Maltwhisky-VM Premiärprovningen i 2022 års upplaga av Maltwhisky-VM är avklarad. I ett soligt Karlstad gick taggade värmlänningar i klinch med ett gäng japanska maltdestillerier och några europeiska.
Ikoniska Yoichi utmanades av liknande singelmalter stilmässigt. Det mest omtalade japanska destilleriet startat 1934 av pionjären Masataka Taketsuru som i slutet 1910-talet reste till Europa för att lära sig mer om brygg- och destilleringsteknik samt vinmakande.
Hemkommen hjälpte han 1924 vinhandlare Shinjiro Torii igång med Yamazaki utanför Kyoto men det var med Yochi hans dröm om ett eget destilleri i skotsk Highland-stil uppfylldes.
En whisky med liten rökighet. Idag har maltkornet en rökhalt på 17 ppm fenoler. Efter bearbetning i ekfat sjunker rökigheten undan till en rökskyla.
VM-general Henrik Aflodal som med fast hand leder VM-provningarna lyser som en sol när The Spirits News pratar med honom efter provningen:
– Denna brokiga samling singelmalter bländade församlingen. Japanerna med alla sina estrar, hårt utmanade av walesaren som imponerade på alla. Det var tvära kast smakmässigt mellan varje glas. Kan man få en bättre start på världens största och mest intressanta whiskytävling?
Maltwhisky-VM är folkets tävling där whiskyklubbar med rutinerade provare tar sig an ett hemligt startfält. Sex utgåvor från lika många whiskyfirmor blindprovas omsorgsfullt. Sedan röstar var och en på de två whiskys man tycker ska gå vidare till semifinal.
Karlstad-gänget var tydliga i sin uppfattning. Tre destillerier stack ut. Walesaren Penderyn drog kortaste strået men var femte provare valde den som sin etta.
Provningsledare Aflodal var själv imponerad av whiskyn som vanligen kommer i madeira-fat men här har man tagit bourbonfatslagrad whisky och stoppat om den i europeiska refillfat som bränts ur ånyo för att liva upp eken.
– Det är verkligen synd att Penderyn inte tog sig vidare. Whiskyn stånkar av godisestrar och har en lång tropisk smak med fetare ektoner i avslutet som nästan blir lite skitigt. En otroligt smutt och god singelmalt som går på djupet i efterspelet. Precis vad man vill ha av en kvalificerad singelmalt.
Japanerna som tillsammans avancerade till nästa steg utkämpade en hård kamp om juryns gunst. Värdwhiskyn Yoichi som för flera år sedan sålde slut på åldersbestämd singelmalt serverar numera en 5/6-årig NAS-whisky. Likt all japansk whisky framhävs de söta estrarna.
Men grundaren Taketsurus ande svävar över destillatet. Han ville ha en mer återhållen whisky i skotsk stil där frukten integreras i smakpaletten och balanseras med måttfull rökighet.
– Jag hajade till direkt när glaset kom. Det här är Yoichi i sin linda. Man ser varifrån den forne 10-åringen fick sin storhet. Maltig doft i skotsk stil med äppelchips och tobak. Frisk och söt! Savande fruktig mun som halvvägs blir lite rökig och mot slutet andas piprök. Lättsam refräng som rullar fram på spröd torvrök.
Enligt juryordförande Aflodal en solklar vinnare vore det inte för Chichibus nykok som charmade fler jurymedlemmar med 45% förstaröster jämfört med 25% för Yoichi som å andra sidan fick dubbelt så många andraröster.
Chichibu grundades av Ichiro Akuto 2008, vars släkt dessförinnan kokade fram mytiska Hanyu i Tokyos förorter. Destilleriet håller än så länge rätt låg profil. Ichiro sparar sin delikata sprit för att kunna ge ut äldre utgåvor i framtiden, förklarar Henrik Aflodal:
– Chichibu överraskade mig i blindprovningen. Man känner att den innehåller blandade åldrar. Honung och tuggummiestrar med grästoner i näsan visar på begynnande komplexitet. Simmiga estrar i munnen som vänder i en luftig lättsam finish med mandelbiskvier och en eterisk beska från mizunara-eken.
Mizunara Wood Reserve heter tappningen som är en mix av yngre Chichibu-malt och äldre maltwhisky från andra japanska destillerier. All whisky har lagrats på japansk mizunara-ek som framkallar en fragrant ton av aloe.
Och det var såklart denna edge som fällde avgörandet och fick utgåvan att slutligen stå som vinnare i VM-turneringens första drabbning.
MALTY style | Karlstad 26 april
1. Ichiro’s Chichibu Mizunara 46% = 55+2 poäng
2. Yoichi Single Malt 45% = 38+6
———————————–
3. Penderyn Rich Oak 46% = 28
4. Westland American Oak 46% = 9
5. Kamiki 48% = 8
6. Jura 12 år 40% = 6
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).