Äldst & Dyrast & Bäst Familjen Grant är tålmodiga. Man vet att spara på fat av sin Glenfarclas-whisky. Som har en särställning i Skottland, av flera skäl. Destilleriet vid foten av berget Benrinnes på Speyside är nämligen ett av de sista i Skottland som fortfarande drivs av grundarfamiljen.
Man var ett också av de första destillerierna i Skottland att ta emot whiskyturister. Besökscentrat öppnade 1973, bara Glenfiddich hann före.
Familjen har i många år givit ut gamla fat i Family Reserve-serien. I juni 2007 släpptes det första åtråvärda fatet från 1952. Överraskande nog vid ’cask strength’.
Men så var Grants först med att ge ut stark whisky i modern tid när George Grant den äldre lät buteljera klassikern 105 proof 1968. En sherry-hogshead som gavs bort i julklapp till affärsbekanta, som efter helgerna var tillbaka för att köpa mer!
Det är styrelseordförande John L. S. Grant, som firar 50-årsjubileum i företaget, man ärar med den nya 50-åringen. Upplagan är begränsad till 836 buteljer á 9000 pund styck. John är femte generationen Grant och började jobba i familjeföretaget 1974:
– Här på Glenfarclas är vi stolta över att kunna ge ut sällsynt whisky i små upplagor. Det är en viktig del av vårt familjearv. Just den här utgåvan är speciell för mig eftersom den precis som jag varit med i ett halvsekel i den skotska whiskyindustrin.
Styrkan på whiskyn är 50% och den är hämtad ur sherry-fat. Destillerichef Callum Fraser har valt ut faten som lades ner i början av 1970-talet:
– Att få skapa produkter som Glenfarclas 50 år är anledningen till att jag jobbar hör. Att få göra något som är så här speciellt, men en så lång historia bakom sig speglar den passion för att göra whisky vi har här på Glenfarclas.
Smaken har toner av mörk choklad som byts mot toffee-kola och citrusskal med lite rökig sötma mot slutet, säger Callum Fraser:
– För mig är det här en underbar ’dram’ med ett stort djup som öppnar dörrar till produktionen av vätskan. Från den jordiga lukten av fuktiga lagerhus till den skira rökighet från dden torv man använde på den tiden. Jag hoppas att kommande generationers whiskymakare är lika imponerade av vad vi lägger ner idag.
Whiskyn säljs globalt via whiskyshopdufftown.com.