HÅRDA KLUCKANDE klappar ska det vara (precis som alla år). Vi har kikat igenom våra testprotokoll under 2019 och påmint oss själva om minnesvärda smakupplevelser. Alla femton pavor kommer att glädja den utvalde, men välj med omsorg så klapparna hamnar hos rätt mottagare. Alla har vi olika smakpreferenser men den här säcken med klappar kommer att göra de flesta nöjda.
Den skotska maltwhiskyn är den mest lättköpta. Våra favoriter går lite utanför bekvämlighetssfären. Rökaren kommer från Balvenie, och mellanrökaren är en Jura. Sedan går det inte att undvika regerande världsmästaren Longmorn men som motpol ”vanlige” Glenmorangie. Som synes något för alla maltälskare.
När det gäller maltwhisky från andra länder har vi fastnat för finska Teerenpeli som är det enda nordiska destilleri som trovärdigt hävdar att de vill göra vällagrad whisky. Deras 10-åring är en tankeställare för övriga nordbor. Och den indiska whiskyn har väl inte gått något förbi. Alla ojar sig över Amrut som är riktigt bra men Paul John är bättre. Och Brilliance är valet som kommer att få den mest luttrade maltwhisky-nörden att snurra ett extra varv på paketet.
Gin och Cognac klumpar vi ihop en en specialsektion som reser i österled. En extra julgåva till alla finlandssvenskar. Testa Kyrös gin med äppelmust eller skaffa en pava Monnet XO, en cognac som bara finns på färjorna och som man kan gosa länge med under helgerna.
Romvalen är kanske de mest spännande. Det handlar om forna engelska kolonin Jamaica där man gärna kokar i gammaldags pot stills och skyr tillsatt sockerlag men hyllar koncentrationen av estrar. Vi har hittat några oslagbara sorter med saftiga prislappar men för den som vill testa gränserna för vad människan kan åstadkomma bortom whisk(e)yns domäner är detta ett måste. Tillochmed den råa vita romen är värd att skaffa. Alternativ i världsklass till gin, lätt kyld.
Sist men inte minst avhandlas den amerikanska traditionen. Michter’s som håller hög profil i Sverige som specialistbourbon gör ingen besviken. Här i en annorlunda figuration med nyek som finish. Märk väl att bourbon måste förstagånglagras på nyek men efter 4-6 år är såklart eken medtagen. I den här pavan låter man whiskeyn återuppleva nyekschocken en kort period. Det har effekt, prova!
Och vad sägs om en amerikansklagrad straight rye kokad i Canada? Whistlepig är nykomling i Sverige men värd alla americana-samlares uppmärksamhet. Vi har valt en variant badat i vinek från den ”gamla världen” som jänkarna högtidligt säger, alltså europeiska vinfat. A must try! Slutklämmen är en majswhiskey som i staterna kallas Corn Whiskey. Oftast olagrad eller bara ekad några månader. Hvens Henric Molin som älskar kemi har djupdykt och gjort världens mest avancerade Corn. Den är ofrånkomlig för alla som kallar sig bourbon-fantaster.
Till alla er dryckesälskare, en riktigt God Jul!