
Whiskymakande Bourbon är amerikanernas nationalsprit. Whiskey-stilen får göras i alla delstater men de flesta fabrikerna ligger i Kentucky. Minst 51% av sädesinnehållet ska vara majs och lagring måste ske på nya ekfat.
Nu är japanerna på gång att göra en bourbon-liknande produkt på majs odlad på den norra ön Hokkaido. Man kommer förstås inte att kalla den nya whiskyn för just bourbon, som är en skyddad beteckning, men innehållsmässigt ligger stilarna nära varandra.
Initiativtagare är Hokkaido Liberty Whisky som driver utvecklingsprojektet ihop med två andra lokala destillerier uppbackade av forskare. Man vill blanda lokalt odlad majs med importerat korn och göra whisky som ska likna den amerikanska förlagan.
– I framtiden ska vi också lagra whiskyn i fat gjorda på japansk ek som vuxit här på Hokkaido, säger Hidekuni Hayashi, ägare till Hokkaido Liberty Whisky.
Den majs som odlas på Japan används mest till djurfoder men det ska man nu ändra på, förklarar Shigemasa Shimizu som leder projektet:
– Genom att kombinera majs med andra ingredienser som vi har här uppe ska whiskyn bli riktigt bra. Hokkaido har rent vatten. Och vi odlar egen råg för att smaksätta whiskyn med. Klimatet är kallare än i Kentucky vilket såklart kommer att ge vår variant en helt egen prägel.
Whiskystilen har inte fått något namn ännu men den första versionen väntas ges ut av Hokkaido Liberty år 2026. Men att whiskyn ska kunna påverka importen av äkta amerikansk bourbon är osannolikt.
För det första blir priset mycket högre på den inhemska spriten som produceras i små volymer. För det andra är bourbon väldigt populärt i Japan med många egna specialutgåvor som säljer bra. Majoriteten fans föredrar självfallet att dricka ”originalet” framgent.
Fast det är givetvis just intresset för bourbon som är drivkraften för de nya entreprenörerna som tror att det finns en gynnsam marknad för en dyrare inhemsk variant av den amerikanska förlagan.