fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 22 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews Blindtestet

Kändissherryn González Byass gör stora viner!

Stort blindtest av klassikern González Byass

av Henrik Aflodal
15 december 2020

Största testet av världskända González Byass! Sherry-huset som satt det spanska starkvinet på världskartan genom sin satsning på export. Vinerna är stilmässigt tydliga och överlag duktiga. Det är den torra fino-linjen från Tio Pepe som får expertpanelen att hurra högt – själva urtypen för en fino. Här är din guide till matvinerna från González Byass!

González Byass vinmakare Antonio Flores i bodegan med superfinon Quatro Palmas som lagras i över 45 år i solera-systemet.

GONZÁLES BYASS (BII-ass) är den stora grejen i sherrysvängen. En av de största och samtidigt mest ansedda bodegorna i Jerez. Välkänd världen över och drivande i missionen att få oss att upptäcka vilket fantastiskt vin som görs i södra Spanien.

Vinmakaren Antonio Flores som föddes på samma bodega han idag jobbar på är en legend i branschen. 65-åringen är ett affischnamn och en karismatisk talesperson för hela regionen.

Allt började 1835 med Manuel María González Angel som grundade bodegan. Läromästare var mångårige vinmakaren José Angel allmänt känd som Tio Pepe i branschen (morbror Pepe). Den första solera-grupperingen av fat döptes sålunda till Tio Pepe – idag världens mest berömda fino-sherry.

1854 togs det lokala spanska vinet utomlands för första gången när familjen började exportera sherry. Köpare av de första fino-faten var engelsmannen Robert Blake Byass. Agenten som sedermera blev delägare i bodegan.

Det var sonen Manuel Críspulo González y Soto som lyfte varumärket och gjorde det känt världen över. Den rika familjen hade skickat sonen på college i Liverpool. Efter vidare förkovran i bland annat Frankrike återvände han till Jerez.

Under hans ledning utvidgades verksamheten till att omfatta brandy och likörer. Firmans största produkt Tio Pepe fick en egen etikett och identitet. En modern approach till marknadsföring som låg före konkurrenternas.

Men det var först 1935 logotypen föddes i form av en flaska iklädd röd andalusisk jacka, sombrero-hatt och gitarr. Idag ett av Spaniens mest igenkända varumärken.

González-familjen var progressiva. Man introducerade hästpolo i Spanien, de byggde den första tennisbanan med gräs som underlag. Man drog in elljus tidigt i bodegan, och byggde den första järnvägen i landet.

1862 invigde drottning Isabel II en ny bodega ritad av Gustav Eiffel (som 26 år senare skulle bygga sitt spektakulära torn i Paris). I Apostoles-bodegan står idag de 12 jättetunnor som representerar de tolv apostlarna. Ett högt skattat vin som tar 30 år att förfärdiga.

1963 restes andra upplagan av Tio Pepe-bodegan med plats för 28 000 sherry butts fördelat över tre våningar. 1972 följde Las Copas-bodegan som rymmer 80 000 butts.

1988 tog González-familjen makten i bolaget och Byass-grenen drog sig slutligt ur rörelsen tio år senare. Idag leds företaget av femte generationen. Och fokus är fortfarande export. De flesta sherry-drickare världen över har just denna familj att tacka för sin introduktion till sherry.

Även whiskyfolk vädrar lystet när namnet González Byass nämns. 30-åriga solera-fat köps av Dalmore i skotska högländerna och används i deras dyraste utgåvor av blender Richard Paterson men även som en del av 18-åringen.

Bodegan har döpt sina äldsta solera-system efter bibliska förebilder som Apostoles (apostlarna) och Matusalem (förfader till Noak).

Eric Duarte Martins har tidigare importerat vinerna till Sverige och menar att González Byass nästan på egen hand satt sherryn och Jerez på världskartan. Deras närvaro i hembygden är likaså stark. Bodegan ligger fortfarande kvar mitt i staden när alla andra flyttat ut i förorten med sin produktion.

– Detta är världens mest besökta vingård, ett Disney-land för vuxna. Man jobbar envetet för att sprida sherryns evangelium, både inom Spanien och utomlands. Det ska de ha stor cred för!

Storsäljaren förutom ikoniska finon Tio Pepe är Solera 1847. Den lite sötare cream-stilen som är en inkörsport till hela genren.

– Jag håller firman högt framförallt eftersom man har så tydliga stilar. Det är lätt att hålla utbildningar kring sherry när man får använda González Byass som smakexempel.

Caroline Edgren menar att Tio Pepe är ett skolboksexempel på fino-stilen. Hon hyser en stor vördnad gränsande till kärlek vad gäller vinerna från González Byass. Redan efter de första vinerna i blindprovningen misstänkte hon vilket huset det handlade om.

– Palmas-serien är något av det i särklass bästa från regionen. Jag har ju en kåk i trakten och detta är min ”go-to-bodega.”

Det fantastiska med storsäljande González Byass är man bevakar traditionen och låter de smala vinerna finnas kvar i portföljen, fortsätter Caroline Edgren:

– De är både stora och coola. Det finns något för alla i portföljen. Trots storleken och volymerna på de publikfriande storsäljarna går man i bräschen för att skapa nya stilar, i samma anda som de minsta bodegorna.

Eric Duarte Martins har en mer kluven inställning till vinerna. Han håller inte alltid med om deras stilval.

– Vinerna landar inte alltid rätt på mina smaklökar. Generellt sett lagrar man för länge på fat vilket gör vinerna sötare när de borde vara torrare. Med det sagt. Inte mycket slår en Tio Pepe på plats!

• BLINDTEST av González Byass — världskändisen!

Sida 1 av 2
12Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Vilka varumärken är dåliga på hållbarhet?

Nyheter
mån 5:09

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.