fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 9 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Japansk whisky i TV4

av Henrik Aflodal Esq
22 april 2009

 WhiskyTV    Whiskyspots Henrik Aflodal presenterade idag sin bok om japansk whisky i TV4-programmet ”Efter tio” med Malou von Sivers. Han fick backa upp bokens kontroversiella budskap att japanskt är bättre än skotskt i direktsändning:
– Japansk whisky håller mycket hög prestanda, whiskyn är god med breda smakpaletter och rejäl impact. Skotsk whisky är kanske bättre balanserad med luftigare design men håller överlag lägre profil. Undantagen är hårdsatsande singelmaltdestillerier som levererar smaker i världsklass. Jämför vi nationernas samlade utbud slår faktiskt det japanska högre.

Operakällarens kökschef Stefano Catenacci serverade specialkomponerade maträtter med japansk touch. Till maten smuttades självklart på whisky. Japanerna är ju kända för att dricka starkt till maten men i folkdjupen rör det sig numera om det egna brännvinet shochu (ca 25%) samt naturligtvis risvinet sake och lageröl av dansk lättdrucken typ. Under glansdagarna på 1970/80-talen dracks gärna whisky till maten, främst eftersom drycken var det mest exklusiva (och dyraste) på menyn.

Yamazaki 12 år passar till miso-soppa, börja med whiskyn och låt sedan den mustiga buljongbaserade mison sluka whiskyn, Yamazakis enkla men distinkta eftersmak bryter igenom svagt. Den koreanska råbiffen med päron och koriander behöver en tung sherryinfluerad maltwhisky som Karuizawa 12 år, fascinerande är att whiskyn exponerar det koriandergröna.
Till de räkfyllda Dim sung-knytena passar Nikka White, en röjar-rökig maltwhisky med stor sötma, röken borrar sig ner i umami-smaken och frilägger vitlök och koriander, sötman är bryggan emellan elementen. En storslagen smakupplevelse. Den mjälla lätta grillade tonfisken är underbar med den likaledes lätta Nikka Red, snäll frukt och parfymstråk rör sig varligt över tonfisksmaken. Mer tryck i kombinationen framkallar en Yoichi 10 år som tar över, whiskyn lägger ostörd ut mjuk rök och krämig sherry i eftersmaken.

Se klipp ur programmet på TV4 Anytime:
>> Henrik Aflodal om japansk whisky
>> Japansk mat med mera
>> Recept Grillad tonfisk

Senaste nytt

Alt-sprit här för att stanna

Nyheter
mån 14:04

USA-tullar på skotsk maltwhisky tas bort

Nyheter
mån 5:50

Barracuda släpper vaniljkryddad rom

Nya släpp
fre 14:00

Ha-begärets gåta…

Nyheter
tor 14:55

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.