fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 28 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Blended whisky till japansk mat?

av Johan Tanner
15 december 2020


 Reviews    Niwakami är en blended whisky som tillverkas av San Foods. Firman som grundades 1976 handlar med allt från whisky, konjak, shochu och industrialkohol till mirin för matlagning samt konfektyr.

Inget att skriva hem om kanske du tänker, och det stämmer nog. Mer spektakulärt är att undertecknad har fått det stora nöjet att ge den ett omdöme, särskilt då jag inte är känd för att höja japansk whisky till skyarna direkt.

San Foods har inte samma kändisstatus som till exempel Nikka eller Suntory, och det med all rätt, den här produkten siktar inte heller på det segmentet som tilltalar de japanska maltfantasterna.

Priset avslöjar att detta inte utger sig för att vara en lyxwhisky, men desto mer nyfiken blir jag på vad det här kan vara för hopkok.

Flaskan är spartansk med skruvkork i plåt och en etikett utsmyckad av något jag tror är körsbärsblommor, inte helt överraskande då Niwakami betyder Guds trädgård. Några japanska tecken finns där också liksom ett rött plastsigillklistermärke.

Redan i doften inser jag att det här inte alls är vad jag hade räknat med.  Tankarna går direkt till Kanada och dess fäbless för olika typer av grainwhisky. Beståndsdelarna majs och ris skönjs tydligt och visst kan man ana att det finns en maltbas här också. Doften är ung och ganska spritig, men det är inte mycket annat att vänta heller.

“…som med nästan alla japaner upplevs en viss klinisk perfektion.”

Trots att det är en blended i det japanska lågprissegmentet har den en något udda alkoholhalt på 40,5%. När man lägger de första dropparna på tungan känns det kanske till och med ännu högre. Det sticker lite omotiverat mycket i tungan, något jag förknippar med högt destillerad alkohol.

Smaken är som väntat ganska ren men spritig, som med nästan alla japaner upplevs en viss klinisk perfektion, men smaken, nja, här händer inte så mycket. Med lite god vilja kan jag utöver råvarorna förnimma en hel del fat- och trätoner.

Så betyder det att jag sågar den här utgåvan? Tja, för den japanskinspirerade maltdrickaren är det här nog inte att rekommendera, men det finns ju betydligt fler tillämpningar av whisky än detta.

Med sin renhet och tydliga graintoner kan jag tänka mig den här som drinkbas till alla drinkar som vill ha den lätta fruktiga spannmålsstilen från denna. Det låter kanske klyschigt, som att jag försöker släta över en dålig whisky med drinkar som ursäkter.

Så är inte fallet, jag skulle välja den här till ett flertal drinkar före en Islay-rökare eller sherrybomb från Skottland, helt enkelt för att den nog passar bättre.

“I Japan är det inte helt ovanligt att man dricker whisky som måltidsdryck och även där tror jag den här kan göra sig riktigt bra till rätt typ av mat.”

Vidare kan den här nog tilltala den inte helt lilla skaran whiskydrickare som föredrar kanadensisk baswhisky av den typ som är storsäljare på Systembolaget. Priset kan dock vara i drygaste laget för konkurrensen, men för en japansk whisky är det verkligen inte högt.

I Japan är det inte helt ovanligt att man dricker whisky som måltidsdryck och även där tror jag den här kan göra sig riktigt bra till rätt typ av mat.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att jag tycker bättre om denna än om många andra billiga blended, men den har naturligtvis svårt att stå sig i priskonkurrensen med tanke på det japanska prisläget.

Niwakami Japanese Blended Whisky 40,5%

 80p ​  Doft 19, Smak 21, Avslut 18, Balans 22  Utgiven av San Foods. Blend av malt och grainwhisky (majs, ris) lagrad på bourbon barrels i minst tre år. Finns i Systembolagets fasta sortiment i 225 butiker.  SB-nr 2697, 399 kr

Senaste nytt

Svenska kreatörer gör konst av Absoluts pappflaska!

Nyheter
ons 5:06

altWHISKY-test: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.