fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Japansk bergswhisky smakar sotiga bananchips”

av Henrik Aflodal
17 mars 2022


 Reviews    Komagatake är högsta toppen i Kiso-bergen där Shinshu Distillery ligger på 798 meters höjd. Stället startade 1985 men lades ner 1993 för att ånyo rustas upp igen 2011 av ägaren Hombo Shuzo. Whiskyn säljs under varumärket Mars och nutida tappningar är av förklarliga skäl ungdomliga men kvaliteten finns där.

Jag hoppas innerligt att man lyckats med sitt arkeologiska uppdrag att gräva upp originalstilen så destillatet åldras lika förträffligt som förr. Några av de mest ikoniska japanska tappningarna jag provat kommer från dessa pannor. Litenheten charmar också. Mars-pannornas årskapacitet är 60 gånger mindre än Japans största destilleri.

Destilleriet lagrar sin whisky på tre olika ställen. På destilleriet i bergen i snöig kall väderlek. Men också på Hombos andra Tsunuki-destilleri i subtropiskt klimat långt söderut i Japan utanför Kagoshima. Samt i maritim miljö på Yakushima-ön ännu längre söderut.

Komagatake-utgåvan är ett prov på den framtida husstilen. Tillnamnet Shinshu Aging Edition indikerar att den lagrats på originalplatsen i de japanska alperna. Whiskyn lades ner 2018 och är alltså drygt 3 år gammal. Gjord på orökt maltkorn men har ändå den där sotiga bitonen man känner igen från förr.

Doften är föredömligt stor och oblyg . Whiskyn skäms inte för sig utan tar ut svängarna för att sprida sina ungdomliga behag obekymrad om riskerna att trilla ner i ungkolagropen likt mången europeisk whisky gjort.

Här bjuds på ungestrig gladlynt fruktighet. Vi talar om bananchips och tutti frutti med färsk tobak i kanten. Banal glädje men något väldigt intressant att bygga på framöver om man låter åtminstone dubbla tiden gå i faten.

I munnen banankräm och vaniljglass. Halvvägs mintig ek som stiger brant, mot slutet sotig fruktkola. I eftersmaken tar bananchipsen tillbaka initiativet från fruktkolan men den sotiga skitiga ådran förstärks också med ekon av ekmynta. Munkänslan efteråt är självfallet banan!

48% indikerar att man ska vattna. Med tanke på hur sprängfull av smaker whiskyn är kommer det att bli givande. Nosen dämpas såklart en smula och blir sockrigare när strukturen utmanas, men milda toner av torkad frukt får whiskyn att behålla formen.

Nu drar smaken mer åt bananvin som strax svänger i bananglass med vaniljstång. Mot slutet anfaller stramare ek följt av sälta. Eftersmaken är längre med ekchoklad och lemonad som går upp i citruspastill efter en stund. Den sotiga dimensionen som fått stå tillbaka vinner mark ånyo här i refrängen.

Det här ger en föraning vad som är att vänta med mer tid i faten. Frukten kultiveras och utvecklas samtidigt som den ekifieras vilket betyder att eken får större utrymme i helheten.

Och i takt med att frukten disciplineras kommer den här skitiga egenskapen hos destilleriet att komma fram mer. Framtiden ser komplex ut, och det är alltid positiva nyheter för en whisky!

Mars Komagatake 2021 Shinshu Aging Ed 48%

 86/88p ​ Doft 21/20, Smak 22/22, Avslut 21/23, Balans 22/23  Gjord av Shinshu och utgiven av Hombo Shuzo. Destillerad 2018 och buteljerad 2021. Lagrad på ekfat vid destilleriet i de japanska alperna på 798 meters höjd. 300 flaskor på hyllan från 18 mars.  SB-nr 11217, 1695 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.