fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Japansk duo imponerar i Maltwhisky-VM:s första kvalprovning

Maltwhisky-VM 2022 – Kvalprovning I

av Axel Aflodal
27 april 2022

 Maltwhisky-VM    Premiärprovningen i 2022 års upplaga av Maltwhisky-VM är avklarad. I ett soligt Karlstad gick taggade värmlänningar i klinch med ett gäng japanska maltdestillerier och några europeiska.

Ikoniska Yoichi utmanades av liknande singelmalter stilmässigt. Det mest omtalade japanska destilleriet startat 1934 av pionjären Masataka Taketsuru som i slutet 1910-talet reste till Europa för att lära sig mer om brygg- och destilleringsteknik samt vinmakande.

Hemkommen hjälpte han 1924 vinhandlare Shinjiro Torii igång med Yamazaki utanför Kyoto men det var med Yochi hans dröm om ett eget destilleri i skotsk Highland-stil uppfylldes.

En whisky med liten rökighet. Idag har maltkornet en rökhalt på 17 ppm fenoler. Efter bearbetning i ekfat sjunker rökigheten undan till en rökskyla.

VM-general Henrik Aflodal som med fast hand leder VM-provningarna lyser som en sol när The Spirits News pratar med honom efter provningen:

– Denna brokiga samling singelmalter bländade församlingen. Japanerna med alla sina estrar, hårt utmanade av walesaren som imponerade på alla. Det var tvära kast smakmässigt mellan varje glas. Kan man få en bättre start på världens största och mest intressanta whiskytävling?

Maltwhisky-VM är folkets tävling där whiskyklubbar med rutinerade provare tar sig an ett hemligt startfält. Sex utgåvor från lika många whiskyfirmor blindprovas omsorgsfullt. Sedan röstar var och en på de två whiskys man tycker ska gå vidare till semifinal.

Karlstad-gänget var tydliga i sin uppfattning. Tre destillerier stack ut. Walesaren Penderyn drog kortaste strået men var femte provare valde den som sin etta.

Provningsledare Aflodal var själv imponerad av whiskyn som vanligen kommer i madeira-fat men här har man tagit bourbonfatslagrad whisky och stoppat om den i europeiska refillfat som bränts ur ånyo för att liva upp eken.

– Det är verkligen synd att Penderyn inte tog sig vidare. Whiskyn stånkar av godisestrar och har en lång tropisk smak med fetare ektoner i avslutet som nästan blir lite skitigt. En otroligt smutt och god singelmalt som går på djupet i efterspelet. Precis vad man vill ha av en kvalificerad singelmalt.

Chichibus utrustning står i ett enda stort rum, förutom maltkvarnen som av brandskyddsskäl står i ett eget utrymme.

Japanerna som tillsammans avancerade till nästa steg utkämpade en hård kamp om juryns gunst. Värdwhiskyn Yoichi som för flera år sedan sålde slut på åldersbestämd singelmalt serverar numera en 5/6-årig NAS-whisky. Likt all japansk whisky framhävs de söta estrarna.

Men grundaren Taketsurus ande svävar över destillatet. Han ville ha en mer återhållen whisky i skotsk stil där frukten integreras i smakpaletten och balanseras med måttfull rökighet.

– Jag hajade till direkt när glaset kom. Det här är Yoichi i sin linda. Man ser varifrån den forne 10-åringen fick sin storhet. Maltig doft i skotsk stil med äppelchips och tobak. Frisk och söt! Savande fruktig mun som halvvägs blir lite rökig och mot slutet andas piprök. Lättsam refräng som rullar fram på spröd torvrök.

Enligt juryordförande Aflodal en solklar vinnare vore det inte för Chichibus nykok som charmade fler jurymedlemmar med 45% förstaröster jämfört med 25% för Yoichi som å andra sidan fick dubbelt så många andraröster.

Chichibu grundades av Ichiro Akuto 2008, vars släkt dessförinnan kokade fram mytiska Hanyu i Tokyos förorter. Destilleriet håller än så länge rätt låg profil. Ichiro sparar sin delikata sprit för att kunna ge ut äldre utgåvor i framtiden, förklarar Henrik Aflodal:

– Chichibu överraskade mig i blindprovningen. Man känner att den innehåller blandade åldrar. Honung och tuggummiestrar med grästoner i näsan visar på begynnande komplexitet. Simmiga estrar i munnen som vänder i en luftig lättsam finish med mandelbiskvier och en eterisk beska från mizunara-eken.

Mizunara Wood Reserve heter tappningen som är en mix av yngre Chichibu-malt och äldre maltwhisky från andra japanska destillerier. All whisky har lagrats på japansk mizunara-ek som framkallar en fragrant ton av aloe.

Och det var såklart denna edge som fällde avgörandet och fick utgåvan att slutligen stå som vinnare i VM-turneringens första drabbning.

MALTY style | Karlstad 26 april

1. Ichiro’s Chichibu Mizunara 46% = 55+2 poäng
2. Yoichi Single Malt 45% = 38+6
———————————–
3. Penderyn Rich Oak 46% = 28
4. Westland American Oak 46% = 9
5. Kamiki 48% = 8
6. Jura 12 år 40% = 6

Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.