fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Juras 212 invånare hyllas med Two-One-Two

Lagrad på ovanlig chinkapin-ek

av Henrik Aflodal Esq
13 maj 2020

Juras nya whiskyserie Two-One-Two är en hyllning till de 212 invånarna på ön. Whiskyn släpptes på Systembolaget 5 maj och är lagrad på ovanliga ekfat av arten chinkapin. Karaktärsmässigt får vi se en helt ny sorts Jura.

TWO-ONE-TWO är namnet på maltwhiskyn Juras nya satsning. 212 är nämligen antalet invånare på Isle of Jura. Den lilla ön i de inre Hebriderna som mer liknar ett reservat för hjortar. Drygt 5000 strövar fritt i terrängen. Enda orten Craighouse hyser destilleriet och ett litet hotell.

Inte konstigt att man vill hylla den lilla skaran människor med en dedikerad whisky-serie. De närmaste fem åren återkommer serien med allt äldre utgåvor. Premiär-släppet är 13 år gammalt. Jura Two-One-Two nr 1 har lagrats på bourbonfat de första 11 åren. De sista två åren har whiskyn tillbringat på fat av chinkapin-ek.

Chinkapin är en mer sällsynt variant av den vanliga amerikanska viteken som enligt destilleriet adderar en extra dimension till whiskyns söta, kryddiga, rökiga karaktär. Whiskyn har en elegant arom av citronkaka och kanel med krämig toffee-kola. Smaken har hintar av inlagda päron och sorbet, samt muskot och ginseng som skuggas av pistage från chinkapin-eken.

– Jura är ingen ordinär maltwhisky, säger destillerichef Graham Logan. Det vet vi som bor här på ön. Vår hemliga ingrediens är folket som gör whiskyn och alla andra här som stöttar destilleriet.

Whiskyn är speciell av flera anledningar. Styrkan på 47,5% är ovanlig och vald för att öka kraften i uttrycket. Upplagan är begränsad vilket beror på att det är svårt att få tag på chinkapin-fat. Men det är såklart eken som gör whiskyn verkligt unik:

– Chinkapin-ek är ovanlig, jag har inte sett någon annan i branschen använda den, säger blender Gregg Glass som blandat samman whiskyn. Men den impact som ekmaterialet har på Juras gräsiga destillat har varit värt besväret. Särskilt nöjd är jag eftersom Two-One-Two utmanar folks förväntningar på vad en Jura-whisky ska vara. Den här whiskyn tillägnas de 212 bofasta på ön. Om inte de hade funnits hade vi inte fått smaka på Jura!

I Skottland är chinkapin-lagrad whisky en nyhet men förra sommaren gjorde irländska Teeling en variant lagrad på just denna ektyp. På nya Raasay Distillery kan privatpersoner tappa sin nyköpta whisky på chinkapin-fat. Glenmorangie var pionjärer här i Europa och började använda chinkapin-fat redan i början av 1990-talet, som gavs ut som singelfat 2004-05 på flygplatserna.

Henric Molin på Hven har använt chinkapin sedan 2001 men inte gjort en renodlad utgåva ännu även om Tycho’s Star innehåller 58% chinkapin-ek. I Amerika använder Michter’s den i sin Bomberger-utgåva. Så bruket sprider sig sakta i branschen.

Det här är de medvetna exemplen. För när man forskar i saken visar det sig att branschen förmodligen lagrat whisk(e)y på ektypen länge. Det menar Don McGinnis vars företag i Cuba, Missouri skördat ek för tunnbinderier sedan 1968:

– Ektypen har alltid använts i fat men det först på senare år vi börjat separera sorterna. Väldigt få kan urskilja arten med blotta ögat så ett eller annat träd har såklart slunkit med i processen utan att vi varit medvetna om det. Ibland får vi feedback från whiskyfolket som stött på en ”sweet barrel”. Jag har alltid misstänkt att det kunnat vara chinkapin-ek då. Det verkar som eken extraherar mer fruktiga smaker, whiskyn blir mer smakrik.

Men chinkapin är inte populär bland skogshuggarna. Den växer i kalkrik mark i besvärlig terräng i branta sluttningar. Stammarna blir krokiga vilket gör det svårare att såga ut de stavar tunnbindaren behöver. Ektypen växer långsammare och får glesa årsringar vilket gör den mjukare så extraktionen av aromer blir mer kraftfull, whiskyn kommer åt träfibrerna lättare.

Jura Two-One-Two har en upplaga på 6000 flaskor. Varje flaska är svept i papper med motiv från ön.

• Jura Two-One-Two 13 år 47,5% | SB-nr 88009,  1099 kr (44 butiker)

LÄS MER: Juras blender Gregg Glass testar sin Two-One-Two (video-klipp)
LÄS MER: The Spirits News LIVE! direkt från JURA (hela showen)

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.