliga kommunistwhiskyn Hammerhead har en rätt fantastisk bakgrund. Grundat 1929 för att göra bitters gav man sig på maltwhiskykokande i mitten av 1980-talet men sänktes totalt när muren föll – läs mer om skeendet här!
Hursomhelst var utropet på 1200 kr rätt blekt, eftersom en enstaka 23-årig Hammerhead från 1989 (utan japanen) enkelt borde gå över eller åtminstone tangera utropsgränsen. Ett kap för köparen, grattis!
Det är kanske roligare att ta upp budgivning som går åt andra hållet. Precis som börsen sker rörelserna åt båda håll – BOOM or BUST! Lagavulin 18 år Cask Strength Feis Ile 2018 är definitivt en boom-flaska som översteg utropet med mer än 60%.
Men, inte konstigt eftersom denna utgåva är mycket eftertraktad. Man får hoppas att köparen som ”bara” spenderade 5000 kr genast korkar ur och smakar på denna ovanliga ”lagga”.
Septemberauktionens största besvikelse måste ha drabbat säljaren av den 38-åriga Bowmore-whiskyn gjord på 1950-talet. Destillerad 14 januari 1957 och lagd på refill American oak hogsheads samt slutlagrad på sherry butts.
Denna flaska buteljerades 1995 och har nummer 150 av sammanlagt 861 flaskor. En rätt liten mängd redan vid buteljeringen och med tiden så minskar antalet naturligt, vilket givetvis driver upp priset.
Värt att notera i sammanhanget är att Bowmore är Islays äldsta destilleri som idag är levande och producerar whisky. Det kom till 1779 och har en intressant historia.
Destilleriet är ett av få som fortfarande använder sig av ’floor maltings’. En mödosam och arbetskrävande process där man förbereder malten inför jäsningen. För att få till de volymer man eftersträvar kompletteras med inköpt malt från kommersiella mälterier.
På 1950-talet var det betydligt fler än dagens sju destillerier som bedrev golvmältning. Tillvägagångssättet övergavs på 1960-talet och idag köper alltså majoriteten destillerier färgmältat korn till sin produktion.
Utropet för 57:an var satt till 90 000 kr och slutpriset landade på 77 000 kr, något över bevakningspriset kring 72 000 kr. Butikspris på den internationella marknaden ligger på cirka 160 000 kr och på en andrahandsmarknad, på auktion, klubbas flaskor från 110 000 till 150 000 kr.
Detta objekt såldes till utlandet, utan tvekan. Inom auktionsbranschen sticker naturligtvis Systembolagsauktionerna ut eftersom de sker på en monopolmarknad där allt kan hända. Det är fler utländska aktörer än man kan tro här i Svea Rike.
En iakttagelse från den reguljära verksamheten är att Systembolagets försäljning av världens äldsta whisky är den hittills enda offentliga. När Gordon & MacPhail släppte sin 80-åriga Glenlivet i oktober 2021 för det facila priset 895 000 kr köptes flaskan på några få ögonblick.
Riktpriset internationellt var satt till strax under miljonen kr. Det märkliga var att alla andra flaskor förmodligen tingats via whiskyhandlare innan det officiella släppet. Och då givetvis till priser över 1 000 000 kr!
En av de största spelarna The Whisky Exchange vill ha dryga 1,3 miljoner kr för sitt exemplar. Det är en kryddning av priset med över 400 000 kr…
Gällande de svenska whiskysorterna så är vi inne i en period av ”återställare”. Buden styr mot en återgång precis som för den japanska whiskyn, men återgången är inte lika alarmerande. Slutpriserna visar tecken på en nedåtgående trend närmare utropspris, vilket kan tyda på att marknaden börjar bli mättad.
Det är lite för tidigt att säga om det är en tillfällighet eller ett återkommande mer ihållande fenomen. Marknaden är svängig och det finns undantag.
Det som överraskade mest var slutpriset på sex flaskor från Mackmyras Momentserie. Utropet var satt på 7500 kr. När budgivningen var över stod slutpriset på 10 501 kr, alltså en ökning med 40%. Med köpprovision blir det 12600 kr, vilket blir 2100 per flaska som köparen får punga ut med.
Men, så är det på andrahandsmarknaden – det finns trender och rena tillfälligheter. Det finns i nuläget fyra Moment-utgåvor som allmänheten kan köpa när som i helst i Systembolagets ordinarie säljverksamhet. Där är priset 1200 kr styck – och slipper man ju köpprovision! Så, det får mig att undra över slutpriset. Inget klipp i alla fall.
Islaywhisky har haft en stadig efterfrågan i de nordiska länderna, speciellt i Sverige. Kraftig, fullpackad och rökig som en påskbrasa i stilen, vilket ter sig passa det kalla nordiska klimatet. Vikingawhisky i flera bemärkelser – med tanke på arvet de lämnat efter sig i hela Skottland.
Om vi återgår till septemberauktionen, så nämnde jag ett utrop med en klassisk flaska av Old Grand Dad. Första buteljeringen kom 1882. Det var sonsonen som döpte whiskeyn till ’Old Grand Dad’. Märket köptes av Jim Beam 1987 som flyttade produktionen till sitt eget destilleri.
