När Norrtelje Brenneri firade 20 år ifjol tog man som jubileumsflaska fram Roslags Jordgubbspunsch i ett begränsat antal. 8 maj släpps årets Jordgubbspunsch med smak av jordgubbar, plommon, honung och givetvis arrak.
Nya släpp Den traditionella Roslagspunschen har lagrats tillsammans med svenska färska jordgubbar som plockades sommaren 2022 på den lokala jordgubbsodlingen i Uppsala.
Jordgubbarna ger drycken en härligt ljusrosa färg, och dess smak och doft är en hyllning till den svenska sommaren och vår svenska nationaldryck – punsch. Idén till Jordgubbspunschen föddes en sommarkväll i juli på Norrtelje Brenneris inglasade höloge, berättar brännmästare Kristina Anerfält-Jansson:
– Under sommarhalvåret får våra bränneribesökare avnjuta mat och dryck i säsong, och som dessert brukar vi bjuda på färska svenska jordgubbar som marinerats i vår Roslagspunsch. Denna efterrätt är fantastiskt god i all sin enkelhet. Så vi bestämde oss för att skapa en Jordgubbspunsch.
Roslagspunsch som är basen till Jordgubbspunschen är en torr och elegant punsch blandad på finaste Batavia Arrak, Norrtelje Brenneris eget plommondestillat på svenska plommon och sötad med honung.
Den har inslag av vanilj och citrus och är upplevs inte lika söt som traditionell punsch. Sockerhalten är 227 gram per liter, vilket är 30 gram mindre än klassiska flaggpunschen från Carlshamn. Roslagspunsch vann silvermedalj i 2022 års International Wine & Spirit Competition, IWSC.
Jordgubbspunschen har balanserats upp till styrkan 26%. 247 gram socker per liter. Varje flaska är fylld och etiketterad för hand och släpps i ett mycket begränsat antal flaskor 8 maj 2023.
• Roslags Jordgubbspunsch 26% | SB-nr 39241, 319 kr (50 cl)
• Roslags Punsch 21% | SB-nr 80827, 292 kr (50 cl)