fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 10 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Nikkas jästexperiment förvandlar Yoichi till en fruktbomb!”

av Henrik Aflodal
13 april 2023

 Reviews    Nikka har sedan början av 00-talet gjort whisky på egenutvecklade jäststammar. I jästbanken finns hundratals varianter att tillgå. Mannen som initierade forskningsprojektet är forne destillerichefen på Sendai/Miyagikyo, dr Keiichi Nakagawa.

Till skillnad från Suntory som använder pannor med olika design har ju Nikka bara två uppsättningar pannor på sina bägge maltdestillerier.

Genom att förändra kemin i jäskaren kan man producera väsensskilda stilar i en och samma anläggning. Detta är förstås en förutsättning för att kunna göra blended whisky inhouse.

Olikt Skottland byter inte fåtalet japanska whiskybolag sprit med varandra så allt måste göras inom företaget. Vilket också är bakgrunden till att man äger skotska destillerier vars lager används än idag till blended-produkterna.

En Single Malt hos Nikka kan med andra ord bestå av olika spritkvaliteter gjorda på ett och samma destilleri. Det var därför forna Yoichi 12 år var rökigare än 10-åringen, något som på pappret är borde vara omöjligt eftersom fenolerna äts upp av träfaten. Men så ville man ha det och blandade sålunda i mer rökdestillat i den tappningen.

Att byta mellan olika rökgrader i kornmalten är kutym i Skottland. De rökfria fastlandsdestillerierna kokar nästan mangrant röksprit i lönndom. Men att mixtra med jästen är inget någon skotte sysslat med historiskt. Till skillnad mot i Amerika där jästen är central. En whiskeymakare däröver utan egenodlad jäststam är inte värd namnet!

Nikkas approach var på sin tid epokgörande. Att släppa ner en ny jäst i vörten är som att upptäcka en ny dimension i världsalltet. Det skapar oanade möjligheter att byta stil helt och hållet på whisky.

Nu äntligen får vi se frukterna av det långsiktiga arbetet med jästtyper. Det är i jäskaret de smaker skapas som sedan återupptäcks och raffineras i pannan. Jässtadiet är väldigt viktigt alltså. Vilket man inser när trollkonsterna i framförallt Yoichi uppenbaras.

Tanken med båda nya utgåvorna i Discovery-serien är att visa vad som händer när reglagen för estrarna skruvas upp. Störst blir förändringen i det annars återhållna Yoichi-destillatet. Maken till fruktgalen Yoichi har man väl aldrig skådat.

Det luktar tropiska estrar a la Juicy Fruit och nektar. I kanten salvia och mitt i äppel-Champis med ricinolja bakom. En luftigt exotisk arom som mer påminner om en Miyagikyo eller kanske en Yamazaki.

Tät långsam smak av råglimpa som bågnar under estrar av allehanda slag. Snart blommig och mot slutet savande tablettask-explicit. Lång lågmält puttrande finish som är jämn med söta malttoner varur tropisk nektar växer. Söt torvrök anas och gör finishen mer livfull.

En rakt på-estrig tappning som är blommigt söt och enastående Yoichi-otypisk! Whiskyn blir mer avancerad varsamt vattnad. I näsan mer malttoner med en enklare lugnare sötma.

Smaken blir slow med flamboyanta estrar och rågbrödiga övertoner samt äppelchips mot slutet med nektar och en smula smutsig rök. Förtätad söt torvrök/läder i eftersmaken där fruktkaramell bär.

Röken anas bara, det är frukten som dominerar. Framstår som en ultrabegåvad Miyagikyo med rökskyla och oljig ouvertyr!

Systerdestillatet Miyagikyo är känt för sin fruktighet. Frågan är om det går att pressa in ännu mer frukt i spriten? Doften opponerar sig mot försöket och backar ner ett steg. Mer malttoner med fruktkola runtom. Honung i centrum och en känsla av fralla, gränsande till bulldeg. En sorts fetsmörig fruktighet.

Långsam smak av estrar som mango och banan. Strax syrlig av kumquats, mot slutet fragrant fanér. Under en luftigt smörig kokos-ton. Lång böljande eftersmak. koncentrerad syrlig nektar i botten med kliande fanér allteftersom och kryddek som slutligen lättar på trycket.

Doften tar lite tid att vänja sig vid. En diminuitivt fetsmörig fruktnos. Vatten dämpar. Fruktkaramell och fragrant ek. Men den frukttjocka munnen med en bakad kokosoljig känsla av tropisk frukt är charmant, lättsamt komplex och nästan luftig.

Vattnad bara rikare och dessutom längre med en komplexitet man inte trodde var möjlig i en Miyagikyo. Eftersmaken med vatten i glaset är fetare med gammelestrar och läder. En djupliggande beska bär.

Paradoxalt nog lugnare än Yoichis fruktiga reinkarnation, mer eftertänksam än extravagant. Måste vara det Sendai-kok jag längtat efter i alla dessa år?

LÄS MER: “Rökfri Yoichi är rökig ändå!” – Discovery 1

Yoichi Discovery Aromatic Yeast 48%

 92p ​  Doft 23/22, Smak 23/24, Avslut 23/23, Balans 23/23  Andra släppet i Nikkas Discovery-serie presenterad ifjol. Gjord på tre sorters maltkorn = rökigt +20 ppm, lättrökt 10 ppm samt orökt. Jäsning med mix av ’distiller’s yeast’ för att producera alkohol och ”aromatisk jäst” för smakens skull. Pannorna är en tredjedel så stora som Miyagikyos med nedåtlutande lyne-armar som ger en fylligare spritkvalitet tänkt att tillvarata fenolerna. Lagrad på kombination av bourbon- och sherryfat samt amerikansk nyek och refill-fat. Totalt 4800 flaskor utgivna 2022, varav 120 får ett webbsläpp 13 april.  SB-nr 41373, 2504 kr

Miyagikyo Discovery Aromatic Yeast 47%

 91p ​  Doft 21/20, Smak 24/24, Avslut 23/24, Balans 23/23  Andra släppet i Nikkas Discovery-serie introducerad ifjol. Gjord på orökt maltkorn. Jäsning med mix av ’distiller’s yeast’ för att producera alkohol och ”aromatisk jäst” för smakens skull. Pannorna är stora med uppåtlutande lyne-armar som ger en något renare och fruktigare sprit. Lagrad på kombination av bourbon- och sherryfat samt amerikansk nyek och refill-fat. Totalt 4800 flaskor utgivna 2022, varav 120 får ett webbsläpp 13 april.  SB-nr 41372, 2503 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.