fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 23 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Japansk grainwhisky överlägsen den skotska”

av Henrik Aflodal
15 september 2020


 Reviews    Sendai heter destilleriet som ligger i Miyagi-provinsen. Ändelsen Kyo betyder korn så för en japan klingar detta vackert – kornet från Miyagi!

Sendai är det fruktiga destilleriet i Nikka-koncernen, Yoichi står för röken. Och denna NAS-version är förvisso trevlig men lite för ung.

Det behövs mer ek för att ansa nivåerna på frukten i spriten och skapa en sorts komplexitet. Å andra sidan har man byggt på fler lager nu än förra året då whiskyn kläddes av naken på ett generande sätt.

Doften är däven och inget vidare egentligen. Det luktar dämpat av radiator och svartvinbärsblad. Tyngdpunkten sänks av 70%-ig choklad. Rabarberpaj piggar upp en smula.

Smaken är grejen med tappningen. Rund och fruktig, nästan tropisk med goda godistoner halvvägs. Sedan blir det kärvare när destillatet springer iväg i bitig syrlig stil.

Utgången är lång över surkart med skalbeska plus en släng mörka fenoler längst bort. Nedtryckt nos och aningen för aggressiv eftersmak. Obalanserad men energisk. Vatten ökar kantigheten och hetta förtar frukten.

Om maltwhiskyn behöver mer stöd av eken gäller det inte grainwhiskyn. Det är Sendai som står för grain-delen i firmans blends. Whiskyn kokas i gammaldags coffey-pannor på majsbaserad mäsk. Kolonnpannor vars design grundaren Masataka Taketsuru lånade från Skottland på 1920-talet.

Det här är några av få återstående original-coffey-pannor i världen. Vilket blir en konkurrensfördel när det kommer till singelgrainwhisky. I alla fall på det sätt Nikka kör sin antika anläggning.

Nu är ju COFFEY MALT rent tekniskt ingen grainwhisky eftersom produkt som titeln antyder görs på 100% mältat korn, alltså en maltwhisky. Men förledet COFFEY gör att släktskapet med majswhiskyn är starkare än med maltwhiskyn kokad i ställets vanliga pot stills. Anledningen är att den förra pannan åstadkommer 94%-ig alkohol medan den senare processen understiger 70%. Kemin i Coffey Malt liknar mer en grainwhisky med andra ord så vi jämför den med den sortens whisky.

Det ska sägas direkt. Det här är en grain i världsklass! Nyhälld luktar whiskyn syltlök och gröna bananer med vingummi basen och lite mandelbiskvier. Man känner tunnheten som finns hos grainwhisky generellt och kan ana etanolen bakom alla estrar.

Smaken är banalt genial. Först sura nappar, sedan skumbanan. Halvvägs stramare ek och samtidigt etanol-pillrig som en grainwhisky ska vara.

Eftersmaken är lång med stringenta ektoner inklusive syrlig frukt som planar ut i god lemonad. Förträfflig regi, först bara mjäkigt god, sedan vuxet strukturerad.

Inte undra på att japanerna gör blended whisky i världsklass också. Grainwhiskystilen är fruktigare än den skotska (trots kornråvaran med sina frukthämmande maltlipider). Man laddar på med mer estrar som både är sötare men också syrligare. Den här energin måste hållas på plats av ek och Nikka Coffey Grain uppvisar exemplarisk ekbehandling, bravo!

Med vatten doftar glaset geléfigurer och citrusen tilltar, lite knäcktoner dyker upp i kanten. Smaken är sötare och fylligare med mer fruktbeska men rundare och snällare i avslutet där eken dämpar hovsamt.

Miyagikyo 45%

 85/82p ​ Doft 20/20, Smak 23/21, Avslut 21/21, Balans 21/20  Maltwhisky från Sendai. Mestadels lagrad på refill sherryfat med mindre andel 1st fill bourbon. 1740 flaskor till SE som födelas på 55 butiker 22 september.  SB-nr 40817, 849 kr

Nikka Coffey Malt 45%

 92/91p ​ Doft 22, Smak 24/23, Avslut 23, Balans 23  Som namnet antyder görs Coffey Malt på 100% mältat korn som är orökt och destilleras i en kolonnpanna av Coffey-typ. Lagrad på refillfat av amerikansk ek som man byggt och dessutom kolat om med eld för att friska upp eken. Till SE kommer 1740 flaskor som fördelas på 55 butiker med start 15 september.  SB-nr 11013, 691 kr

FOTNOT. The Spirits News 100-poängskala appliceras på varje spritkategori var för sig. Det betyder att blended whisky jämförs med sina gelikar, grainwhisky poängsätts utifrån sin kategori och maltwhisky matchas mot annan maltwhisky. Precis lika självklart som att lagrad rom eller cognac jämförs inom sina genrer.

Senaste nytt

Hjälp oss välja nästa whiskyfat att buteljera

Nyheter
tor 14:03

Familjen Dant får inte sälja Dant-whiskey

Features
tor 5:11

Sista dropparna långlagrad japansk whisky på länge

Krönikan
ons 5:41

Brendan McCarron hoppar av Ardbeg-projektet

Krönikan
tis 13:40

Svenskarna får sin egen Gin & Tonic-dag 20 april!

Nyheter
tis 5:15

Ingen sprit till minderåriga, åldersgräns på flaskor på gång

Nyheter
mån 5:37

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.