fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

Karuizawas sista suck

av Henrik Aflodal Esq
11 november 2013
I spillrorna av ett stolt 50-talsdestilleri, snöklädda butts utan framtid.

Whiskyälskare fascineras av utdöda whiskymakare. Visst är det sorgligt att en bra whisky ”upptäcks” efter sin död? Henrik Aflodal stannar gärna till vid övergivna whiskyfabriker under sina resor runt jorden. Ett sorts sorgearbete för att minnas det som en gång gjordes överflödigt trots att whiskyn i sig var värd ett fortsatt liv. Japans senaste förlust är det rökiga vidundret Karuizawa som hukar under vulkanen Asama. De sista dropparna sinar, om några år är whiskyn ett minne blott.

MIN FASCINATION inför utdöda whiskymakare är stark. Säg den whiskyälskare som står oberörd inför ett insomnat destilleri. Känslan att korka ur en butelj vars droppar tillhör ett förflutet som aldrig kommer åter är minst lika stark. För mig är besöken hos övergivna fabriker där grästuvor spränger fram ur asfalten och fasaden krackelerar viktiga. Det är sorgesamt att se förfallet samtidigt som stillheten är meditativ.

Tankarna flyter iväg, fantasin får näring. En melankolisk känsla av djup förlust infinner sig när whiskyn som en gång kokats är fenomenal. Man vet att dagarna är räknade, den fantastiska whiskyn är på upphällningen, och kvar står destilleriet som ett jättelikt gravmonument. I Skottland besöker jag alltid Coleburn på Speyside och Brora norröver samt Port Ellen på Islay.

Dröjer kvar en stund i ensamhet och vilar i tystnaden, visar min respekt inför det som en gång var en plats full av liv och aktivitet där magisk whisky skapades för framtida generationer. Förr stannade jag till utanför Rosebank, St Magdalene och Littlemill i Lowlands – idag har platserna snyggats upp och gjorts om till moderna bostadsområden, whiskydimmorna är borta för alltid.

SAMTIDA ruiner. Old Crow i Kentucky startades 1872 av Edmund Haynes Taylor Jr och byggdes om på 1960-talet för att läggas ner av Jim Beam 1987. Skotska Coleburn (bild 2) från 1897 stängde ner 1985.

I Kentucky finns ännu mer, som stora slagskepp står Louisvilles rostiga lagerhus övergivna, mest saknad är Stitzel-Weller med sitt flaggskepp Old Fitzgerald. Eller pärlbandet av whiskeymakare längs slingrande ’backroads’ söder om Frankfort där Old Crow och Old Taylor en gång pumpade fram fin bourbon.

Att resa i whiskyland är ju att resa i tiden. Fabrikerna är ofta gamla, långa traditioner frambärs av hängivna människor. Historien är alltid närvarande i whiskysammanhang. Och som whiskyskribent och -författare är dessa tidseoner själva ramen för berättelsen. Det skär i hjärtat att komma till ett insomnat ställe där allt står och väger men där prognosen är dålig. Att möta molokna ansikten där hoppet är skört och uppgivenhet börjar ta över. Den här drabbande känslan kom över mig i Japan. Som siste journalist lyckades jag utverka audiens hos Karuizawa.

Sida 1 av 7
12...7Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.