Den här whiskeyn kommer från tiden som kallas ”glut era”. Det var en förändring i efterfrågan och tillgång, vilket ledde till att producenterna hade mer whiskey än vad som kunde säljas med tillräcklig vinst.
Ofta buteljerades äldre whiskey vid denna tid i enklare standardflaskor, vilket är fallet här. Jag tyckte att utropet var något högt, men blev inte förvånad över det stora intresset som ledde till ett slutpris inklusive provision på 4860 kr jämfört med utropet på 2000 kr. En grandios ökning som dubblerade utropet!
Även den stora flaskan Armagnac på 3 liter, från producenten Francis Darroze, gick betydligt över utrop. Det var ju också vad jag spekulerade i. Årgången från 1982 års skörd lagrades i 39 år innan den buteljerades i november 2021.
Utrop 4500 kr och slutpris 5100 kr som med provision ger en prislapp på 6120 kr. Och som vanligt tillkommer den oförklarliga försäkringsavgiften på 50 kr. Det gäller alla slutpriser.
Jag nämnde också ett utrop med två flaskor Calvados från Camut. Dessa översteg utropsnivån nästan dubbelt upp, 3500 kr mot 6200 kr.
Den mest stabila trenden gäller priserna på japansk whisky. Där syns också en viss mättnad på en del objekt. Det är främst de äldre och mer unika sorterna som slår rekord. Jag har tidigare tagit upp en 55-årig Yamazaki som går för runt 5-6 miljoner kr. Det är över 70 000 kr för en centiliter!
Yamazakin är dock en bit efter The Macallans cask #263. Den destillerades 1926 och buteljerades 1986 och i endast 40 exemplar. Första releasen kom i tolv exemplar 1993. Av dessa blev en del flaskor dekorerade med etiketter designade av kända konstnärer, som exempelvis Peter Blake – The Macallan Peter Blake 60 år.
Somliga har omnämnt 1926 års tappning som ”den heliga whisky-graalen”. Blake är känd för att ha designat Beatles LP-skiva Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band. En flaska auktionerades 2018 genom Bonhams i Hong Kong. Slutpriset blev dryga 750 000 pund. Det ger i dagens pundnivå ett slutpris över 9,2 miljoner kr!
Men vad hände sedan? Jo, 1999 släpptes en version med etikett designad av Michael Dillon. Det var den första flaskan som översteg en miljon pund på en auktion. Det skedde på Sotheby’s i London 2018. Priset blev 1,2 miljoner pund. Prata om centiliterpris för den!
Men, det står sig kort mot The Macallan 1926 som ingår i ”Fine & Rare”-serien, där 57 olika årgångar har släppts. Flaskan kommer från samma fat som ovan, #263. På auktion i London 2019 hos Sotheby’s nådde den 1,5 miljoner pund, drygt 18 miljoner kr!
Jag vågar knappt räkna på centiliterpriset! Det blir närmare 270 000 kr per sipp, vilket kan vara en hel årslön. I dessa fall kan man ju ställa sig frågan: Hur mycket är en smakupplevelse värd? Och kommer flaskan någonsin att öppnas?
Vanligt folk, som du och jag, gör bäst i att köpa en 18-årig Highland Park för 1095 kr (som jag personligen tycker är en alldeles förträfflig upplevelse).
Eller en mycket fin Arran Port för 599 kr, och en rasande grann Arran Amarone för samma pris. Det finns många exempel på ”huswhiskys” som bär på alldeles underbara smakupplevelser utan att det ska kosta ens hus och hem!
Var går gränsen? Ja, det den individuella konsumenten och köparen som sätter marknadspriet! Därtill måste auktionshusen hålla sig till.
När det kommer in ovanliga, sällan förekommande objekt, får man göra djupa undersökningar baserat på mångårig erfarenhet och göra en uppskattad estimation. Ibland rätt, ibland lite tokigt.
Vad gäller starkviner så har jag tittat på två poster med Taylor’s Vintage Port 1945, med två flaskor i varje. En fantastisk årgång! Båda hade utrop på 20 000 kr. Det ena utropet gick för 22 000 kr, det andra på 18 500 kr. Varför denna skillnad?
Jo, i ett utrop var vätskenivån på en flaska betydligt lägre, likväl fortfarande på en acceptabel nivå med tanke på åldern, men ändå en viktig faktor som påverkade slutpriset.
Just detta utrop borde ha haft ett lägre utropspris – något annat verkar inte logiskt. Vätskenivån är en avgörande faktor för att överhuvudtaget kvalificera sig till en auktion. Nivån styr också slutpriset.
Mina tips till kommande auktioner är att vara väl förberedd, påläst och hålla koll på vätskenivå. Det är inte alltid så lätt att återgiva korrekt färg på en bild, vilket är den brist med onlineauktioner.
Förr kunde man besiktiga flaskan själv, vilket fortfarande är en möjlighet för den noggranne budgivaren. Du kan besöka auktionerna i Västberga, Stockholm och be att få se på de flaskor som du är intresserad av.
Du blir garanterat välkomnad av personalen och får en muntlig beskrivning om lagringen för varje objekt du har ställt i sikte att lägga vantarna på. Sláinte & Good Luck!