Äldst & Dyrast & Bäst Drygt 4 miljoner kr kostade den 52-åriga Karuizawa-flaskan på auktion. Det är nytt världsrekord för en japansk whisky. Auktionären Sotheby’s värderingsexpert Jonny Fowle menar att japansk whisky uppfyller alla krav en samlare kan ha:
– Tre saker är avgörande. Att whiskyn är sällsynt. Att den har kvalitet. Och såklart att flaskan och förpackningen är vacker. Allt detta passar in på japansk whisky. Särskilt designen sticker ut, vem vill inte ha den här 52-åringen på sin hylla därhemma?
Crazen kring japansk tog fart på allvar för 10 år sedan. På bara några år sinade källan. Japanerna har svårt att hitta vätska att fylla sina flaskor med vilket driver upp priserna brant.
På raritetsfronten är det också välbeställt. Landet kan skryta med destillerier som gått hädan som nyss nämnda Karuizawa och Hanyu, båda kultgestalter på den japanska whiskyscenen.
Precis som i Skottland har man steppat upp volymerna och producerar idag mer whisky än någonsin men det hjälper knappast de som vill ha gammal whisky i glasen.
Priserna stiger, till synes utom kontroll. Bonham baserad i Hong Kong följer prisutvecklingen av japansk whisky noggrant. Åldersbestämd singelmaltwhisky ges inte ens ut längre, menar Daniel Lam:
– Yamazaki 18 år har på ett år gått upp med 20%. Idag kostar en flaska i butik i Tokyo motsvarande 60 000 kr. År 2012 kostade den bara 870 kr.
Förfalskarna dras som flugor till nya lukrativa områden. 2018 arresterades två män i Mie-prefekturen när de sålde 30-årig Hibiki som var fejk.
– Vi brukar säga att gränsen går vid 750-800 000 kr, säger Daniel Lam. Då ska man vara skeptisk. Vi har hittat många flaskor som är fejk i det prisläget. För att avslöja bedragarna krävs ett tillförlitligt arkiv med bilder på originalflaskorna samt beskrivning av förslutning, etikettspapper och så vidare. De små detaljerna som är svåra kopiera.
Rekordflaskan heter Zodiac Rat och köparen är såklart en asiat. Kinesiska miljonärer ”beskylls” för att driva upp priserna. Därifrån kommer de mest entusiastiska budgivarna, förklarar Daniel Lam. Thailand förekommer också inklusive Hong Kong och Taiwan som står för de stora volymerna.
Intressant är också att köpekretsen föryngras snabbt. 2012 var det folk över 40 år som var aktiva, idag har antalet köpare i åldrarna 20-30 år ökat markant.
Att samla på whisky är också rätt problemfritt. Till skillnad från vin behöver man inte förvara whiskyn under speciella förhållanden, och flaskorna kan sparas i många flera år än ett vin ofta är färskvara som ska konsumeras.
– Har man bara pengar är det lätt att ge sig in i whiskysamlarbranschen, avslutar Daniel Lam.