Nya släpp Japansk whisky har sitt eget liv, helt frikopplat från vanliga konventioner och spelregler. Så när bolaget Yoshino Spirits Co slår fast att man med sin Umiki lanserar världens första havs-infuserade whisky får man väl tro dem…
Fast när man läser det finstilta framgår att whiskyn slutlagrats på furu-fat (pine). Påstående ovan verkar vara en ordlek eftersom det japanska ordet för ocean är ’umi’ med tillägget ’ki’ som betyder träd. Men ändå inte. För på nästa rad skriver japanerna att man tillsatt en skvätt av Stilla Havet i varje flaska, alltså lite saltvatten.
Whiskyn i flaskan är annars en mix av malt- och grainwhiskies. Varav merparten sannolikt är bulkwhisky köpt från Skottland. De stora japanska destillerierna som gör framförallt grainwhisky säljer inte till utomstående.
Hursomhelst uppger Yoshino att whiskyn ”luktar sjöbris och har en avrundad gräsig smak.” Produkten säljs redan i Asien och USA men ska rullas ut internationellt senare i maj.
Sedan tidigare säljer Yoshino Kamiki, en blend som faktiskt finns på Systembolaget: SB-nr 83388, 695 kr, 50 cl)