Reviews Sendai heter destilleriet som ligger i Miyagi-provinsen. Ändelsen Kyo betyder korn så för en japan klingar detta vackert – kornet från Miyagi!
Sendai är det fruktiga destilleriet i Nikka-koncernen, Yoichi står för röken. Och denna NAS-version är förvisso trevlig men lite för ung.
Det behövs mer ek för att ansa nivåerna på frukten i spriten och skapa en sorts komplexitet. Å andra sidan har man byggt på fler lager nu än förra året då whiskyn kläddes av naken på ett generande sätt.
Doften är däven och inget vidare egentligen. Det luktar dämpat av radiator och svartvinbärsblad. Tyngdpunkten sänks av 70%-ig choklad. Rabarberpaj piggar upp en smula.
Smaken är grejen med tappningen. Rund och fruktig, nästan tropisk med goda godistoner halvvägs. Sedan blir det kärvare när destillatet springer iväg i bitig syrlig stil.
Utgången är lång över surkart med skalbeska plus en släng mörka fenoler längst bort. Nedtryckt nos och aningen för aggressiv eftersmak. Obalanserad men energisk. Vatten ökar kantigheten och hetta förtar frukten.
Om maltwhiskyn behöver mer stöd av eken gäller det inte grainwhiskyn. Det är Sendai som står för grain-delen i firmans blends. Whiskyn kokas i gammaldags coffey-pannor på majsbaserad mäsk. Kolonnpannor vars design grundaren Masataka Taketsuru lånade från Skottland på 1920-talet.
Det här är några av få återstående original-coffey-pannor i världen. Vilket blir en konkurrensfördel när det kommer till singelgrainwhisky. I alla fall på det sätt Nikka kör sin antika anläggning.
Nu är ju COFFEY MALT rent tekniskt ingen grainwhisky eftersom produkt som titeln antyder görs på 100% mältat korn, alltså en maltwhisky. Men förledet COFFEY gör att släktskapet med majswhiskyn är starkare än med maltwhiskyn kokad i ställets vanliga pot stills. Anledningen är att den förra pannan åstadkommer 94%-ig alkohol medan den senare processen understiger 70%. Kemin i Coffey Malt liknar mer en grainwhisky med andra ord så vi jämför den med den sortens whisky.
Det ska sägas direkt. Det här är en grain i världsklass! Nyhälld luktar whiskyn syltlök och gröna bananer med vingummi basen och lite mandelbiskvier. Man känner tunnheten som finns hos grainwhisky generellt och kan ana etanolen bakom alla estrar.
Smaken är banalt genial. Först sura nappar, sedan skumbanan. Halvvägs stramare ek och samtidigt etanol-pillrig som en grainwhisky ska vara.
Eftersmaken är lång med stringenta ektoner inklusive syrlig frukt som planar ut i god lemonad. Förträfflig regi, först bara mjäkigt god, sedan vuxet strukturerad.
Inte undra på att japanerna gör blended whisky i världsklass också. Grainwhiskystilen är fruktigare än den skotska (trots kornråvaran med sina frukthämmande maltlipider). Man laddar på med mer estrar som både är sötare men också syrligare. Den här energin måste hållas på plats av ek och Nikka Coffey Grain uppvisar exemplarisk ekbehandling, bravo!
Med vatten doftar glaset geléfigurer och citrusen tilltar, lite knäcktoner dyker upp i kanten. Smaken är sötare och fylligare med mer fruktbeska men rundare och snällare i avslutet där eken dämpar hovsamt.
Miyagikyo 45%
85/82p Doft 20/20, Smak 23/21, Avslut 21/21, Balans 21/20 Maltwhisky från Sendai. Mestadels lagrad på refill sherryfat med mindre andel 1st fill bourbon. 1740 flaskor till SE som födelas på 55 butiker 22 september. SB-nr 40817, 849 kr
Nikka Coffey Malt 45%
92/91p Doft 22, Smak 24/23, Avslut 23, Balans 23 Som namnet antyder görs Coffey Malt på 100% mältat korn som är orökt och destilleras i en kolonnpanna av Coffey-typ. Lagrad på refillfat av amerikansk ek som man byggt och dessutom kolat om med eld för att friska upp eken. Till SE kommer 1740 flaskor som fördelas på 55 butiker med start 15 september. SB-nr 11013, 691 kr
FOTNOT. The Spirits News 100-poängskala appliceras på varje spritkategori var för sig. Det betyder att blended whisky jämförs med sina gelikar, grainwhisky poängsätts utifrån sin kategori och maltwhisky matchas mot annan maltwhisky. Precis lika självklart som att lagrad rom eller cognac jämförs inom sina genrer.