Juras nya whiskyserie Two-One-Two är en hyllning till de 212 invånarna på ön. Whiskyn släpptes på Systembolaget 5 maj och är lagrad på ovanliga ekfat av arten chinkapin. Karaktärsmässigt får vi se en helt ny sorts Jura.
TWO-ONE-TWO är namnet på maltwhiskyn Juras nya satsning. 212 är nämligen antalet invånare på Isle of Jura. Den lilla ön i de inre Hebriderna som mer liknar ett reservat för hjortar. Drygt 5000 strövar fritt i terrängen. Enda orten Craighouse hyser destilleriet och ett litet hotell.
Inte konstigt att man vill hylla den lilla skaran människor med en dedikerad whisky-serie. De närmaste fem åren återkommer serien med allt äldre utgåvor. Premiär-släppet är 13 år gammalt. Jura Two-One-Two nr 1 har lagrats på bourbonfat de första 11 åren. De sista två åren har whiskyn tillbringat på fat av chinkapin-ek.
Chinkapin är en mer sällsynt variant av den vanliga amerikanska viteken som enligt destilleriet adderar en extra dimension till whiskyns söta, kryddiga, rökiga karaktär. Whiskyn har en elegant arom av citronkaka och kanel med krämig toffee-kola. Smaken har hintar av inlagda päron och sorbet, samt muskot och ginseng som skuggas av pistage från chinkapin-eken.
– Jura är ingen ordinär maltwhisky, säger destillerichef Graham Logan. Det vet vi som bor här på ön. Vår hemliga ingrediens är folket som gör whiskyn och alla andra här som stöttar destilleriet.
Whiskyn är speciell av flera anledningar. Styrkan på 47,5% är ovanlig och vald för att öka kraften i uttrycket. Upplagan är begränsad vilket beror på att det är svårt att få tag på chinkapin-fat. Men det är såklart eken som gör whiskyn verkligt unik:
– Chinkapin-ek är ovanlig, jag har inte sett någon annan i branschen använda den, säger blender Gregg Glass som blandat samman whiskyn. Men den impact som ekmaterialet har på Juras gräsiga destillat har varit värt besväret. Särskilt nöjd är jag eftersom Two-One-Two utmanar folks förväntningar på vad en Jura-whisky ska vara. Den här whiskyn tillägnas de 212 bofasta på ön. Om inte de hade funnits hade vi inte fått smaka på Jura!
I Skottland är chinkapin-lagrad whisky en nyhet men förra sommaren gjorde irländska Teeling en variant lagrad på just denna ektyp. På nya Raasay Distillery kan privatpersoner tappa sin nyköpta whisky på chinkapin-fat. Glenmorangie var pionjärer här i Europa och började använda chinkapin-fat redan i början av 1990-talet, som gavs ut som singelfat 2004-05 på flygplatserna.
Henric Molin på Hven har använt chinkapin sedan 2001 men inte gjort en renodlad utgåva ännu även om Tycho’s Star innehåller 58% chinkapin-ek. I Amerika använder Michter’s den i sin Bomberger-utgåva. Så bruket sprider sig sakta i branschen.
Det här är de medvetna exemplen. För när man forskar i saken visar det sig att branschen förmodligen lagrat whisk(e)y på ektypen länge. Det menar Don McGinnis vars företag i Cuba, Missouri skördat ek för tunnbinderier sedan 1968:
– Ektypen har alltid använts i fat men det först på senare år vi börjat separera sorterna. Väldigt få kan urskilja arten med blotta ögat så ett eller annat träd har såklart slunkit med i processen utan att vi varit medvetna om det. Ibland får vi feedback från whiskyfolket som stött på en ”sweet barrel”. Jag har alltid misstänkt att det kunnat vara chinkapin-ek då. Det verkar som eken extraherar mer fruktiga smaker, whiskyn blir mer smakrik.
Men chinkapin är inte populär bland skogshuggarna. Den växer i kalkrik mark i besvärlig terräng i branta sluttningar. Stammarna blir krokiga vilket gör det svårare att såga ut de stavar tunnbindaren behöver. Ektypen växer långsammare och får glesa årsringar vilket gör den mjukare så extraktionen av aromer blir mer kraftfull, whiskyn kommer åt träfibrerna lättare.
Jura Two-One-Two har en upplaga på 6000 flaskor. Varje flaska är svept i papper med motiv från ön.
• Jura Two-One-Two 13 år 47,5% | SB-nr 88009, 1099 kr (44 butiker)
LÄS MER: Juras blender Gregg Glass testar sin Two-One-Two (video-klipp)
LÄS MER: The Spirits News LIVE! direkt från JURA (hela showen)