Nya släpp Kocken och TV-personligheten Tareq Taylor är het nu. När ett urval av svenska folket tillfrågades vem de helst skulle vilja äta julbord med blev svaret Tareq Taylor – fFöre kändisar som pandemi-experten Agnes Wold, Zlatan och Jonas Gardell. Tvåa var Stefan Löfven och trea något överraskande den twittrande skjutjärnspolitikern Hanif Bali.
Att Taylor knep förstaplatsen är inte så förvånande med tanke på att han var julvärd i SVT och sålunda förknippas med julfirande. men den man hade haft soligast med på ett julbord är annars måltidsoraklet Edward Blom.
Nu ger Saturnus ut en hantverksgin signerad TV-kändisen. I detta skånska samarbete har grundvisionen varit att låta ’botanicals’ som myskmadra, älggräs, långpeppar och paradiskorn bära ginen. Samtidigt som det experimenterats, destillerats och provsmakats för att hitta rätt balans. Resultatet av denna hantverkslusta blev sålunda Tareq Taylor Craft Gin.
– För mig var det mycket viktigt att få med framförallt myskmadra. Den tycker jag har en spännande smak och karaktär och det kändes kul att den fick ta plats, säger Tareq Taylor.
Tillverkningsprocessen börjar med att torkade kryddor kommer till destilleriet i Malmö där kryddorna får dra i sprit och vatten i nästan två veckor. Därefter destilleras varje krydda för sig för att säkerställa att varje smak får ta plats i den färdiga produkten.
Detta tillvägagångssätt gör att finjusteringar kan utföras med stor exakthet när produkten utvecklas. Efter destillering görs en blandning som buteljeras. Smaken rundas av med fatlagrad sprit. Allt sker under samma tak.
Ginen karaktäriseras av en tydlig enbärssmak som backas upp av en kryddning bestående av enbär, myskmadra, älggräs, långpeppar, paradiskorn, koriander, gurka, curacao och anis.
Ginen passar i så väl Negroni som i en klassisk G&T, menar Saturnus som märker på försäljningen att fler hittat drycken och uppskattar den. Med anledning av den ökade efterfrågan förbereder man sig nu för att destillera ytterligare batcher.
– En stor fördel är att det bara är en knapp mil mellan Tareqs restaurang och vårt destilleri. Det gjorde att vi verkligen kunde ha ett nära samarbete för att hitta rätt med smakerna, kommenterar Ludwig Liepe, kategorichef på Saturnus.
• Tareq Taylor Craft Gin 47% | SB-nr 87812, 349 kr (50 cl)