fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 18 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp

Julgodisvinet Pedro Ximénez från Jerez

av Henrik Aflodal Esq
28 november 2019


 Nya släpp    Vad dricker man till julgodiset! Dadlar, fikon och allehanda konfekt som är så sött kräver extremsöta viner. Värst av alla är sherry-varianten pedro ximénez.

Traditionen att torka druvor innan man gör vin på dem är som bekant utbredd i vinvärlden. Men på få ställen har man drivit processen så långt som i Jerez, sherryns hemland allra längst söderut i Spanien.

Fullmogna pedro ximénez-druvor får här efter skörd torka på bastmattor i den andalusiska solen. Skrumpna halvvägs till russin ger de sedan en mycket söt druvmust som bara precis går att jäsa till vin. Efter lagring i nio år på fat i det unika solera-systemet i Gonzalez-Byass källare får man sedan Nectar – koncentrerad sol på flaska.

– Pedro ximénez, förklarar Antonio Flores, chefsvinmakare på Gonzalez-Byass, är verkligen essensen av Andalusien! Det räcker med bara en droppe på tungan för att känna hettan från solen, mineralerna från de vita jordarna och sältan från den svalkande poniente-vinden från Atlanten. Att få följa vinet under tiden det utvecklas i faten är en ren njutning, som att se ett älskat barn växa upp!

Nectar görs uteslutande på pedro ximénez-druvor som växt inom DO Jerez, något som är en självklarhet för Gonzalez-Byass (grundad 1835), som har nått sin position som ledande producent av sherry genom att aldrig kompromissa med kvaliteten.

– Att äntligen få introducera Nectar i Systembolagets ordinarie sortiment är fantastiskt, säger Kalle Bengtsson, Brand Manager på Nigab. Efter att ha arbetat med Gonzalez-Byass karaktärsfulla sherries i mer än tio år är detta verkligen ett kvitto på deras enträgna arbete med kvalitet. Det är riktigt kul att kunna få ge hela Sverige chansen att smaka på detta supersöta sherrysmycke.

Enligt Gonzalez-Byass luktar det russin, katrinplommon och dadel-syrup. Fylligt simmig smak av russin dadlar, knäck med touch av sälta. Betänk att sockerhalten är 370 gram per liter! Att jämföra med den sötaste glöggen som håller 140 gram. Starkvinet lanseras 2 december på Systembolaget.

• Gonzalez-Byass Nectar Pedro Ximénez 15% | SB-nr 8395, 90 kr (37,5 cl)

 

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.