Reviews Tre Kilchoman-pavor släpps idag kl 10.00 på Systembolagets webbsida. Du ska ha åtminstone en av dem.
100% Islay har varit ett av det nybyggda Islay-destilleriets svaga kort genom åren. Kornet växer på ön och mellanröks i den egna ugnen.
Whiskyn därifrån har tidvis inte alls nått upp till samma nivå som den mer hårdrökta malten man köpt från öns stora mälteri i Port Ellen.
Låt mig göra avbön inför 8:e releasen 100% Islay. Det här är det bästa jag fått hittills. Anledningen är givetvis att man blandat in sherryfat för första gången.
Kilchomans bästa insatser genom åren har alltid involverat oloroso-tunnor — ungdestillatet verkar triggas i starkvinsmiljön.
Here goes: Konstig odör av brända mandlar och gummipackning. Det färska kornet står i förgrunden och fruktkola ger en fet krämig sötma.
Ren fruktsöt gom som ändar i knäpp gummi-rök — från början äppellemonad och torkad frukt insvept i ren syrup, torvröken kommer först i slutet med jod i släptåg, innan gummitonerna landar whiskyn i en segbesk rök-finish.
Jag spiller gärna upp lite till och stannar här i det udda uttrycket, whiskyn normaliseras med vatten: Doft av kärnhus med vag torvrök, lång syrupsvängd mun med torvrök och fruktkräm som fortsätter in i en god sötrökig eftersmak.
Det avvikande blir till en sympatisk Ileach vi träffat så många gånger förr. Men vid 50% något att dröja vid och njuta av på väg till ännu godare Sanaig och fina Machir Bay, duktiga standardutgåvor som verkligen satt Kilchoman på världens rökwhiskykarta.
Sauternes-finishen har låst sig, aromen är nollad, vilket är synd eftersom smaken är långsamt trevlig, och väldigt god — som det brukar bli i de ädla sötvinsfaten.
Ren sötma kravlar sig fram i munnen, mild frukt vaknar, torvrök smyger. Eftersmaken är ren och charmigt saltbesk vid 50%, men blir tyvärr jolmig kaffesötdränkt vattnad. Habil men vinglig tappning.
Välj istället PX-finishen, doppad i fat av det spanska efterrättsvinet. Här kommer både ris och ros. Nosen gör hela whiskyn. Nyhälld arom av frisk Fruxo och tutti frutti på höig korn-bas med lite torvrök i bakgrunden.
Enkelvattnad luktar det rökt renkött och bolmande torvrök, en savande röksötma med inslag av tjärpastill. Stanna där, mer vatten gräver upp ungfrukten med lugn rökair. En händelserik doft-resa du bara måste göra!
Smaken är bäst vid fatstyrka 58,7%. Direkt PX-sötma och fruktkola som byts i frisk gräsighet och torrare hö-sötma, sent stråk av torvrök/tobak.
Med vatten dränks allt i PX och chokladsås, dubbelvattnad räddas whiskyn av fruktsyra. Eftersmaken är svagaste partiet, pappig sötma vid fatstyrka som blir sötbelamrad vattnad. Men nosen, ojojoj.