Whiskytipset Jura var för bara några år sedan mestadels en rökfri maltwhisky. Det var i början av 2018 man bestämde sig för att ge destilleriet en öwhisky-profil, alltså lite rökigt. Den rökwhisky som fanns i lagerhusen spreds ut över åldrarna och hela linjen blev lättrökt.
Därmed lämnades de fans därhän som gillade den rökfria stilen. Men sommaren 2020 gjorde så en sherryfatslagrad 12-åring comeback. Den viktiga taiwanesiska marknaden krävde en återställare.
Ur lagerhusen hämtas rökfria 1st fill bourbon barrels fram. Vätskan tappas om i oloroso sherryfat av europeisk ek för att ge whiskyn större kropp. Whiskyn beskrivs av destilleriet som ”karaktärsfull och livlig, precis som öborna själva.”
Sherryfaten handplockas noggrant, av Master Blender Gregg Glass, för att hålla rätt kvalitet, och ge whiskyn en extra push av fruktighet:
– Det är en vacker skapelse. Vi har låtit Juras destillat influeras av livfulla sherryfat från spanska Jeréz. Utgåvan har en rik fruktig karaktär i sötaktig ekkryddig stil. En klassisk Jura som den kom förr.
Gregg Glass talar om de danande åren på 1960-talet då nybyggda Jura producerade en modern whisky helt utan inslag av torvrök.
– Att inte använda rökmalt var ett medvetet val. Juras högresta pannor frammanar ett fruktberikat destillat fullt av energi. Spanska plommon och torkad frukt möter skotsk toffee och söt kryddighet med underliggande citrustoner.
Svenskar gillar som bekant också sherryfatslagrad whisky. Bästsäljande singelmalt de senaste två åren är Tamnavulin Sherry Cask. Faktiskt systerdestilleri till Jura.
Whyte & Mackay som äger båda är dessutom något av en expert på sherryfat eftersom kronan i whiskyportföljen är Dalmore, känd för sina sherryfatslagringar.
Juras 12-åriga Sherry Cask är en vägvinnande dram. Så där härligt klängig, man gillar den mer och mer, direkt vanebildande att dricka.
Insmickrande doft av sherry och blandsaft med sötare gräddkola och honungstoner under. I periferin dunster av kalvskinn, på djupet mer bedagade sherry-toner. Vädring fördjupar allt och man blir mer och mer hemma i glaset.
Mjukstart i munnen med maltiga brödiga toner, strax saftiga estrar och mineraler, sent fyllig sherry som är aningen nötig, i botten färsk tobak – snygg regi. Lång, mjukt ekig final där en gräddig sherryton dras framåt av kittlande fragrant ekighet förstärkt av torra lagerblad. Sober återhållen och elegant.
Mjuka rörelser genomgående med en hel del malttoner kvar och en kittlande fragrant dimension som den europeiska eken står för. Det fina är att destillatet hakar på med sin nerv och skapar en eterisk ådra, som är själv grejen med tappningen.
Man tänker inte på sherryn, överlag en osherry-aktig whisky där starkvinstonerna supportar den egna frukten och bygger kropp och mullighet. Utsökt blending-arbete av Gregg Glass. En vilsam Jura att njuta av.