Reviews Niwakami är en blended whisky som tillverkas av San Foods. Firman som grundades 1976 handlar med allt från whisky, konjak, shochu och industrialkohol till mirin för matlagning samt konfektyr.
Inget att skriva hem om kanske du tänker, och det stämmer nog. Mer spektakulärt är att undertecknad har fått det stora nöjet att ge den ett omdöme, särskilt då jag inte är känd för att höja japansk whisky till skyarna direkt.
San Foods har inte samma kändisstatus som till exempel Nikka eller Suntory, och det med all rätt, den här produkten siktar inte heller på det segmentet som tilltalar de japanska maltfantasterna.
Priset avslöjar att detta inte utger sig för att vara en lyxwhisky, men desto mer nyfiken blir jag på vad det här kan vara för hopkok.
Flaskan är spartansk med skruvkork i plåt och en etikett utsmyckad av något jag tror är körsbärsblommor, inte helt överraskande då Niwakami betyder Guds trädgård. Några japanska tecken finns där också liksom ett rött plastsigillklistermärke.
Redan i doften inser jag att det här inte alls är vad jag hade räknat med. Tankarna går direkt till Kanada och dess fäbless för olika typer av grainwhisky. Beståndsdelarna majs och ris skönjs tydligt och visst kan man ana att det finns en maltbas här också. Doften är ung och ganska spritig, men det är inte mycket annat att vänta heller.
“…som med nästan alla japaner upplevs en viss klinisk perfektion.”
Trots att det är en blended i det japanska lågprissegmentet har den en något udda alkoholhalt på 40,5%. När man lägger de första dropparna på tungan känns det kanske till och med ännu högre. Det sticker lite omotiverat mycket i tungan, något jag förknippar med högt destillerad alkohol.
Smaken är som väntat ganska ren men spritig, som med nästan alla japaner upplevs en viss klinisk perfektion, men smaken, nja, här händer inte så mycket. Med lite god vilja kan jag utöver råvarorna förnimma en hel del fat- och trätoner.
Så betyder det att jag sågar den här utgåvan? Tja, för den japanskinspirerade maltdrickaren är det här nog inte att rekommendera, men det finns ju betydligt fler tillämpningar av whisky än detta.
Med sin renhet och tydliga graintoner kan jag tänka mig den här som drinkbas till alla drinkar som vill ha den lätta fruktiga spannmålsstilen från denna. Det låter kanske klyschigt, som att jag försöker släta över en dålig whisky med drinkar som ursäkter.
Så är inte fallet, jag skulle välja den här till ett flertal drinkar före en Islay-rökare eller sherrybomb från Skottland, helt enkelt för att den nog passar bättre.
“I Japan är det inte helt ovanligt att man dricker whisky som måltidsdryck och även där tror jag den här kan göra sig riktigt bra till rätt typ av mat.”
Vidare kan den här nog tilltala den inte helt lilla skaran whiskydrickare som föredrar kanadensisk baswhisky av den typ som är storsäljare på Systembolaget. Priset kan dock vara i drygaste laget för konkurrensen, men för en japansk whisky är det verkligen inte högt.
I Japan är det inte helt ovanligt att man dricker whisky som måltidsdryck och även där tror jag den här kan göra sig riktigt bra till rätt typ av mat.
Avslutningsvis kan jag bara konstatera att jag tycker bättre om denna än om många andra billiga blended, men den har naturligtvis svårt att stå sig i priskonkurrensen med tanke på det japanska prisläget.