fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Kamet – ett nytt indiskt mirakel!”

av Henrik Aflodal
3 november 2021
Kamet Single Malt med sin mytologiska papegoja på etiketten är gjord för indiska smakpaletter såväl som för utländska.

 Reviews    Kamet är en indisk whisky som hamnar någonstans mittemellan pionjären Amrut och ekvilibristen Paul John. Alla tre verkar i den nya indiska maltwhiskytraditionen och gör destillat som är svårslagna i en global kontext. Såklart hjälpta av det obarmhärtigt varma klimatet som givit ’speed maturing’ väldigt positiva konnotationer.

Kamet är inget mindre än ett nytt indiskt mirakel. Man får samma varma känsla i kroppen som när Amrut och senare Paul John dök upp på världswhiskyscenen 2004 respektive 2012. Kamet bjuder på estrar i kubik men också stora eksjok. Inte alls brötigt ”snabb-lagrat” utan balanserat med skotsk återhållsam feeling.

Sexig fruktsötma i nosen! Medelstor och äppelvinig till stilen med tropisk frukt på djupet åt päronglass-hållet. Ovanpå fullkornsbröd med solrosfrön och rostiga järntoner. Yummy!

Smaken bjuder på böljande estrar. Äpplen baddas med söta trattkantareller initialt. Strax mer tropiska frukttoner, mot slutet tuggummi-estrar med en rökelse-puff.

Härligt komplex och sansad smak trots frukt-pumpandet. Långa efterdyningar av juicy fruit och mango plus behaglig värme. Allting sitter där. Proportionerna är de rätta hela vägen.

En sorts Amrutsk återhållsamhet som imponerar men också med den intensitet i smakerna som Paul John besitter. Det bästa av två världar.

“Kamet är ett nytt indiskt mirakel. Man får samma varma känsla i kroppen som när Amrut och Paul John dök upp på whiskyscenen.”

Whiskyn har skapats av två stjärnblenders. Surrinder Kumar som har ett förflutet på Amrut sedan tre decennier tillbaka. Och Nancy Fraley från American Distilling Institute.

Rent praktiskt är Kamet ett joint venture-projekt med Piccadilly Distillery och hämtar sitt namn från Mount Kamet som är Indiens tredje högsta berg. Benchmark-whisky när man drog igång projektet var att göra en ”indisk Macallan”.

Kamets blender-team: Surrinder Kumar och Nancy Fraley.

Whiskyn görs på sexradigt Himalaya-korn och kokas i pot stills. Whiskyn lagras såklart på ex-bourbon barrels och självfallet – när nu Macallan har nämnts – på spanska sherryfat.

Men det unika är att man innan buteljering också lagt över de sammanslagna delar i franska rödvinsfat. Och det är unikt för att vara en indisk maltwhisky.

Någon vattendroppe tar fram ännu mer ur whiskyn. Den blir ännu bättre. Rik doft av vita russin och vita druvor med fragrant ek i fonden och sega råttor samt peach melba på djupet. Efter några minuters vädring fetnar nosen och gräddkola stiger fram följt av halvruttnande fallfrukt = råläckert!

I munnen drar sega råttor igång direkt med geléfigurer och marmeladkulor i släptåg. Halvvägs lugnas fruktyran av torrare ektoner och lenare tobakslingor.

Mer lågmäld slingrande eftersmak nu. Smågodis och marmeladtjock sötma hålls på plats av kliande ek och en stigande molande värmeutveckling som skimrar av rökfragment. Det som börjar i glad frukt får tyngd av eken som ger whiskyn lagom svärta.

“Det som börjar i glad frukt får tyngd av eken som ger whiskyn lagom svärta. Kamet är helt enkelt fruktansvärt god – ett nytt indiskt favoritdestilleri!”

Vadan papegojan på etiketten? Kamet är, till skillnad från Amrut och Paul John som främst att gjorda för export, framförallt en lokal produkt. Som ska ge det brant stiga whiskyintresset däröver extra skjuts.

För varje indier är papegojan, i egenskap av en mytologisk varelse, en bärare av budskap och spådomar. Så när en papegoja uppenbarar sig i byarna omkring destilleriet i Kurukshetra ska händelsen uttolkas.

Kamet Single Malt har blivit en succé i indiska Goa trots priset på 2999 INR (ca 345 kr). Här i Sverige får vi betala 599 kr, vilket i sammanhanget är en spottstyver med tanke på vad man får. Kamet är helt enkelt fruktansvärt god – ett nytt indiskt favoritdestilleri!

Kamet Single Malt Whisky 46%

 92/93p   Doft 23/23, Smak 23/24, Exit 23/23, Balans 23/23  Kamut görs av Piccadilly Distillery i Kurukshetra. Blenders Surrinder Kumar och Nancy Fraley har designat smaken. Produkten ges ut av Peak Spirits som ägs av indiern Ansh Khanna och amerikanen Ken Fredrickson. Kamut görs på sexradigt korn som vuxit på Himalayas sluttningar och bringats att jäsa med fransk jäst. Destillering sker i pot stills. Whiskyn lagras på en mix av amerikanska bourbon barrels och spanska sherryfat av oloroso- och PX-typ. Slutlagring sker på franska rödvinfat som tidigare innehållit Bordeaux-vin. Vilket är väldigt ovanligt i Indien.  SB-nr 59305, 599 kr

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.