Reviews Japan är ett rikt whiskyland numera. Vid sidan av de stora whiskykoncernerna som Suntory, Nikka och Kirin finns sakébryggerier och shochu-tillverkare som nu tagit upp whiskysysslan igen.
På 1980-talet gjorde alla whisky men en brännvinsversion. 1989 ändrades skattereglerna och därefter rensades industrin på fuskwhisky och idag är det riktig sädesbaserad whisky som tillverkas.
Miyashita är ett saké-bryggeri i Okayama-prefekturen, som ligger mellan Osaka och Hiroshima. Här kör man kornmaltwhisky med utgångspunkt i hur sake bryggs. De första ölkoken skedde 2002. Destillerat öl såldes under namnet ’Beer Spirits Old Doppo’.
Whiskylicensen togs ut 2011. Intressant är att man gör sin whisky på lokalt korn skördat i regionen (de stora destillerierna importerar malt från Europa).
Miyashita vill göra ren korttidslagrad whisky med tydliga kornmalttoner. Färskvara alltså. Destilleringen sker i små pot stills med kolonnformade halsar för att åstadkomma en ren sprit. Tio olika fattyper används från de vanliga amerikanska bourbonfaten till körsbärsträ och japansk ek.
Vad får vi? Jo, något mycket spännande och överraskande. Okayama är en apart otypisk japan. Estrarna trycks till av aldehyder a la Skottland. Munnen är lagom finklig och närapå spritig, sötman balanserar. Just därför är whiskyn kul, det är inget man förväntar sig att få.
Okayama Single Malt doftar i alla fall som en japan brukar göra, charmigt estrig. Lätt sockrig arom av sockerdricka med sega råttor och tydlig ton av sandelträ.
Smaken är sötstinn av sockerlag men drabbas strax av skogiga toner av skosula. Halvlång renare sötspritig finish med krypbeska och gräsiga toner.
Smaken har karaktär men detta är ingen stor singelmalt. Än så länge kan tilläggas. Trots det varma klimatet borde man tillåta sig att vänta lite längre för att frukttoner ska hinna utvecklas och finklet integreras.
Yamazaki heter världens mest kända Japan-destilleri. Invigt 1924 av Shinjiro Torii och som singelmalt vida exporterad världen över, inte minst till USA.
Nu kommer Yamazakura, en blended whisky som inte har något med kändisen att göra, mer än namnet som i västerländska ögon har många bokstäver gemensamma.
Utgivaren sysslar egentligen inte alls med whisky. Sasanokawa Shuzo kokar shochu-sprit. Men även whisky på sistone som ges ut under Yamazakura-etiketten. Detta är ett så kallad ji-whisky-märke vilket betyder att spriten gjorts i ett litet destilleri och ges ut i begränsad upplaga.
Japan-kännare kanske hajar till inför namnet som är sammankopplat med kultwhiskyn Hanyu. Ichiro Akuto som idag driver Chichibu Distillery tvingades sälja familjeföretaget 2004 för att undvika konkurs.
Sakemakaren Toa Shuzo tog över och tänkte koka om whiskylagret till industrisprit. I sista stund lyckades Akuto köpa loss de kvarvarande whiskyfaten uppbackad av just Sasanokawa som skaffade whiskylicens för ändamålet.
Ifrån deras lagerhus Härifrån kom sedan den världskända spelkortserien med Hanyu som gav Ichiro Akuto startkapital för att komma igång med Chichibu-projektet.
2016 startade Sasanokawa egen whiskytillverkning i Asaka Distillery som ligger norr om Tokyo på väg mot Sendai. Det är whisky härifrån som ingår i Yamazakura-blenden som är något alldeles eget.
Whiskyn formligen stinker av skumbanan och vaniljpudding/sockerkaka. En bit från glaset anas torvrök. En barnsligt glad arom som är frigjort vulgär. På beskrivningen låter det löjligt men den där röktonen (som inte märks) gör att balansen sitter där – I love it!
Smaken är dock vattnig och närmast obefintlig. Tobak är allt som dyker upp i starten. Men snart kommer sötman igång. Whiskyn utvecklas till ett sockerpiller med karamell och mot slutet ansluter vaniljkola och marshmallows – väldans god!
Rätt kort eftersmak som är sockerlagsren i sin sötma. Men i botten stramare fenoler som gör finishen aningen kärvare. Välgörande bananestrar hänger kvar.
Om Okayama inte kändes så japansk är detta en sötlarmande blended whisky i sann Japan-anda. De banala bananestrarna uppfostras av torvrök. Alldeles underbar över is med en citronskiva i glaset. Try it!